Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Nietypowy problem z myszką po instalacji SP2 (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nietypowy-problem-myszka-po-instalacji-sp2-65957/)

tompol 12.06.2006 09:06

A co zrobic pod SP2 jesli mysz optyczna, a dokladniej jej kursor sam chodzi po ekranie? Mysz sobie lezy stabilnie a kursor nagle sam sie zaczyna poruszac?
Wie ktos co jest tego przyczyna?

Pawel_k 12.06.2006 08:17

moze poprostu potrzeba oficjalnych sterownikow do tego cuda. wiem ze np klawiatura logitech niechciala mi dzialac jak przepialem pomiedzy portami(usb,ps2), z myszka tez musialem walczyc troche.
nie jest to wg mnie problem nie do rozwiazania ;)

Arepo 10.06.2006 15:19

Cytat:

Napisany przez namor
a sprawdz jak wygląda spawa zarządzania energią na tym porcie USB do którego podpięta jest mysz

port miał zaznaczony ptaszek przy opcji "Zezwalaj komputerowi na wyłączanie ..." , ale jego odznaczenie nie pomogło, dzięki jednak za próbę pomocy :spoko:

Problem udało mi się jednak rozwiązać, znalazłem program, który robi dokładnie to co chciałem :). Jest to program DEVCON, który potrafi zarządzać urządzeniami z linii poleceń.

Zamieszczam rozwiązanie, może komuś się jeszcze przyda.

1. Ściągamy program devcon.
1. Otwieramy Menadżer urządzeń -> Urządzenia interfejsu HID, klikamy prawym na "Urządzenie USB interfejsu HID" i wybieramy Właściwości, następnie przechodzimy na zakładkę Szczegóły.
2. Z listy wybieramy "Identyfikatory sprzętu", klikamy na pierwszy wpis z listy i kopiujemy do schowka (ctrl+c). Wygląda to mniej więcej tak :
Kod:

USB\Vid_04b4&Pid_aef6&Rev_0001
3. Tworzymy plik tekstowy z wpisem :
Kod:

devcon remove "USB\Vid_04b4&Pid_aef6&Rev_0001"
devcon rescan

i zapisujemy pod nazwą powiedzmy usb.bat, który umieszczamy w autostarcie (oczywiście program devcon musi być w tym samym katalogu co plik usb.bat). Przy uruchomieniu systemu myszka zostanie ładnie usunięta, a następnie znaleziona :).

pozdrawiam

ps. kolega jednak stwierdził, że to dla niego za trudne i kupi po prostu przejściówkę :sciana:, cóż przynajmniej browar zarobiłem ;).

namor 10.06.2006 12:02

Ilość załączników: 1
a sprawdz jak wygl***261;da spawa zarz***261;dzania energi***261; na tym porcie USB do kt***243;rego podpi***281;ta jest mysz

Arepo 10.06.2006 10:04

Nietypowy problem z myszką po instalacji SP2

Witam :piwo:

Czy można jakimś sposobem podczas startu systemu automatycznie usunąć jedno urządzenie USB z menadżera urządzeń a następnie "odświeżyć" wszystkie porty, coś ala opcja "Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu" ?.

Powiem może w czym problem. Znajomy w końcu zainstalował sobie SP2 i naturalnie ma problem z myszką ;). Tylko, że wygląda to tak, iż nie przestała ona działać całkowicie, a wystarczy ją wyjąć i włożyć do portu, aby wszystko było OK. Czyli system rusza, myszka nie działa, wyjmuje kabel i wkłada - myszka działa. Można również przejść za pomocą klawiszy do menadżera urządzeń, usunąć "Urządzenie USB interfejsu HID" i wybrać ikonę "Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu", aby wszystko było OK. Stąd mój pomysł, aby jakoś wywołać te dwie funkcje.

Oczywiście wiem, że można rozwiązać problem kupując przejściówkę USB->PS2 lub nową myszkę, ale to w ostateczności. Zaktualizowanych sterowników brak ...

Może ktoś miał już taki problem i jakoś go rozwiązał bez dodatkowych kosztów :).

Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:59.