Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   nowy komputer (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nowy-komputer-24724/)

RafalJ 24.08.2003 23:36

Witam
Dzieki za pomoc i prosze o jeszcze :D
Problem mam z plyta glowna: asus A7N8X nforce2 deluxe czy abit NF7-S nforce2. Obie maja sound storma, o ktorym czytalem wiele dobrego. Sa w podobnych cenach-560zl.
Zostala jeszcze obudowa. Z codegena definitywnie nalezy zrezygnowac. Co natomiast mozecie powiedziec o obudowach Modecom'a? Kosztuja ponizej 200zl i zasilacze sa chyba w miare stabilne. Jest pare modeli na sirius.pl, ale w tej chwili ich strona nie dziala. Jak tylko to sie zmieni wrzuce linka.

Pozdrawiam

MaciejT 23.08.2003 11:51

Cytat:

andrzejj9 napisał(a):
Naprawde polecam z tym, ze jesli bylbys nia zainteresowany, to zalecam

pospiech, bo HP wlasnie wprowadza zupelnie nowa serie drukarek (podobnie zreszta jak Lexmark

zrobil jakich miesiac temu) i moga byc pewne problemy z jej dostaniem. W kazdym razie na

pewno jeszcze jest.

5150 424zl http://www.comp-art.pl/sklep.php?grupa=AQ
napełniacz 2x20ml 51zl http://www.inktec.pl/sklep.php?PHPSE...0&producent=HP

andrzejj9 23.08.2003 11:42

Cytat:

RafalJ napisał(a):
Czytalem o Twoich zmaganiach z hp; do tej firmy zniechecaja rowniez wysokie ceny tonerow. Poza tym teraz pojawiaja sie kartridze z chipami - podobno ciezko je napelniac. A jak to jest z 5550-da sie stosowac napelniane?
\

Z napelnianiem na szczescie nie ma problemu. Czarny tusz napelnialem juz dwa razy i chodzi bardzo ladnie. Jedynym problemem jest jedynie to, ze nie mozna potem sprawdzic, ile w danej chwili zostalo tuszu w kartridzu (czujniki juz tego nie pokazuja), wiec dobrze jest miec w domu zapas na ewentualne dopelnienie, kiedy okaze sie, ze drukarka przestaje drukowac. Z tego jednak, co wiem, to dokladnie tak samo jest we wszystkich drukarkach.

RafalJ 23.08.2003 08:57

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
Co do tej drukarki, to poniewaz to ja bylem tym uzytkownikiem, to wtrace kilka slow. Ogolnie(...)

Czytalem o Twoich zmaganiach z hp; do tej firmy zniechecaja rowniez wysokie ceny tonerow. Poza tym teraz pojawiaja sie kartridze z chipami - podobno ciezko je napelniac. A jak to jest z 5550-da sie stosowac napelniane?

Jest jeszcze kwestia zasilacza. Mialem zamiar kupic obudowe (prawdopodobnie codegena) za mniej wiecej 150 zl, ale podobno te zasilacze potrafia czasem zrobic maly zart i cos spalic. Wiadomo, ze chieftec jest lepszy, ale jest odpowiednio drozszy. Ktos z Was mial problemy z tanimi zasilaczami?

andrzejj9 22.08.2003 20:26

Cytat:

Nikita_Bennet napisał(a):

drukara - poczytaj na forum o zabawie jednego uzytkownika z serwisem hp - moze to ci pomoze wybrac.

Co do tej drukarki, to poniewaz to ja bylem tym uzytkownikiem, to wtrace kilka slow. Ogolnie

nie ma sie co przejmowac tym, czy serwis HP jest w Polsce, czy nie i jak ewentualnie

zalatwiane sa reklamacje, pod warunkiem, ze pamieta sie o mozliwosci skorzystania z

rekojmii. Wtedy przy ewentualnej awarii zanosi sie sprzet do sklepu i zada zwrotu pieniedzy

i juz niczym nie przejmuje.

