![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Indywidualista
Data rejestracji: 16.08.2002
![]() |
Witam serdecznie
![]() Mam taki problem, moj znajomy postanowil tanio zmodernizować sobie PC. Aktualnie ma mobo ECS K7S5A (nawet dosc stabilne bydle), która to jak pamietam obsługuje procesory do 1.4GHz ... Jego procesor to AMD Duron 800MHz (66 MHz) i co najgorsze - 512MB SDRAM (2x256MB), ktore raczej do nowych płyt sie juz nie nadaje ![]() I teraz tak, facet nie ma za duzo kasy, jesli mialby zmienic mobo to musialby zainwestowac równiez w nowe kosci RAM i dla niego minimum to 512MB. Tak wiec na dzien dzisiejszy zakup mobo i RAMu to plan niewykonalny ... Pomyslalem sobie wiec ze skoro w tym ECS mozna wrzucic do 1.4GHz to kupie mu najnowszego Durona Applebred z zegarem 1400MHz ![]() Co o tym sądzicie (powinno to ladnie ruszyc) ![]() Ma moze ktos specyfikacje tego ECS'a? Przydaloby sie info na jakich szynach jezdzi ta plyta (nie pamietam niestety). P.S. Applebred sie bardzo ladnie podkreca wiec jak sie znajomy zdecyduje i wykombinuje kase na plyte z RAM'em to nawet nie bedzie musial zmieniac procesora - podkreci sie tylko drania
[ Miłego dnia. Matteo (You have to see it for yourself ...) /// [ ASUS A8N-SLI DEL nF4 | AMD Athlon64 3200+ | 2GB GEIL RAM | GF Gainward 6600GT | WindowsXP (SP2) /// [ DVDRW LG SuperMulti 16x | CDRW Lite-On 40x | Samsung SpinPoint 250GB SATA | LG StudioWorks 700S /// |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ja nie znam AMD Duron 800MHz na 66 MHz, z tego co mi wiadomo wszytskie byly na 100 MHz
Nowy duron jest na magistrali 133 MHz, problemy beda mialy tylko plyty oparte na VIA KT133 reszta bez problemu... czasem stary bios zle wykryje nazwe procesora, wiem ze potrafi wypisac ze to AMD Athlon pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Indywidualista
![]() |
A właśnie zbieram szczeke z podłogi ...
http://www.ecs.com.tw/support/techcpu/athlonxp.htm Moze mi ktos wytlumaczyc to zajscie? ![]() Bo normalnie mam przed soba instrukcje od tego mobo i jest tam bardzo wyraznie napisane max 1400MHz ... P.S. Co do tego Duronka to mogłem sie pomylic
[ Miłego dnia. Matteo (You have to see it for yourself ...) /// [ ASUS A8N-SLI DEL nF4 | AMD Athlon64 3200+ | 2GB GEIL RAM | GF Gainward 6600GT | WindowsXP (SP2) /// [ DVDRW LG SuperMulti 16x | CDRW Lite-On 40x | Samsung SpinPoint 250GB SATA | LG StudioWorks 700S /// |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ten link ktory zalaczyles to nic dziwnego - po prostu wyszedl nowy bios obslugujacy nowe procki
powinno sie dac bez problemu uruchomic tego durona na Twojej plycie moze najwyzej update biosu plyty okazac konieczny
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Indywidualista
![]() |
Update biosu powiadasz ... 'know how'?
|
|
|
|
|
#6 |
|
Guru
Data rejestracji: 26.09.2002
![]() ![]() |
wystarczy aktualizacja biosu ECS'a i pójdzie nawet Athlon XP 2600+, także możesz brać durona wyższego niż 1.4
http://www.ecs.com.tw/download/k7s5a.htm tu oficjalne biosy ale coś nie chcą się pobierać
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Indywidualista
![]() |
To juz raczej wezmne Athlona
![]() A moze jakies wskazowki co do flashowania Biosu? No i skad sciagnac nowe wersje - na ecs.com.tw ni ma
|
|
|
|
|
#8 |
|
Author
Zlotowicz
bios powinien byc na stronie ecs - zaraz kukne
![]() co do athlona - wejsc wejsdzie, ale plyta jest slaba i zetnie jego mozliwosci - nie ta szyna danych, ogolnie kiepska plytka, wiec mozesz "przeinwestowac" kupujac atlona - zysk bedzie niewspolmiernie maly do poniesinych nakladow finansowych |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Author
Zlotowicz
mowisz nie ma
zobacz tu ![]() http://www.ecs.com.tw/download/dw_sp...?product_id=74 jeszcze opis flashowania http://www.ecs.com.tw/download/flash_ami.htm
Radek Nimal - bo życie jest zbyt krótkie, żeby tracić czas blog o głupich pomysłach Życie z Chromebookiem - mój kanał na YT Ostatnio zmieniany przez nimal : 08.12.2003 o godz. 15:24 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Indywidualista
![]() |
NIS mi zablokowal pliki z Tajwanu
![]() I dlatego sie nie sciagalo ... Czyli nie flashowac a wrzucic tylko tego Durona 1400MHz? Chyba nie powinno sie gryzc, mam racje?
|
|
|
|
|
#11 |
|
Author
Zlotowicz
coz - takie jest moje zdanie - jeszcze bym poczytal opis chipsetu i proca i na takiej podstawie podjal decyzje (to amd - szyny powinny byc identyczne, inaczej sie traci) co do zakupu proca
a co do flashowania - jesli wsio dziala to po co ryzykowac - jezeli cos moglobybyc lepiej w biosie to warto, ale to zawsze wiaze sie z pewnym ryzykiem (choc malym) i nowe biosy poprawiajac stare bledy dodaja nowe
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Żabol
Data rejestracji: 27.04.2003
![]() |
...I teraz tak, facet nie ma za duzo kasy, jesli mialby zmienic mobo to musialby
zainwestowac równiez w nowe kosci RAM i dla niego minimum to 512MB. Tak wiec na dzien dzisiejszy zakup mobo i RAMu to plan niewykonalny ... Matteo mozna kupic plyty co obsluguja jeszcze sdramy i jednoczesnie ddr (kumpel wlasnie z braku kasy na pamiec kupil jakas firmy Mint chyba i Athlona 1700+) Moze sa tez innych firm. Wiec moze takie cosik kupisz i jakiegos athlonika. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Indywidualista
![]() |
Hmnnnn, to jaka plyte (SDR/DDR) polecacie?
![]() Ja widzialem tylko jakiegos ECS'a i Asus'a ... a to zdecydowanie nie ta liga cenowa. Coś posrodku może? HELP
|
|
|
|
|
#14 |
|
Żabol
Data rejestracji: 27.04.2003
![]() |
MINT MINT K7VM2 KM266 SOCKET A SDR/DDR
MINT K7VT2 KT266A SOCKET A SDR/DDR ASROCK K7VM2 ECS K7S5A PRO Poszukaj na necie jest kilka typow... |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Indywidualista
![]() |
ASROCK
Grafika zintegrowana, z reguly sa klopoty z jej wyłączeniem ... ECS Czy ja wiem, znowu ECS? Chyba sie facet nie zgodzi ![]() MiNt K7VM2 Grafika zintegrowana ... i jak wyżej ... MiNt K7VT2 O! To jest nawet niezłe mobo ![]() Jednak jedna plyta to troche mały wybór, a z reszty jaka znalazlem to ECS'y. Może jeszcze jakies typy? Bede wdzieczny
|
|
|
![]() |
|
|