![]() |
Temat podobny już kiedyś był, jak się komuś chce odszukac, to znajdzie tam więcej wypowiedzi.
Ale że było to już jakiś czas temu, to i ja się wypowiem :) Nawet nie będę zgadywał, ile to już lat minęło od pierwszego komputera w domu. Na pewno jednak więcej niż 10. Był to Spectrum, który długo mi służył. Potem pojawiła się AMIGA 500, która z czasem była przerabiana i unowocześniana (500+. 600, 1200, odpowiednik 4000, teraz niewiele ustępuje nowym pecetom), potem, chociaż osobno, bo Amiga stoi do dziś, pojawił się Pecet, najpierw 486, potem przerobiony na Pentiuma 133. Potem była jeszcze jedna modernizacja na AMD K6-2 500MHz i około rok temu na Athlona 2000+, który stoi do dzisiaj. Długa więc już historia, a na pewno będą jej dalsze rozdziały :) |
mój pierwszy komp to pentium 233 mhz mmx.
|
Od Amigi do Pentium4
rycho |
nie piszac tu o Commodore 64 ktory sluzyl mi tylko do gier 12 lat temu, to w '96 za $2,040 dolarow dostalem 486DX4 100Mhz. twardziel wtedy to 1.2 giga z 2x cd-rom'em.
przez 14.4 modem sie laczylem z tekstowym internetem...jak sie czasy zmieniaja... |
u mnie bedzie z 7 czy lat.podobnie jak zetoxa 133MHz - 48RAM, 2MB GRAFA+8MB VODOO :) 2,1 i 1,2 GB Dyski, CDROM - potem wypalara 1x :)
łezka sie kreci...gdzies kompa mam, dyski i nagrywarka na sprzedaz tylko poszly |
Witam!
ja tez kiedys mialem C64 a potem 286 i 386 DX - jeszcze Windowsow nie bylo.. wsyztsko sie w DOS'ie robilo, a jedyna nakladka graficzna byl NortonCommander :), gry miescily sie na dyskietkach 5,25 i 3,5 cala heh t byly czasy... komputery chodzily w dwoch trybach normal i torbo (u mnie to bylo odpowiednio 8 i 33 MHz) - jak sie wlczalo turbo to gra szybciej chodzila - polewka... pamietacie gre SUPAPLEX? hehehe |
moze ciekawiej bylo by zadac "Jak Dlugo Macie Swojego Terazniejszego Kompa" wtedy zejdziemy pewnie z lat na miesiace i tygodnie...
teraz jednak rozmyslajac to nie mozna by tak tego zformulowac bo nasze skladaki maja w sobie sprzet prawie kazdy zakupiony w innym czasie... hehe. |
Pierwszego kompa dostalem 15 lipca 1997, czyli minęło prawie 7 lat. Był to Pentium 120Mhz, 16MB EDO RAM, dysk Seagate 1,7GB, S3 Virge 2 MB. Obecnie od 2 lat mam Athlona XP 1700+, Epox 8KHA+, dzsk Seagate BIV 40GB, grafa G4 MX 440 64MB DDR i inne peryferia (nagrywara, drukarka, skaner, monitor). Z netem łącze się przez NeoTP 128 (od początku miesiąca), wczesniej korzystalem z modemu i pakietu/ryczałtu.
|
Cytat:
|
Ja mam kompa od 7 roku życia, wcześniej miałem konsolke NINTENDO :D
|
już7 lat, zaczynałem od P200 :mruga:
|
U mnie już będzie 6 lat, pierwszy to 166MMX 2.1 GB twardego grafika S3virge, poprostu miodzio ale Half Life w rozdzielczośći 640x480 ładnie śmigał.
Pozdro |
Zaznaczylem 4 lata bo nie wiedzialem ze Amigi i starsze sie licza ;) moja przygoda pomimo mego mlodego wieku - 18lat trwa juz dosc dlugo od zx spectrum przez c16 i c64; Amige 500+; i przez chwile Amige 4000 (o ile mnie pamiec nie myli to byl Power PC ;)) no i do PC - aktualnego mam 9 miesiecy.
|
A u mnie pierwszy komputer zawitał coś około 96 lub 97 roku i był to IBM 286 (25MHz) z czarno-białym monitorem.przywieziony przez mojego wujka z Anglii.
Potem też IBM z Anglii ale już 486 (niestety tylko 50 MHz) i chyba 8 MB Ramu. No i nareszcie coś lepszego w ferie 99 roku - Celeron 300 A, 32 MB RAMu i kolorowy monitor. Obecny komputer mam od roku (troche pozmieniany, ale najważniejsze części czyli procek i grafika nie zmienione) |
Spektrum 48K gumiaka miałem po maturze (prezent). Daaawno to było :(. A potem na studiach PC 286 12 MHz bez HDD... No i sie zaczęło - 386SX, 486 DX4, Celeron 400, Athlon 2000, Athlon 2400.
Jabba |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:14. |