Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 27.06.2005, 16:14   #1
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Nowa matura - wyniki

Cytat:
Nawet 17% maturzystów oblało

Od 11 do 17% uczniów - zależnie od regionu - nie zdało matury; na egzaminie dojrzałości najlepiej wypadły języki obce i polski, najgorzej matematyka - poinformował minister edukacji Mirosław Sawicki.

Najlepiej matura wypadła w liceach ogólnokształcących, tam nie zdało mniej niż 10% uczniów. Dużo gorsze wyniki osiągnęli maturzyści z liceów profilowanych - tam w niektórych przypadkach zdało 60% uczniów - powiedział Sawicki.

Zaznaczył, że słaby wynik liceów profilowanych nie jest niespodzianką. Trafiają tam uczniowie, którzy nie dostali się do ogólniaka albo technikum i którzy kiedyś wybraliby się do zasadniczej szkoły zawodowej - tłumaczył.

W poniedziałek wszyscy maturzyści poznali wyniki matury pisemnej. Najsłabiej wypadli uczniowie w woj. pomorskim, gdzie zdało 84%, najlepiej w śląskim - 88,6%. Większość z 317 tys. zdających otrzymała także świadectwa dojrzałości. Reszta otrzyma je najpóźniej w czwartek - zapowiedział minister.

Z naszych wstępnych informacji wynika, że najlepiej wypadły języki obce i polski. Średni wynik z angielskiego to ok. 84,4 pkt na 100 możliwych, a z rosyjskiego, który wypadł najsłabiej - 59,6 pkt - powiedział Sawicki. Przyznał również, że ze wstępnych danych wynika, iż matematyka wypadła słabo. I to jest chyba argument, który nie przemawia za wprowadzeniem obowiązkowej matury z matematyki - powiedział.

W lipcu, po zebraniu pełnej dokumentacji związanej z maturami, ministerstwo będzie zastanawiało się nad zmianami w formule egzaminu. Prawdopodobnie rok szkolny w klasach maturalnych zostanie przedłużony i matury ustne będą zaczynały się w maju, a nie tak jak w tym roku w kwietniu - zapowiedział Sawicki. Dodał także, że będzie negocjował z rektorami, by rekrutacja na wyższe uczelnie została przesunięta z lipca na wrzesień.

Matura rozpoczęła się 18 kwietnia od egzaminu ustnego. Uczniowie zdawali obowiązkowo język polski i obcy. Od 4 do 31 maja trwała część pisemna - obowiązkowo trzeba było przystąpić do egzaminu z języka polskiego, obcego i wybranego przedmiotu. Od 9 do 15 czerwca trwały egzaminy w dodatkowym terminie dla osób, które z przyczyn losowych i zdrowotnych nie mogły zdawać matury w maju.
Zrodlo: http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.ht...80691&ticaid=1

Ten tekst wgniótł mnie w ziemie, aż mnie swędzi prawy sierpowy na tych głupich ludzi i fujare co pisał ten tekst !!!

Porównali liceum profilowane do zawodówek - PARANOJA !!!
Wiec po jaka CHOLERE zrobili LP wtedy wybrałbym sie do tego głupiego Ogólniaka. Technikum mnie wtedy nie interesowało bo nie było bodobającego mi się kierunku... elektronika mnie nie kręci.
Ogólniak jest raczej dla niezdecydowanych, ja WYBRAŁEM już kierunek - LP zarządzanie informacją bo TO mnie interesuje i nie bez powodu miałem 7 godz informatyki w tygodniu. Mam normalnie ochote...

Nowa matura miała być prosta ?? BUHEHEHE i co miło im patrzac po tych %%% Niech pierwsze to na sobie testują a kto obleje to kopa w dupe z roboty/stanowiska bo sie nie nadaje 8 )

Czytałem mature z informatyki - pytania wystrzelone w kosmos, poziom studiów... źle poukładane pytania, zadanie, które nie mieści sie na dyskietce... TO MA BYĆ DLA LUDZI ja chodze do takiego profilu i matura ma być z tego co sie uczyłem logiczne chyba....

ide na rower zrobić 50km bo po tym tekście to nie wysiedze w domu
Moja matura z rok.... respect dla tych *****i co nami rzadza

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: