Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.05.2002, 14:12   #1
HanSolo
Bywalec

Data rejestracji: 09.02.2002
HanSolo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Trzeba mi drukarki....

Witojcie,

Nadeszla pora, ze potrzebna mi drukarka. Jak zaczalem ryc po necie to az mi oczy z orbit wyszly i wzrok sie zmacil od natloku danych, jednym slowem........POOOOOMOCYYYY !

Co tu kupic?
Zalozenia sa takie:
- drukarka do domu
- do drukowania wypracowan i innych tekstow+obrazki, zdjec to raczej nie (ale moze sie zdazyc)
- nie wiecej niz 300 PLN
- HP odpada z mety, bo sie za wysoko cenia

Moi kandydaci (na podstawie lektury netowej typu CHIP)
- Lexmark Z33
- .......... Z23e
- ......... Z13

Tylko za choinke nie wiem co z rozdzielczoscia itp.
Tyle co mnie obchodzi, to to, zeby "ladnie" bylo i zeby atramentu nie zarla jak swinia :-)
HanSolo jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.05.2002, 15:35   #2
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
... jeszcze w rachubę wchodzi dolna półka Canona (chyba 1000 i 2000)
Stary 14.05.2002, 21:10   #3
forest
odgrzewany user

Data rejestracji: 20.10.2001
forest zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Odradzam Lexmarka ,
polecam Epsona drukarki tej firmy zużywają połowę mniej atramentu na krople niż HP, a prefabrykowane tusze kosztują od 25pln-CB 45 - kolor.(Jak dla mnie to przeważający argument).
Są też w miarę szybkie.
Nie mam żadnych kłopotów, a trochę nadrukowałem.
ps.
moja ocena jest b.subiektywna
forest jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.05.2002, 22:17   #4
HanSolo
Bywalec

I o wlasnie takie rady mi chodzi jak powyzej :-)

Dzieki
Stary 15.05.2002, 08:07   #5
+++LeWaP+++
Guru

Data rejestracji: 17.04.2002
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Co do lexmarka z 33. Jest to dobra drukarka, która powinna Ci wystarczyć do drukowania tekstu i grafiki. Grafikę drukuje całkiem przyzwoicie. Nowa kosztuje razem z tuszem czarnym i kolorowym ok 260zł. W niektórych sklepach wciskają jej starszy model tylko z tuszem czarnym za ok. 160zł - nie daj się nabrać bo tusz kolor do niej kosztuje powyżej 100zł.

Aha i pamiętaj, że niektóre drukarki atrmaentowe mają głowice drukujące "wbudowane w poj. z tuszem" (Hp, Lexmark), a niektóre nie (np. Epson). Czyli w miarę zmiany pojemników w Epsonie głowicę masz tą samą.

Jeżeli będziesz kupował tusze zastępcze do polecam Pelikana i BlackPointa i najlepiej czrny i kolor tej samej firmy, bo np. w Epsonie przy różnych pojamnikach zastępczych zapychają się zaschniętym atramantem dysze.
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.05.2002, 12:25   #6
HanSolo
Bywalec

No wlasnie jak to jest z tym kolorem i czarnym w Z33 i podobnych. W specyfikacji podaja ze "opcjonalnie" czarny...nie za bardzo kapuje o co im chodzi, ze jak poprosze to obie dostane, czy jak
I jak toto sie potem uzywa....obie naraz sie instaluje....kurde ale kombinacje :-(

No a co do glowic wbudowanych w kartridze....
Skoro glowica w Epsonie ta sama zostaje....to chyba nie dobrze wplywa na trwalosc.....hmmm
No a to z glowicami w kartridzu...i tak je mozna uzupelnic

Dzieki za dalsze info
Stary 15.05.2002, 13:06   #7
+++LeWaP+++
Guru

Oczywiście, że można uzupełnić, ale jak upaprzesz się cały atramentem i swoją drukarkę lub zapowietrzysz (HP) pojemnik to Ci się odechce ponownego napełniania tuszy. Za wymianę głowicy w Epsonie biorą ok. 150zł.

Co do Lexmark z33, ja kupowałem ją za 260 zł brutto z 2 pojemnikami: www.proline.com.pl

A z 23 jest z jednym i kosztuje 160zł. Tusz kolor kosztuje powyżej 100 oryginalny.
Stary 15.05.2002, 13:55   #8
HanSolo
Bywalec

Dzieki za oswiecenie.....

Na stronie proline maja z33 po 230 PLN w tej chwili, czyli calkiem ladnie....czy za ten drugi wklad sie doplaca ?

