![]() |
Programem nie uszkodzisz pamięci - jedyna możliwa przyczyna to przegrzanie z przeciążenia (ale na to też nie ma praktycznie szans - dopiero znaczne podniesienie napięcia i słaba wentylacja może na to pozwolić).
IMO kupowanie SDR nie ma sensu - drogie to, mało wydajne i nie przyszłościowe. Lepiej pozbierać kasę i zrobić większy upgrade. |
Potestowałem jeszcze tą moją pamięć. Podniosłem napięcie w BIOS-ie z 2,6V do 2,8V (w programie Everest pokazuje 2,86V). Pamięć przechodzi testy pomyślnie i to przy zmienionych timingach na 2-3-3-7.
I teraz nie wiem czy wymieniać tą pamięć na inną? Jak myślicie? |
Cytat:
Dzięki @yahol, za odpowiedzi, dziękuje także Tobie @Wawelski za uwagi Pozdrawiam ro29 |
Czy ten RAM bedzie dobry?
Nie chcialem zakladac nowego tematu wiec podlaczam sie tutaj :)
Mam zamiar dokupic druga kość pamięci i chciał bym sie poradzić czy taka może być, czy pamieci sie nie pogryzą :) Aktualnie posiadam 512 DDR 400 MHz firmy Elixir na allegro znalazlem coś takiego http://www.allegro.pl/item176074962_...w_24_fvat.html Moja plytata jest Asrocka i obsluguje dual channel. Wiem, ze lepiej bylo by zainwestowac w cos nowszego, ale do zwyklej pracy i przegladania stron jeszcze pośmiga :) Prosil bym o rade :) |
szukaj takiego samego Elixira. (jest tego na allegro trochę) za to, że ten Goodram nie pogryzie się z Elixirem nie postawiłbym funta kłaków.
ostatnio dokupiłem sobie trzecią pamięć Elixira 256MB (używana za 44 zł), 2 mam 266MHz a tą trzecią kupiłem 333MHz i chodzą wszystkie ze sobą pięknie (oczywiście na 266MHz) edit: nawet widzę nieużywaną z gwarancją http://allegro.pl/item178779165_pami...gwarancja.html |
Cytat:
|
Odświeżam temat :)
Witam ! Od jakiegoś czasu "męczę" się z Wuja kompem ...już go miałem oddawać a tutaj znów "jaja" - już chciałem zakładać temat z prośbą o pomoc :( ... ale coś mnie "tknęło" aby sprawdzić ram - ściągnąłem Memtest 3.3, wypaliłem obraz - najpierw dla zabawy mój stary komp - wszystko OK - później Wuja ... i wyskoczyły błędy podczas testu ... niestety musiałem go przerwać przed końcem ... Najprawdopodobniej jednak jutro lub w najbliższych dniach wrócę do testowania - czasu to zajmie bo są dwie kości (512 i 256) - ale może coś się wyjaśni. I teraz pytania - co najlepsze - ten Memtest 3.3, Memtest86+ 1.70 czy może GM (czy jakoś tak), albo taki program Microsoftu (wszystko to mam pobrane, ale nie będę testował wszystkim - chyba z 30 godzin by to trwało ;) ) I drugie pytanie - czy można jakoś zapisać te wyniki testu jak się ukażą na ekranie ?? Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc ! ro29 P.S. Skoro już pytam - czy błędy pamięci mogą powodować fakt, że nie jest możliwe zrobienie symulacji przed nagrywaniem płyty DVD oraz to, że weryfikacja nagranej płyty kończy się błędami ?? |
b***322;***281;dy pami***281;ci mog***261; wszystko powodowa***263;. ostatnio okaza***322;o si***281;, ***380;e po modernizacji komputera mojego siostrze***324;ca dziej***261; si***281; cuda i oczywi***347;cie stary ram, kt***243;ry zosta***322; wsadzony na now***261; p***322;yt***281; okaza***322; si***281; przyczyn***261;....niestety w jednej z dw***243;ch ko***347;ci z Allegro te***380; wywala 4 b***322;***281;dy na samym pocz***261;tku :|
jak memtest pokazuje b***322;***281;dy to nie ma nawet co sprawdza***263; innymi programami tylko na szmelc z tym ramem (oczywi***347;cie trzeba sprawdzi***263;, kt***243;ra to pami***281;***263; a mo***380;e obie...) |
Cytat:
Może dziś wezmę się za test - problem jest taki, że komp jest u mnie a mam jeden monitor :D - a mój komp jest mi aktualnie dość potrzebny ... A można jakoś te wyniki testu zapisać ?? - chodzi mi o to, że to jakaś "podkładka" do reklamacji - mogą nie uznać - ale zawsze coś ;) ro29 |
zapisać to chyba tylko aparatem fotograficznym :aparat: :D albo nagrać na magnetowid :haha:
a serio to niech sobie przetestują i od razu będą wiedzieli. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:24. |