A jesli chodzi o konkretny model drukarki, to ja wlasnie polecilbym model HP 5550. Kosztuje

teraz w okolicach 370 - 400 zlotych, a jest to naprawde rewelacyjny sprzet. Nadaje sie do

kazdym zastosowan (od druku zwyklego tekstu, co w trybie draft robi cholernie szybko, przez

dwa kolejne tryby jakosci (z czego trzeci od dolu juz naprawde swietne drukuje grafike), do

najwyzszej jakosci na papierze fotograficznym - efekty nie roznia sie od tych odebranych z

zakladu fotograficznego). Do tego jest stosunkowo cicha i bardzo dajnie wyglada (ale to juz

kwestia gustu). Naprawde polecam z tym, ze jesli bylbys nia zainteresowany, to zalecam

pospiech, bo HP wlasnie wprowadza zupelnie nowa serie drukarek (podobnie zreszta jak Lexmark

zrobil jakich miesiac temu) i moga byc pewne problemy z jej dostaniem. W kazdym razie na

pewno jeszcze jest.

Natomiast co do pozostalego sprzetu do naped DVD polecilbym ci Liteona. Jest teraz naprawde bardzo tani (ja kupilem za 145zl, a potem jeszcze chyba z piec zlotych potanial), a sprawuje sie bardzo dobrze.

Co do karty graficznej nie bede sie wypowiadal, bo juz duzo na ten temat powiedziano, ale ja pewnie wzialbym Radeona 9100 (i pewnie to zrobie, jak kiedys postanowie wymienic swoja).

O monitorze od dawna juz mysle tylko o Ilyamie lub Necu (tudzien Mitsubishi, ale to to samo).

No a procesor i plyta glowna to juz sam nie wiem. Ja raczej wzialbym Athlona 2000+ (takiego zreszta teraz mam), ale jesli interesuje Cie podkrecanie (mnie zupelnie nie), to moze faktycznie nie jest to najlepszy wybor. Ale tego nie wiem. Plyte glowna wzialbym Gigabyte'a. Sam teraz taka mam (7VRXP) i sprawuje sie naprawde bardzo dobrze. Do tego ma Dual Bios, co moze Ci sie przydac, jesli zamierzasz od czasu do czasu uaktualniac sobie bios. Ogolnie Gigabyte robi dobre plyty i dobrze wyposazone, a do tego w bardzo rozsadnej cenie.

Twardy dysk mam teraz Maxtora (60GB) i sprawuje sie bardzo dobrze, ale gdybym kupowal teraz pewnie zdecydowalbym sie na Western Digital 80GB 8MB i taki tez raczej bym Ci polecil. Zwlaszcza, ze teraz jest w bardzo dobrej cenie.

I to chyba w sumie wszystko :)

spin 22.08.2003 15:54

co do zasilacza to polecam chieftec 360W, albo jesli sa fundusze to model 420W.
pozdrawiam.

Koolo 22.08.2003 14:12

Płyta to tylko ASUS na nForce2 jest super Polecam :idea:

RafalJ 22.08.2003 14:06

Zakup LCD na razie mi nie grozi, jak bedzie wyjscie karcie-przezyje :D

Zapomnialem zapytac jeszcze o zasilacz. To ile - 300, 400W?

-Sid-The-Rat=> 22.08.2003 11:53

DVI - digital video interface - wtyczka przez ktora mozna (i nalezy) podlaczac do karty panele LCD

Mr.Manson 22.08.2003 08:18

Cytat:

raptor123 napisa***322;(a)
Ja nie powiedziałbym, że Athlony 2000 słabo się kręcą, sam mam takiego i na pamiątkach no-name chodził bez problemu na 2400 ( 5h w Prime95 i 0 błędów) na 2600 juz kiepsko. Zmieniłem pamiątki na TwinMos'y i jedzie mi teraz na 2800 :). Co do grzania się to na 2000 miał na Prime95 ok 42 stopni przy 2400 juz ok 49-50 a na 2800 56-58 stopni (cały czas buda otwarta ), więc nie jest z nim tak źle, a nie mam jakiegoś super wentyla na nim, jakiś tylko z miedzianym rdzeniem (50zł)
Co do płyty to jak masz zamiar kręcić procka to polecam Epox'a na nForce 2.
Dysk też bym wybrał ten co ty :)
Pozdr :)

