![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Młody żonkoś
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
pytanie
proszę wyjaśnić mi - jesli tylko sie da - jak mogę obudowę ATX przerobic na AT, tzn. czy wystarczy sama zamiana zasilacza
![]() Kolejne pytanie dotyczy podpięcia 2 nagrywarek, cdromu i dysku, czyli 4 urządzeń w jednym kopie. Mój pomysl był następujący : primary master -> hdd primary slave -> spawara_1 secondary master -> spawara_2 secondary slave -> cdrom dlatego takie połączenie, ponieważ spawara_1 by służyła tylko do "spawania" w locie, nigdy z hdd!! proszę o wyjaśnienie czy takie polaczenie jest tym jakie chce zeby bylo, jesli co prosze o korekte schematu ![]() Dodatkowo proszę o podanie sprawdzonych modeli dodatkowych kontrolerów na PCI czytałem posty na forum, w których opinie są skrajne, więc bedę wdzięczny za pomoc ![]()
Dotyk idący daleko poza definicję słowa instynkt...Julio Cortazar Ostatnio zmieniany przez memorando : 28.07.2003 o godz. 23:06 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Młody żonkoś
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
wyedytowałem
![]()
![]() |
#3 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
I Ty mówisz, że to "pytanie"? Liczba pojedyńcza? ^_^
![]() OK.: 1) Przeróbka obudowy - nie bardzo. Parę lat temu, gdy format ATX wchodził dopiero na rymek, bywały obudowy uniwersalne, do których można było włożyć płytę AT lub ATX - np. jeden z moich kolegów ma taką właśnie obudowę. Teraz jednak już ich nie ma w sprzedaży. Płyty główne tych dwóch typów mają inny kształt i wymiary, inne punkty mocowania, no i ATX ma ten panel z gniazdami wyjściowymi, na który obudowa musi mieć odpowiednie otwory. Czyli musisz jednak kupić nową obudowę. Oczywiście zasilacz musi być dostosowany do tego, czego wymaga płyta główna - część nowszych płyt AT miała złącza zasilania zarówno AT jak i ATX, i można było zasilać je z zasilacza ATX (i nawet wykorzystać funkcje zasilacza ATX, np. programowe wyłączenie zasilania kompa po zamknięciu systemu). W drugą stronę to nie działa - do płyty ATX musisz mieć zasilacz ATX. Poza tym pamiętaj, że Pentium 4 (a podobno i nowe płyty do Athlona) wymagają jeszcze dodatkowej 4-stykowej wtyczki z zasilaniem - musisz to uwzględnić przy wyborze zasilacza. 2) Konfiguracja IDE - powinna być OK, ale to może zależeć od tego, jakie tryby transferu obsługują poszczególne napędy. Wiele CD-ROMów, zwłaszcza starszych, pracuje w trybie PIO i jakoś niechętnie pozwala włączyć tryb DMA - może to spowalniać drugie urządzenie podłączone do tej samej taśmy, a niektórzy donosili, że urządzenia te potrafiły się gryźć ze sobą mocno i jedynym rozwiązaniem było ich rozdzielenie. Na razie jednak spróbuj tej konfiguracji, a jak coś nie wyjdzie, trzeba będzie myśleć i kombinować dalej. 3) Kontrolery IDE/RAID oparte na kościach Hi-Point i Promise (często stosowane w kontrolerach RAID wbudowanych w płytę główną) źle obsługują napędy optyczne ATAPI - producent podaje, że można osiągnąć maksymalną prędkość 16x. Obsługę napędów optycznych zapewniają natomiast chipy firmy CMD (obecnie - Silicon Image). Karty z różnymi chipami tej firmy można znaleźć pod różnymi markami - ST Lab, Zoltrix, Sunix. Karty dostępne są w kilku modelach: UltraATA 100, UltraATA 133, RAID - musisz popatrzeć dokładniej na konkretny model, zależnie od tego, co Ci potrzebne.
![]() |
#4 |
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
jak chcesz inwestowac w kontroler ATA/RAID to wywal dyski na kontroler a spawary zostaw na oddzielnych kablach na mobo - ja tam kam i chodzi super - kontroler ata100/raid typu hpt 370 f-my highpoint(jest tez wersja hpt 373 z 1ta133/raid) - ja dalem 3 lata temu 120zl teraz pewnie ok 100
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|