No a ceny wkladow oryginalnych sa straszne....jezeli mozna dostac jakies tansze kompatybilne, to powinno byc spoko. Moze sie orientujesz w cenach ?
Ja znalazlem tylko refillery za ok 90 PLN i sa na 3 razy....ale to chyba jest to co mi odradzales

Dzieki za linke do tego sklepu....
Stary 15.05.2002, 15:14   #9
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Kup Lexmarka Z42/Z43. Trochę przekroczysz budżet, ale warto jak chol...ra.
Tusze InkTeca kupisz już za 45zł (zestaw: 2 strzykawki + uchwyt), a później tylko same strzykawki za 17zł/sztuka.
Przy REWELACYJNEJ jakości wydruku i niewielkich kosztach jest to najlepsze rozwiązanie. Lexmarki Z32/33 mają inne kartridże więc trudno mi się tu wypowiedzieć.
Kartridż od Z42/Z43 wytrzymuje DUŻO napełnień bez utraty jakości wydruku.

Pozdrawiam

PS Sprawdź ceny na www.comp-art.com.pl
Stary 15.05.2002, 23:19   #10
MS
Bywalec

Data rejestracji: 10.05.2002
MS w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Prawda jest straszna. Chcesz drukarki, która nie będzie cię dużo kosztowała i będzie dobrze drukowała, to daj se spokój z atrametowymi (choć jak widzę jest tu wielu fanów tego sprzętu). Pomnóż swój kapitał razy dwa i kup jakieś tanie laserowe HP (około 1000 zł.). Żadnych tuszów, żadnego nabijania, żadnych przypchanych głowic, brak oczekiwania na to że to atramentowe cholerstwo w końcu wydrukuje malutki obrazeczek, który przyczepiłeś do swojego dokumentu itd. Co prawda raz na klilka tys. stron czeka Cię wymiana "bębna", ale raz na 5/6 miechów możesz pewnie wyciągnąć te 2 stówy? No ale oczywiście szukasz atramentowej (!?). Jeżeli jednak nie musisz mieć jej jutro ani za tydzień, czy dwa to myślę że warto się zastanowić. Pozdrawiam.
MS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.05.2002, 23:35   #11
Dzony
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 03.02.2002
Dzony zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Na bilbordach w Warszawie reklamuja jakies HP za 199zl w Media Markt. Nawet fajnie to wyglada
Dzony jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.05.2002, 08:28   #12
+++LeWaP+++
Guru

Za 2 wkład nie dopłacasz, jest w cenie drukarki.

A nie lepiej będzie Ci kupić używaną laserówka HP np. LaserJet 6L. Oryginalny toner kosztuje ok. 250 zł w sklepie. Na allegro dostaniesz taniej, drukarkę nawet za 300 zł. Zaryzykuj. Aha tonery zastępcze są dosyć tanie. Toner jak będziesz oszczędnie drukował to toner starczy Ci na pewno na więcej niż rok.
Stary 16.05.2002, 08:32   #13
obar
Forumator

Data rejestracji: 07.12.2000
obar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
MS ma racje jesli masz zamiar drukować wyłącznie dokumenty, sprawozdania i takie tam -->text , to laser jest królem , natomiast ich powazną wadą jest brak koloru ..ale jesli znajomy ma plujke to ten problem da sie zminimalizować... pomijam fakt laserówek kolorowych... sam mam oki page 4w juz dobre kilka lat i oprócz wymniany tonerow jeszcze nic nie robiłem ..a juz kilka ryz poszło , a co do atramentówek to nie przejmowałbym sie osiąganymi rozdzielczościami bo to obecnie nie problem zwróciłbym uwagę na to czy zbiornik jest wymieniany z głowiczką --> i szukał takiej której cena zbirniczka z głowiczką jest minimalna , potem dokładał następne warunki, np.: ilość stron w kolorze (oczywiście zbiornik z kolorem oddzielnie z czarnym) rozdzielczość (tu tez sie nie daj zwieść bo niektóre oferują świetna rozdzielczość ale tylko na specjalnym papierze) itd... ja swojego faworyta nie mam bo z moich znajomych którzy mają plujki każdy przeżywa rozterki jakby tu nadrukować jak najwięcej za jak najmniej...a stykam sie z hp model 6?? lexmark z 31 , epson stylus 660 i kazda ma swoje wady i zalety...

p.s. nie liczyłbym na napełniacze ... tak od razu...
obar jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.05.2002, 14:46   #14
HanSolo
Bywalec

Hehe, jakbym mial pod reka 1000 PLN, to na pewno juz bym mial drukarke laserowa.
Moze prawda jest straszna, ale mimo wszystko, to nie zamierzam otwierac na razie "malej poligrafi", wiec mysle, ze plujak jakos ujdzie :-)
Jak wydrukuje 200 stron na miesiac, to bedzie baaardzo duzo.
Dzieki jednak za wszystkie rady....z wielkiego lasu drukarek zrobil sie zagajnik.... :-)

Czolem

ps. Co do Allegro....hmmm, kukne tam. Mam kumpla, ktory jest fanem Allegro i jakos nie narzeka na zakupy....fakt, komp mu brzeczy jak kosiarka do trawnikow, ale czego mozna chciec za drobne :-)
Stary 17.05.2002, 07:54   #15
+++LeWaP+++
Guru

Ja ma starą poczciwą HP DeskJet 670c od 5 lat. Zmieniam pojemniki mniej więcej raz w roku, przy oszczędnym drukowaniu...
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: