Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Odwołanie. Studia. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/odwolanie-studia-66838/)

pawelblu 01.08.2006 21:22

Nie ma szans. Przyjecie z odwolania na panstwowych uczelniach to jest naprawde droga wyjatkowo-wyjatkowa, a jezeli to oblegany wydzial/kierunek jak piszesz, to nie ma bata.

Nawet po znajomosci jest sie trudno dostac z odwolania bo to rozptruje KOMISJA. Na bardziej prestizowych uczelniach podanie takiego argumentu na zebraniu to jest po prostu osmieszenie sie, a jak ktos (kandydat) w odwolaniu sie na to powola to moze narobic klopotow i sobie i tej osobie.

Zreszta jak kierunek jest dobry to przeciez nie ze wzgledu na amartoszczyzne kadry, tylko profesjonalizm. A profesjonalista nie przyjmie studenta tylko na podstawie deklarowanych checi, skoro innym na maturze/egzaminie jednak zalezalo bardziej by sie dostac.

Ja pisalem odwolanie nawet szczebel nizej. Do LO. I mimo ze zdawalem do takiego ktore szczegolny nacisk kladlo na mat/fiz/inf, to mimo braku 3 pktow na 100 (mialem chyba 59, dostawalo sie chyba od 62, napewno pamietam ze byly 3 pkty roznicy) spowodowanych glownie ocena 2- z egzaminu do szkoly sredniej z polskiego || (na tym stracilem baaardzo duzo pktow), odwolanie nie przynioslo zadnego efektu. Baaa nawet ja chodzilem do tego LO na kursy przygotowawcze i bylem po nich rozpoznawalny przez matematyczke z tamtego LO (jak wszedlem na egz. to przywitala mnie 'Witam Pana, Pan do mnie?" :) ).
Ale polski mnie udupil i trudno. Punktow brakowalo i sie nie dostalem. W koncu zawsze jest tak ze czesc musi sie dostac, czesc musi odpasc i bynajmniej nie odpadaja ci najlepsi, tylko ci troche (lub nie troche) gorsi. A odwolanie to w zasadzie tylko formalnosc ktora komisja musi biurokratycznie rozpatrzyc i odrzucic :)

pops 01.08.2006 20:58

najlepiej iść osobiście i pogadać z osobami odpowiedzalnymi za rekrutację, z reguły są to miłe i przyjazne osoby, powiedziać, że się bardzo chce, że w tym roku był idiotyczny system matur, pogadać o pogodzie, itp. potem umówić się jeszcze raz i wtedy przynieść odwołanie. jeśli nie będzie kolejek przed ich pokojem i będzie się miłym to przyjmą każdego bez zanjomości. w takich sytuacjach jest tylko jeden warunek, muszą widzieć, że danej osobie na tym zależy.

Prezesik 01.08.2006 20:14

Niestety odwo***322;anie to jest formalno***347;***263; i dla Komisji Rekrutacyjnej stanowi jedynie informacj***261;, i***380; chcesz podj***261;***263; studia w miejsce os***243;b, kt***243;re zrezygnowa***322;y. Generalnie nie jest wa***380;ne co napiszesz, jak umotywujesz swoj***261; pro***347;b***281;, gdy***380; i tak pod uwag***281; brana jest kolejno***347;***263; z listy rankingowej.

Mimo wszystko warto pr***243;bowa***263; ;)

Powodzenia :)

Sunna 01.08.2006 19:48

Z tego co ja wiem to biora raczej tych z list rezerwowych. Nie ma zlituj.

andrzejj9 01.08.2006 19:46

Z moich do***347;wiadcze***324; (po***347;rednich - znajomi) wynika niestety, ***380;e odwo***322;ania s***261; dla tych, kt***243;rzy maj***261; znajomo***347;ci.. Pozostali natomiast jak nie zostali przyj***281;ci na pocz***261;tku, tak i zosta***322;o. Z tym, ***380;e oczywi***347;cie nie maj***261;c innych opcji, odwo***322;anie zawsze warto z***322;o***380;y***263;, jak to si***281; m***243;wi - a nu***380; :)

A co powinno by***263; zawarte niestety nie wiem. Ale warto zapyta***263; w dziekanacie - mog***261; mie***263; gotowe druki, ewentualnie co***347; doradzi***263;.

Kasprzak 01.08.2006 19:35

Odwołanie. Studia.

Witam,
Mam prośbę, a wlasciwie moja kolezanka.

Dostalem sie na Poznańska Politechnike na Automatyke takze pelna radosc :D (to tyle z chwalenia :) )
a ona zlozyla na oblegane najbardziej kierunki (taki pech, a matury nie miala zlej.) Mam pytanie dot. odwolania.
Jak sie je pisze,co zawarte ma byc? czy duza szansa jest, ktos ma doswiadczenie z odwolaniem, ze po napisaniu go przyjeli?

W googlu znalazlem jakies fora 'Gazety W.", i inna strone prawniczą, ale chce znac relacje ludzi a nie slowa ze stron. :)

Pozdrawiam,
dzieki za odpowiedź z góry!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:57.