![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 | |
Back to hell...
Data rejestracji: 10.04.2005
![]() |
@Pierwszy, tylko ze ta impreza miala na celu ochody zakonczenia II Wojny Światowej a nie zwyciestwa Rosji. Wspominac o naszej armi mielyby z tego samego powodu ktory wlasnie podalem, z szacunku do naszego nardou i dlatego ze to kur** my sie pierwsi Niemcom oparlismy i oni sie tylko nascie dni pozniej na nas wybrali zeby jesczze dobic. Byli agresorami w tej wojnie i tak jak powiedzial Loczek, ta cala walka z nazimem byla Stalinowi tylko na reke zeby sobie granice w europie poprzekladac.
@knydel, masz calkowita racje. Zawiazuje sie koleny spisek aby nikt nie wiedzial co sie dzialo kiedys. Zeby wymazac ta agresje i nieludzkosc min Niemcow i Rosjan. I co zostanie z tego wszystkiego za 50 lat, kiedy wielcy ludzie okresu wojennego i powojennego umra i bedzie rzadzil taki Putin ktory na wszystkie strony bedzie pier*** ze Rosja jest wielkim wybawca, nie bedzie wspominal nic o wielkich tragediach, obozach smierci. Amerykanie tak jak mowiles juz mowia ze to polacy pobudowali obozy. ZERO SZACUNKU, ZERO! I dla histori, i dla tych ktorzy poniesli smierc i dla nas... Prezydenta Wkasniewskiego ie bedeocenial bo juz dobrze o nim sami napisaliscie. A z jego wczorajszej wypowiedzi w ktorej uzyl 4 argumentow kazdy mozna bezproblemowo odeprzec jeszcze bardziej logicznymi. Co do tego ministra propagandy III Rzeszy to mi sie nazwisko przypomnialo - Goebels. Cytat:
Pozdrawiam Serdecznie
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 | ||
Niezarejestrowany
Data rejestracji: 16.04.2002
![]() |
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam wszystkich !
W większości zgadzam się z tym, co zostało powiedziane już wcześniej ***8211; pozwolę jednak dodać moje drobne uwagi, wrażenia i opinie. Po pierwsze ***8211; miałem nadzieję (tzn. tak myślałem np. z rok temu), że obchody 60 rocznicy końca II Wojny Światowej w Europie (a tak naprawdę obchody kapitulacji Niemiec), będą miały naprawdę międzynarodowy i uroczysty charakter ***8211; głównie ze względu na pamięć tych, którzy zginęli podczas wojny, na pamięć żołnierzy wielu armii, (w tym także Armii Czerwonej), ale także, ze względu na szacunek dla tysięcy weteranów, którzy kolejnej ***8211; okrągłej rocznicy mogą już w części nie dożyć. Niestety, te obchody dla mnie były po prostu smutne i czasami przerażające. I to zarówno te skromne w Polsce ***8211; we Wrocławiu ***8211; niezbyt mi się one podobały, może poza np. wystąpieniem Prezydenta Wrocławia, które było raczej udane. A już naprawdę dziwne były obchody w Moskwie. I to z wielu powodów. Chociażby z tego, że Polska była tam ***8222;jednym z wielu***8221;. Chociażby z tego, że w pierwszym rzędzie siedzieli przedstawiciele państw, które najpierw rozpętały tę wojnę ***8211; czyli Niemiec i Rosji (b. ZSRR), a także państw, które nie pomogły Polsce ***8211; mimo podpisanych układów ***8211; mam na myśli Francję, oraz państw, które bądź co bądź, zgodziły się na podział Europy po zakończenie wojny ***8211; wspomnianej Francji, USA no i Rosji. A gdzie było miejsce Polski ***8211; kraju w którym zaczęła się ta wojna ? Ale cóż, czego można było się spodziewać po tym, jak dla Rosji i jej prezydenta ***8211; co niestety dzisiaj zostało powtórzone na konferencji prasowej ***8211; wojna zaczęła się nie w 1939 roku, ale w 1941 !!! I czy należy się temu dziwić, że tak się przedstawia historię. Chyba nie ***8211; bo przecież, gdyby Putin przyjął, że wojna zaczęła się w 1939 roku, to musiałby uznać napaść ZSRR na Polskę. Więc może lepiej po prostu zmienić w świadomości Rosjan datę rozpoczęcia wojny ***8211; i problem z napaścią na Polskę w znacznej części z głowy ! I czy należy się dziwić, że Rosjanie, szczególnie Ci starsi tak tęsknią za ZSRR. Nie. Bo przecież w Rosji nigdy nie było takich dążeń niepodległościowych i wolnościowych jak w Polsce