Mój kuzyn ma na nim około 60 stopni :o Nie można zajrzeć do obudowy bo ma plomby, więc nie wiem co jest przyczyną. Mówiłem, żeby oddał do serwisu to powiedział, że jak się spali to ma gwarancję :)

raptor123 22.08.2003 00:03

Ja nie powiedziałbym, że Athlony 2000 słabo się kręcą, sam mam takiego i na pamiątkach no-name chodził bez problemu na 2400 ( 5h w Prime95 i 0 błędów) na 2600 juz kiepsko. Zmieniłem pamiątki na TwinMos'y i jedzie mi teraz na 2800 :). Co do grzania się to na 2000 miał na Prime95 ok 42 stopni przy 2400 juz ok 49-50 a na 2800 56-58 stopni (cały czas buda otwarta ), więc nie jest z nim tak źle, a nie mam jakiegoś super wentyla na nim, jakiś tylko z miedzianym rdzeniem (50zł)
Co do płyty to jak masz zamiar kręcić procka to polecam Epox'a na nForce 2.
Dysk też bym wybrał ten co ty :)
Pozdr :)

Smartek 21.08.2003 23:02

A jesli chcesz miec full wypas, starczacy na pare latek to :

PROCESOR
AMD Athlon 2400+ xp lub 2500+ xp barton

PŁYTA
MSI K7N3 DELTA-L NForce2

RAM
512 DDR 400mhz

DYSK
barracuda 7 120gb 7200 8mb cache

GRAFIKA
Radeon 9200 (128bit, tv-out)
DVI to zlacze cyfrowe...

DVD
Litka...

DRUKARKA
Jakas HP..., co tam drukarka, ma drukowac :P

MONITOR
ta Belinea bedzie OK imo... to dobra firma...

KIEROWNICA
Nie mam pojecia, ja mialem Logitecha jakies 2 lata temu za 400zl i byla wypasiona :]

pozdro ;)

Nikita_Bennet 21.08.2003 22:34

imo
hdd wzialbym wdc lub maxtora - obowiazkowo 8MB cache.
radeona 9200 - nigdy i pod zadnym pozorem.
drukara - poczytaj na forum o zabawie jednego uzytkownika z serwisem hp - moze to ci pomoze wybrac.
plyta glowna - msi jakos odradzam - moze epoxa lub asusa na kt600 lub nforce (pod intela mialem jedno i drugie i asus wypadl lepiej, pod amd nie wiem).

reszta spox

pzdrwm

Torwald 21.08.2003 20:44

A ja sie przyczepie do tych radeonow ;) Jest roznica miedzy kartami z 128 a 64MB pamieci. Te z 128 maja dluzszy czas dostepu, przez co traca na wydajnosci.
Jesli chodzi o DVI to jest to wyjscie cyfrowe dla monitorow LCD.

onmagarol 21.08.2003 20:32

Re: nowy komputer

PROCESOR
AMD 2200 - jeszcze niezle sie kreci (ale trzeba trafic, 2000 chyba najgorzej sie kreca) ok 360 zl

PŁYTA
Na pewno bierz na N-force - dual ddr na amd niewiele daja ale i tak jest to bardzo szybko i badzo stabilna platforma dla amd
Ja polecam Soltek 75FRN2-L - ok 370 zl

RAM
256 to malo juz bierz 512 MB np TwinMos - ok 500 zl

DYSK
jak chcesz to bierz barakude ale ostatnio za duzo sie trafia tam felerow. Polecam Maxtora

GRAFIKA
Pewnie ze radeon :) Ale na pewno nie 9200 - jest gorszy niz 9100 (wolniejszy). Ja polecam herculesa 8500LE za ok 350 zl (co wolisz 128 czy 64 MB roznica w cenie i wydajnosci malutka) a 8500LE to to samo co 9100 tylko bios inny.

DVD
Nie znam sie

DRUKARKA
Nie znam sie

MONITOR
Nie znam sie

KIEROWNICA
Nie znam sie

Pozdrawiam
Onmagarol

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:13.