Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Nowa matura - wyniki (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nowa-matura-wyniki-53771/)

czero 29.06.2005 09:00

Widze, ze duzo osob pooblewalo mature, przynajmniej w moim miescie (np. w samochodowce oblalo az 80%, no ale fakt, ze ta zawodowka do prestizowych nie nalezy), wiec widac, ze Ministerstwo Oswiaty zawalilo sprawe z nowa matura, podobnie zreszta jak nauczycielke, ktorzy zle przygotowali swoj program.

Swoja droga, zanim byly te wyniki wydawalo mi sie, ze bede przepuszczac jak najwieksza liczbe osob, zeby nie pokazywac, ze wprowadzenie nowej matury to byl blad, ale wrecz przeciwnie, ze znaczna wiekszosc sobie z nia radzi. A tu taki zonk, troszke sie zdziwilem.

adbok 29.06.2005 22:10

w mojej szkole na 70 zdajacych nie zdalo az 17 osob!! wyszlo dokladnie to czego sie wszyscy spodziewali:)czyli mozna miec 5 za nazwisko!!! a mozna miec 2 tylko dlatego ze nauczycielowi sie nie przypodobalo.

Divxtom 29.06.2005 22:19

Za to MEN ma dobry humor i oceniło się na 5- jeśli chodzi o kwestie związane z wdrażanbiem nowego systemu matur :O

Predi 30.06.2005 19:56

jezeli ktos nie zdal matmy no to przepraszam.... ja swoja dziewczyne - *****a matematyczego uczylem przez ok. miesiac.... podstawowy napisala na 60%... do zdania wystarczylo 30% (dodam ze jest ona zainteresowana j. angielskim i to na nim sie skupiala oraz na j. polskim, matma byla - aby cos trzeciego zdac bo trzeba)

jezeli ktos nie zdal matury podstawowej z matmy (wbrew pozorom calkiem pokazna ilosc) to jest kompletnym kretynem i sie chyba nawet dwoch tygodni nie uczyl....

nie bede sie wypowiadal co do rozszerzonej bo tylko zerknalem na zadania ktore wydaly mi sie... normalne...

informatyka z tego co slysze to przekret :| a co do reszty... ludzie z polaka pol roku na opracowanie tematu dla porownania wczesniej trzeba bylo opracowac ok. 50 tematow (wcale nie duzo węzej) i trzeba bylo zreferowac trzy wylosowane... wiec trzeba bylo umiec wszystko a nie wybrany temacik... wypracowanie.... bajka... jak na moim egzaminie kompetencji do liceum :| tekscik, zroumiec go i napisac odpowiedzi na pytanka do niego, wypracowanie - opisac fragment lektory ktorej wcale nie trzeba znac bo ten fragment spokojnie wystarczy :|

uczyc sie a potem narzekac... mecza mnie juz tez wypowiedzi jaka to matura trudna, zla i gorsza od starej ludzi ktorzy nie widzieli starej na oczy..... zwalcie wszystko na to ze "nowa" na szybko itd. najlepiej...

edit: Patrixs: nas, starych to pewnie inni nauczyciele uczyli.... ja sie uczylem w liceum w 15sto tysiecznym miasteczku... poziomem tylko wiochy sa nizej... i co... jakos byli i Ci co nie umieli i Ci co umieli i to dobrze bo tylko z mojej klasy 6 osob siedzi na UJocie

pepperman 30.06.2005 20:06

mnie smiesza narzekania, ze w ogole jakies egzaminy trzeba zdawac na studia skoro nowa mature "sie ma". smieszne i bardzo dziwne jest rowniez to, ze nie na rownych prawach sa posiadacze "starej" matury i "nowej". ciekawe jak to sie ma do konstytucji.

Divxtom 01.07.2005 23:46

Widać uniwerki nie wierzą w system oświaty i nowe matury... a zresztą to zawsze było państwo w państwie :fiu:

pablocoo 02.07.2005 10:58

U mnie w szkole (I LO w Tarnowie) na ok. 300 zdajacych nie zdaly 4 osoby (ok. 1,3%)
Ja pisze w przyszlym roku, ale przy takich wynikach raczej sie nie boje ;)
Jak widac duzo zalezy od szkoly.

rycho 02.07.2005 11:12

Cytat:

Napisany przez pablocoo
U mnie w szkole (I LO w Tarnowie) na ok. 300 zdajacych nie zdaly 4 osoby (ok. 1,3%)
Ja pisze w przyszlym roku, ale przy takich wynikach raczej sie nie boje ;)
Jak widac duzo zalezy od szkoly.

Bardzo dużo zależy od szkoły, choć nie wszystko.Trzeba mieć minimum chęci do nauki.
U mojej córki (XIII LO w Szczecinie) zdali wszyscy.:)

Predi 02.07.2005 20:08

Cytat:

Napisany przez rycho
Bardzo dużo zależy od szkoły, choć nie wszystko.Trzeba mieć minimum chęci do nauki.

dokladnie, dodam tylko ze szkole tworza uczniowie do niej chodzacy ;) wiec w gruncie rzeczy wszystko sprowadza sie do checi nauki

malaczarna 02.07.2005 20:58

jak ja zdawalam mature to byla jeszcze stara,ale co roku oblewli losowo kilkanascie osob.
jeden rok polski a drugi z przedmiotow wybranych(np. matma historia).

mnie oblali z polaka w jednym roku (gdy poszlam zrobic wglad do pracy to tylko zakonczenie zepsulam) a na drugi rok poszlam i powiedzialam ze nie odpowiem na zadne pytania i zdalam:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:39.