![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 10.02.2003
![]() |
![]()
Sprawa może dla niektórych śmieszna. Właśnie pozbyłem się mojego starego kompa dla pewnej osoby. Jest to płyta -P100M726 celeron 366 , 6.4 GB, 96 MB ram, i woodoo banshee 16 Mb,SB 64. Niestety w tej chwili komp tnie filmy jak cholera. Mialem na nim starą grafike 4mb Sis i jakos chodzily te filmy. Divix wypróbowany na wszystkie strony i różne kodeki. Jakosciowo to wygląda dobrze ale albo obraz jest zpowolniony albo go tnie. Stery do płyty zainstalowane. Jednym slowem rożni sie tylko grafiką bo zamiast 4 MB jest 16Mb. Nawet jesli okno jest małe to i tak tnie. O co chodzi.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Racer
Data rejestracji: 12.11.2002
![]() |
Jesli masz zainstalowanego jednego z nowszych divx'a to w opcjach ustaw jakosc na najnizsza. Jesli nie pomoze, to proponuje wyrzycic wszystkie kodeki i zainstalowac ffdshow'a (tam ustawic metode 'fast bilinear' w opcjach) i do dzwieku AC3.
Moze to byc tez kwestja sterow do karty graficznej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 08.09.2002
![]() |
po pierwsze
masz fajnego avatara
![]() po drugie moze masz wlaczony "rozmazywanie/smootjing" czy cus w ustawieniach divxa. Na mojej S3 Virge 2 MB bez rozmazywania obraz jest ciut gorszy ale chodzi w miare, a jak dam rozmawyaanie na full to mam 5fps.
![]() |
#4 |
![]() |
ffdshow jest najszybszy. Polecam.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Dzięki za odpowiedź. Wypróbuje wszystko i moze jeszcze jakies nowe pomysły. Takie pytanko jeszcze... na tym celeronie 366 filmy POWINNY chyba chodzić czy on może miec jednak jakies problemy ??
![]()
![]() |
#6 |
Gość
|
Zalecane minimum, pod Divx-y to 400 MHz, a jeszcze lepiej 466MHZ!
Na nowych Xvid, 466MHz to minimum. |
![]() |
![]() |
#7 | |
Gość
|
Re: 366MHz tnie filmy jak cholera. HELP
Cytat:
Zainstaluj wersję 4.02 (lub 4.12, nie pamiętam, która to była :/), nie wyższą. Napisz jeszcze, czy filmy "tną się" podczas odtwarzania z CD czy także podczas odtwarzania z HDD ?? Jeśli z CD - zwolnij jego prędkość do minimum. Sterowniki do 3DFX'a zainstaluj najlepiej te, które były w komplecie z kartą, jesli jednak nie masz, to ściągnij z net'u i zainstaluj któreś ze starszych. |
|
![]() |
![]() |
#8 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Re: Re: 366MHz tnie filmy jak cholera. HELP
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 15.09.2002
![]() |
TOMMYx ma racje na pewno nie divix 5 choc coraz wiecej filmow tego wymaga. Poza tym odtwarzaj jakims malo wymagajacym playerem np Cplayer. No i instaluj jak najmniej kodekow - najlepiej tylko te ktore sa potrzebne do filmu.
Sam mam Amd 350 i wiadomo ze juz pewnych rzeczy nie przeskoczy toto - im ciasniej film skompresowany tym wiecej sie krzaczy. Dlatego im wiecej zajmuje to jest teoretycznie wieksza szansa ze bedzie ci normalnie chodzil. No chyba ze jest to bardzo slaba jakosc wtedy to i nawet 300 MB bedzie chodzic ok hehehe ale jakosc ..... O. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() |
Na moim celeron 333 128 ram 8 mb akcelerator da sie ogladac filmy tylko w TMD
![]()
![]() |
#11 | |
Gość
|
Re: Re: Re: 366MHz tnie filmy jak cholera. HELP
Cytat:
Pozostaje Ci tylko zwolnić speed CD-ROM do minimum, wrzucić film na płytce i zobaczyć, jak będzie się odtwarzał. Prawdopodobnie filmy w rozdzielczości powyżej 600 pikseli w poziomie możesz od razu sobie podarować - niestety ![]() I pamiętaj o kodeku - 4.02 lub 4.12, jeden z tych, żaden inny. Nie korzystaj z soft'u typu NIMO CODEC PACK, najlepiej zainstaluj sam kodek 4.x i ewentualnie kodek AC. PS1"" Możesz też popróbować z filmami nagranymi na CD-R i CD-RW. PS2"" Jeśli masz możliwośc, to pożycz od kogoś jakiś starszy napęd CD, np x16 lub x24 i na nim sprawdź. PS3"" Wypróbuj player'a SubEdit i BestPlayer . Napisz o swoich wynikach. |
|
![]() |
![]() |
#12 |
Forumator
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
Huh... a mi na C333 chodzilo piknie, no moze czasami cos przycielo jak badziewnie film byl skomnpresowany... Generalnie najlepiej dzialaja mi filmy w Xvidzie a najgorzej w DivX5. W kazdym razie:
To tyle ode mnie, jak sobie jeszcze cos przypomne to dam znac...
![]() |
#13 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 06.02.2003
![]() |
Wejdź w ustawienia DivXa i ustaw jakość i moc komputera na najniższy poziom
STart\Programy\Divx\Divx Configuration |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 06.02.2003
![]() |
Aha\! Ja mam Celerona 366, 64 ramu, grafike 8MB i filmy chodzą elegancko przy tych ustawieniach. Nic się nie przycina.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.10.2002
![]() |
Cytat:
Ffdshow jest swietny, kiedys filmy troche mi szarpalo a teraz chdza na tym jak buza
![]() |
![]() |
|
|