![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wyrejestrowany
Data rejestracji: 10.07.2002
![]() |
![]()
Witam!!
Mam problem poniważ chcę sobie kupić nowego kompa ale musza się zmieści do 4 tys. (razem z monitorem,windowsem xp home pl,dvd i prockiem 2.0 ghz) Licze na was!!! z góry thx. Pozdrw. Kizio Grupa: RKK |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
Jeżeli interesują cie sklepy(czyli gotowce w promocjach):\
Media-Markt - aktualna promocja VOBIS - oferta sklepu A jezeli chcesz cos orginalnego i przeliczone to powiedz
![]() |
#3 | |
Wyrejestrowany
![]() |
Cytat:
![]() P.S. Te reklamy już przeglądałem i vobisa też ale dzięki. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Napisz co teraz masz i do czego będzie służył przyszły sprzęt, jakieś wstępne decyzje etc.
A ten Windows, co opisałeś, to musi być oryginalny??
![]() |
#5 |
Wyrejestrowany
![]() |
My config:
procek:Intel celeron 467 MHZ Grafa:Nvidia Riva TNT 2 pamięć:64 mb RAM pł.Główna: --------(napewno nie najlepsza) ![]() Muza:Genius sound maker live 5.1 sieć: jakaś 3 com napęd cd:Lg 40x wypalarka: Lg gce 8320b (32x) dysk: 12 gb monitor: LG studioworks 520 si Windows XP Home Edition PL (pirat) może być bez windy my proponowany config procek: Intel Pentium 4 2.0 Ghz dysk: 40 GB grafa: Geoforce 4 MX 440 tv out pamięć: 256 MB DDR 333Mhz płytka główna: nie mam typu (najlepiej zintegrowana z dżwiękiem) sieć: 3 com__________________________ dzwiek: ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ ^^^^^^^^ napęd cd: LG 50x monitor: Płaski (nie LCD) dvd: Nie mam typu opcjonalnie Windows XP Home edition OEM PL (oryginał) cena: nie wiem ile taki lub podobny zestaw będzie kosztował! komp będzioe służył do grania i do takich badziewi ![]() Ostatnio zmieniany przez kizio : 27.11.2002 o godz. 13:40 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
Proponuję płytę główną ASUS-a. To jest n aprawdę solidna niemiecka firma. Jak TEAC. Nie są tanie ale są niezawodne
![]() A p4 jak kupujesz to najlepiej 2.26 - 512 kb cacheu
![]() |
#7 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
tylko nie bierz gf4 mx bo to jest tak naprawdę lekko poprawione gf2 gts
![]() co do dyzia to 80gb to już standard a z płyt to co kto woli byle nie ecs i inne wynalazki / płyta to podstawa musi być stabilna i kręcalna/ asus jest ok ale jest drogi moze lepiej epox albo soltek albo abit albo shuttle / pod amd robi fajniutkie płyty i do tego tanie/ pozdro
![]() |
#8 |
Wyjadacz
![]() |
Za 4000 zł można mieć bardzo dobry sprzęt. Nie liczyłem tu oczywiście niektórych podzespołów, które już masz (CD-RW, CD, dźwięk, sieć)
AMD ATHLON XP 2000+/266 OEM - 399 GIGABYTE GA-7VAX vKT400 sockA 333Mhz DDR LAN AGP8x USB2.0 AC DB - 443 DDRAM 512MB 2700 PC333 - 621 WINFAST GEFORCE 4 4200 128MB DDR TV-IN-OUT DVI (A250LE-TD128VIVO) - 799 SEAGATE BARRACUDA ATA IV - 80 GB 7200 RPM ATA100 ST380021A - 495 DVD ROM TOSHIBA 16X/40X SD-M1612 OEM albo TEAC 16x 48x DV-516E OEM - 239 Suma - 2996 zł Monitor - uznalem, ze 17" bedzie optymalnym wyborem: IIYAMA 17" HM704UTC silver-blue - 1049 LG 17" FLATRON 795FT PLUS TCO99 - 899 Na takim sprzęcie wszystkie obecne gry będą działać na max ustawieniach bez zająknięcia ![]()
![]() |
#9 |
Rejestrowany
Data rejestracji: 07.07.2002
![]() ![]() |
Popieram ZiP -a. Jest to bardzo dobra konfiguracja do 4000zl.