i innych krajach. Dla nich rewolucje na początku XX wieku, były wyzwoleniem z rządów cara. A później Lenin, Stalin i NKWD zrobiły swoje. Dla tych ludzi upadek ZSRR, to jakby upadek państwa. Jeszcze parę lat temu sądziłem, że w Rosji są szanse na zmiany i na dobre z nimi układy. Niestety ostatnie dni i ta rocznica pokazały, że tam niestety niewiele się zmieniło ***8211; i to niestety bardzo przykre ! A teraz parę słów o prezydencie USA. Mimo wszystko jego zachowanie, było poprawne politycznie. Przyjechał na Łotwę, był dzisiaj w Gruzji, w Holandii wspomniał o Polskich żołnierzach. I mówił o tym, że koniec wojny to nie było dla wszystkich wyzwolenie. I za to mu dziękuję. Szkoda tylko, że jak znalazł się w Moskwie, to już o pewnych sprawach zapomniał. I jeszcze kilka słów o armiach i USA. Rosja szczyci się, że wystawiła największą armię itd. Tak to prawda ***8211; wielu żołnierzy ZSRR przelało krew walcząc z faszyzmem. I za to należy im się pamięć. Ale kiedy ZSRR ruszył na wojnę ? Wtedy kiedy Hitlerowi się odmieniło i postanowił złamać pakt z 1939 roku, w którym podzielił się ze Stalinem Polską ! I logiczne wtedy było, że ZSRR musi się bronić. Zapomina się o tym, że przecież ZSRR był jednym z państw, które razem z Niemcami tą wojnę zaczęły. A jak inaczej wyglądał udział USA w tej wojnie. To ich najpierw napadła Japonia. A później postanowili wyzwolić Europę z faszyzmu. A nie musieli. Ale chcieli ***8211; i za to im chwała. Co prawda ***8211; później zgodzili się na podział Europy ***8211; ale w przeciwieństwie do ZSRR, nie zagarnęli sobie jakiejś ich części ***8211; np. Niemiec. A na koniec jeszcze jedna uwaga ***8211; a mianowicie sprawa, która często mnie denerwowała w ostatnich dniach. W wielu wypowiedziach, wymieniano dzień 8 (9) maja jako zakończenie II wojny światowej. I nie chodzi mi tutaj o suwerenność Polski itd. Chodzi o to, że to był dzień kapitulacji Niemiec i zakończenia głównych działań w Europie. Bo przecież II Wojna Światowa zakończyła się 2 września ***8211; kapitulacją Japonii ***8211; a wiadomo czym przedtem USA ją potraktował ***8211; co kładzie się do dzisiaj cierniem na udziale USA w II Wojnie Świtowej. I to tyle. Pozdrawiam wszystkich ro29 |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Kocham Agnieszke T. !!!
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() |
ro29 - dobry tekst.
Wiecie co, im glebiej tym ciemniej. Pozd. serdecznie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
może najpierw należałoby zdobyć trochę wiedzy o najnowszej historii a potem coś pisać. edit: widząc w profilu datę urodzenia, myślę, że z zapamientywaniem coś nie tak... no chyba, że to miało być śmieszne ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 11.05.2005 o godz. 08:58 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
XII
Data rejestracji: 02.06.2004
![]() ![]() ![]() |
i dzisaj przez Putinka teatr Balszoj sie zalamal
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez legion : 11.05.2005 o godz. 10:23 |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
szkoda trochę artystów, ale taka jest kolej rzeczy. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Guru
![]() |
Cytat:
I jeszcze tylko drobna uwaga - a bardziej moje wrażenie - to prawda, że te obchody były smutne i Rosja wybiórczo traktuje historię itd. I oczywiscie nie można jej za to chwalić - wręcz przeciwnie - trzeba przypominać PRAWDZIWĄ historię Aczkolwiek nie można się od Rosji także odwracać - przecież to nasz sąsiad, ważne są kontakty gospodarcze, bo jak słyszę, że chcą wybudować gazociąg z pominięciem Polski, to nie napawa mnie to optymizmem. A do tego to jednak światowe mocarstwo Więc należy podchodzic do nich jedank bez emocji - szczególnie jeśli mamy do załatwienia interesy gospodarcze I to tyle Pozdrawiam wszystkich ro29 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To było od początku wiadomo że tak będzie.
Tylko jak by Kwach nie pojechał to nie Rosja ale Zachód skomentowałby "Jaśnie państwo Polacy, wielcy Obrażalscy". Rosja nie powiedziałaby nic, okazując nam w ten sposób lekceważenie. Tego byście chcieli? Rosja to jest inna kultura. Tam mają przeświadczenie że przywódca który nie boi się mordować to gówno nie przywódca, i takiego przywódcę można zdeptać i obalić. Przekonał się o tym Gorbaczow, także i Jelcyn. Z takim "demokratycznym" przywódcą Rosja zawsze będzie słaba. Takiego przywódcy jak Putin Rosja nie miała od czasów Piotra Wielkiego. A że Piotr Wielki przyjacielem Polski nie był... to znaczy - formalnie nawet to był! - tylko że to była taka przyjaźń jak ta ostatnia z lat 1944-1989. Z Rosyjskiego punktu widzenia wojna zaczęła się w 1941, a gdyby przyjęli datę 1939 to oni stają się agresorem: Polska, kraje Bałtyckie, Besarabia, Karelia... Sami przyczynili się do tej wojny - kto wie czy Hitler zdecydowałby się zaatakować Polskę sam: wprawdzie by nas i tak pokonał ale nasz opór trwałby dłużej i kosztował Niemców znacznie więcej strat. Po klęsce wrześniowej Hubal był jeden, gdyby nie Ruscy, to w ostępach leśnych Polesia takich Hubali byłaby cała armia, Niemcy nie opanowaliby tego całymi latami. A poza tym był taki kawał o zajączku: nie ważne kto zaczął, ważne kto zakończył. Z tym komunizmem u Jaruzela to przesadzacie. Gdyby był takim komunistą jak chociażby Honnecker albo Ceausescu, to przy okazji 13 grudnia 1981 pozbyłby się połowy opozycjonistów, po prostu kazałby ich zomowcom zastrzelić a potem ogłosił że stawiali opór podczas internowania i że byli uzbrojeni. Co to za problem wsadzić konającemu do ręki amerykańskiego (a jakże?) colta, żeby dało się zdjąć odciski palców. Komunizm Jaruzelskiego to niczym stary wilk: niby groźny, jeży sierść, ale zębów już nie ma i co najwyżej może tylko poturbować i podrapać pazurami. A swoją drogą wtedy w grudniu 1981 Jaruzel kazał sobie przygotować pistolet i stale go nosił nabitego przy sobie aż do Świąt. Bał się że podwładni nie do końca wypełnią rozkazy, że dojdzie w Polsce do antykomunistycznej rewolucji, której on nie będzie w stanie powstrzymać. Pistolet miał przygotowany na siebie - nie w razie gdyby go Wałęsa miał brać do więzienia, gdyż opozycją gardził. Ale bał się że Ruscy powołają rząd Olszowskiego i Grabskiego, którzy proponowali Breżniewowi zamach stanu i wezwanie na pomoc radzieckich jednostek. Breżniew nie chciał bo obawiał się że ZSRR zbyt wiele by stracił w stosunkach międzynarodowych, ale nikt nie wiedział jak to do końca było i Jaruzel po prostu bał się wywózki takiej jakiej doświadczył Dubczek. Kwaśniewski pięknie to ujął: to było zastąpienie większego zła mniejszym. Komuniści mordowali w katowniach i wywozili na Sybir ale nie polowano na ludzi na ulicach; wskutek zakończenia wojny władzę od ludobójcy przejął zwyczajny morderca. Też zły ale chyba jednak lepiej. Oczywiście Katyń to też ludobójstwo. Czymże jednak jest Katyń wobec Oświęcimia i Treblinki? Zapomnieć nie wolno, ale co innego pamiętać a co innego rozdzierać szaty przy każdej nadarzającej się okazji. Jeżeli my odcinamy się od tego rosyjskiego punktu widzenia i w ogóle obrażamy się na próbę wzięcia go pod rozwagę, jakim prawem możemy żądać aby Rosjanie uznali nasz punkt widzenia na Katyń?
![]() |
#25 |
αρχή
Data rejestracji: 16.06.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
dziwicie się?
to w dużej mierze dzięki polakom armii czerwonej udało się pokonać wehrmacht... w wyniuku działań ruchu oporu i partyzantki na terenie gg i terenach przyłączonych do rzeszy stacjonowało 1 mln żołnierzy... żołnierzy, których można było wykorzystać na froncie. to dzięki naszemu ruchowi oporu blisko 1/3 transportów w szczytowym okresie kampani wschodniej nie docierała w ogóle, albo miała kolosalne opóźnienia w wyniku niszczenia mostów, lini kolejowych i całych składów ze sprzętem. a wkład armii gen. andersa, czy gen. maczka? brytyjscy piloci byli pełni podziwu dla lotników z dywizjonu 303. sam Hermann Göring pełen podziwu mówił, że gdyby luftwaffe posiadała takich pilotów, bitwa o anglię zakończyłaby się jego szybkim zwycięstwem. niestety, wszyscy poza Kwachem (cymbał do n^3) wiedzieli, jak zostaniemy potraktowani w moskwie... no i stało się... jesteśmy teraz pośmiewiskiem całej europy... |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Kocham Agnieszke T. !!!
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() |
Rosja - dzicz, azja i chołota granatem oderwana od pługa.
Powinniśmy chyba zakończyć ten temat i tak każdy wie, że Rosjanie niegdy w życiu nie przyznają sie do tego co zrobili. To jest kultura wschodu, tz. brak kultury. Brak jakielkolwiek samooceny ! ORMIANIN dobrze że wspomniałeś Hubalczyków. Nie powinniśmy zapomnieć o walce polskiego podziemia. Trzymajcie sie chlopaki. Oby nigdy to się nie powtórzyło. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Guru
![]() |
Kończymy temat !
Witam !
Dyskusja prawie już wygasła (i to chyba dobrze), jednak na koniec postanowiłem dodać kilka słów, do których niestety sprowokowały mnie najświeższe wydarzenia. Otóż jak wiadomo prezydent Putin odmówił (tzn. z tego co słyszałem, w ogóle nie odpowiedział na zaproszenie), przyjazdu do Polski na szczyt Rady Europy. Co niestety może świadczyć o tym, że całe te jego zachowania w związku z obchodami rocznicy w Moskwie, mają swój dalszy ciąg ***8211; i niestety nie wygląda to zbyt optymistycznie. To przykre i niepokojące. Na dodatek rosyjski MSZ, krytykuje np. reklamówkę wyborczą Kaczyńskiego. I to, że krytykują ***8211; to niby OK ***8211; każdy ma prawo. Ale gdyby tak polskie MSZ reagowało na każde oszczerstwo Rosji pod adresem Polski (a według mnie powinno) ***8211; to by dopiero się działo ! I jeszcze słowo o prezydencie USA. Z całym szacunkiem dla Busha i narodu USA ***8211; bo taki szacunek ogólnie mam, i nawet uwzględniając tzw. poprawność polityczną, to przestaje mi się trochę podobać, aż taka wybiórczość Busha. To po prostu podlizywanie się wszystkim ***8211; można by rzecz ***8211; tu małego całuska krajom bałtyckim, tu jedno zdanie prawdy, a następnego dnia już wielkiego buziaka Putinowi, a później na osłodę buzi Gruzji ! A po powrocie do USA, już tylko pamiętamy o wielkiej przyjaźni z Rosją ! Przepraszam za takie porównania ***8211; ale tak mi to ***8211; oczywiście w sposób satyryczny ***8211; wygląda. I jest to niestety przykre. I to tyle tej smutnej dyskusji ***8211; czas wrócić do codziennego życia, które co prawda też wesołe nie jest, ale przeżyć się jakoś da. Pozdrawiam wszystkich ro29 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|