Aha niezapomnij o pozadnym coolerze i zasilaczu 300W!!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wyrejestrowany
![]() |
cena
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wyjadacz
![]() |
Re: cena
Cytat:
![]() |
![]() |
#12 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
Faktem jest iż za 400zł mozna złożyć (zamowić) zestaw w miarą dobry .
Jest jedno ale : "kizio" nie napisał do czego ma ów komputer służyć ?. Jeśli wybierzemy typowy zestaw multimedialny (zintegrowany dźwiek ,minitor przeciętny itp.) może okazać się iż w przyszłosci (w miarę rozwijających się zainteresowań - wymagań)zaczniemy dopłacac do zstawu w postaci dodatkowych rekonfiguracji ,które to mogły być brane pod uwagę podczas zakupów . Osobiście także zmieniałem nie raz swoja konfigurację dochodząc powoli do sedna .Z biegiem lat przekonałem się iż na podzespołach nie wrto oszczędzać - to się później mści ... Poza tym dużo składam (na zamówienie) i szlag mnie trafia jak musze klienta przekonywać i tłumaczyć że warto dołożyć 200zł i zamiast np. ECS-a kupić Asusa czy Abita . No ale to taka prywatna dygresja . Jeśli chodzi o dobór komponentów - jedyne co mogę polecić z czystym sumieniem to takie które w mojej konfiguracji sprawdzily się w 100% : Monitor - testowałem ich całe mnóstwo : "ViewSonic" ,"MAG" ,"MIRO" ,"Philips" ,"LG" ,"Samsung" itd. Jak wiadomo te same na pierwszy rzut oka monitory sprzedawane sa zawsze w kilku wersjach (B - biznes ,S - standard,P - profesjonal) Jeśli ktoś ma zamiar spedzić trochę czasu przy monitorze ,ceni sobie jakośc obrazu to niestety bedzie musiał sięgnąć po wersje "Pro" ,które sa droższe o ok. 20-40% od swych bliźniaczych produktów w wersji np. "S" . Ta róznica ceny to nie tylko wyższe rozdzielczości ,to także nieco inne parametry jakości ,inny rozmiar plamki itp. W moim przypadku wybrałem 19 calowego "Samsung Syncmaster 950p Plus" i jestem z niego naprawdę zadowolony . Z braku czasu (nie chcę również zanudzać opisami) wymienie w skrócie komponenty ,które w mojej konfiguracji się po prostu sprawdziły : Procesor - Athlon 1.4GHz Płyta główna - "Abit KT7A RAID" Dysk twardy (RAID0)- widząc dość umiarkowane osiągi konkurencji postawiłem na IBM .Na dzień dzisiejszy mam 4 dyski tej firmy (dwa maja ponad 2lata ,dwa nastepne (Vacouver) niecały rok)nie miałem nigdy żadnych problemów z tymi dyskami - chociaż dwa starsze modele są "Made in Hungary" . Karta Graficzna - PixelView"GeForce3 Ti 200" - karta bardzo wydajna i tania . Dźwięk - "SB Audigy" Calość uzupełniają : DVD+RW- Philps CDRW- LiteON X48 (orginalnie X40) CDRW- TEAC X24 CDROM-TEAC X40 Do tego kilka innych "dziwnych" kart tj. : "Miro DC20" "DVB TecnoTrend" Piszę to wszystko aby podkreślić iż zestaw ten pracuje bardzo stabilnie (komputer działa średnio 23 godziny na dobę).Na większości płyt głównych (które testowałem) osiągnięcie stabilności przy jednocześnie dużych wymaganiach było czasem niemożliwe . Faktem jest iż plyty głowne "ABIT" są niestety dosyć ciężkie w konfiguracji (ustawienia biosu),jednak jeśli już wszystkie parametry ustwimy jak trzeba - płyta staje sie stabilna a zarazem bardzo wydajna . Na koniec mała rada : Nie ma szans aby komputer za 4000zł spełniał rolę "maszynki do wszystkiego" .W miare upływu czasu na pewno zaczniemy zastanawiac sie nad zmianą naszej konfiguracji . Ważne jednak jest to ,abyśmy tych zmian nie zaczynali od najdrozszych komponentów jak np. - monitor ,dyski twarde czy płyta główna . A już napewno najważniejsze ,abyśmy mieli satysfakcję ze sprzętu ,który badź co bądź kosztuje sporo . Tego właśnie życzę wszystkim ,którzy przymierzają się do zakupu nowego komputera .Pozdrawiam .jaro |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wyrejestrowany
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |