![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
![]()
Witam!
Wpadłem na pomysł schłodzenia troche mojej maszyny wiatraczkiem, który bezużtecznie leżał na szafie w 486dx2/80. Dawniej chłodził procesor. To: CPU COOLER 12V 1W (patrz screen) ![]() Nie mam o tym wogóle pojęcia jak go włożyć do mojego komputera. Celeron 566 obudowa ATX MOBO BX tak to ujme ![]() Nie wiem czy ta prośba jest wogóle realna przez internet, ale spróbujmy prosze. Gdzie wogóle najlepiej go zamocować i jak? Od zakupu tego Celeronka nie montowałem w nim żadnego dodatkowego wiatraka, więc miejsc jest chyba wiele. Dzięki Wam! ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
MAJSTER zlotowy
Data rejestracji: 16.05.2002
![]() |
Daj sobie spokój.
Jak koniecznie chcesz zrobić sobie chłodzenie to idź do sklepu kup 2 wentylatory takie jak do zasilacza(8x8) i zamontuj jeden z przodu u dołu a drugi z tyłu obudowy. Obudowy zwykle maja przygotowane miejsce pod takie wentylatory |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
![]()
Takie to trudne?
![]() Wiesz tu mam wiatraczek za darmo, sprawny, bezużyteczny, a ostatnio z kasą u mnie nie najlepiej. A czym się mają róznić niby te sklepowe dwa wentylatory, Mają inne wejścia czy co? A ten nie pasuje tak normalnie?
![]() |
#4 |
The Division Bell
Data rejestracji: 15.07.2002
![]() |
To jest wiatrak na procesor, a ty chcesz chłodzić obudowę.
No zastanów się, czy możliwe jest wydajne chłodzenie dużej obudowy komputera malutkim wiatrakiem przeznaczonym na mały procesor? No chyba nie. Pójdź za radą Basa, bo nic innego nie wymyślisz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
hehe, taki szkrab by chyba pasowal u mnie idealnie na radiador na mostku polnocnym :zeby:
![]() |
#6 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
jak tak bardzo chcesz go gdzies zamontowac, to mozesz umiescic go obok koszyka na hdd - tak aby "troszke" go owiewal, chlodzil. zawsze to cos
![]() ale jak chcesz cos co deje efekt to posluchaj bas`a.
![]() |
#7 |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
ok, ok zaraz tu mnie spałujecie chyba.
Nie chce chłodzić całej obudowy. Zapytałem się tylko o to o podstawy co moge z tym zrobić i jak to moge zamocować, a tu zaraz teksty żebym się zastanowił i takie tam. Wiem, że to wiatrak od procka i dlatego pytałem "o co wogóle chodzi"! Tak Y@nkee pasowałby! Na podobnym czymś takim siedział ![]() Każdy pitoli, a nikt wogóle nie wspomniał do czego go podłączyć i co zrobić z tymi kabeklami ![]()
![]() |
#8 |
MAJSTER zlotowy
Data rejestracji: 16.05.2002
![]() |
1. Pitolimy bo nie mam sensu tego stosować.
2. Jak już musisz to wepnij go sobie w płyte masz na płycie takie złącza do wentków, zwykle opisane jako "fan"-takie trzy pinowe złącze. Jak nie masz już wolnych takich złącz na płycie to wepnij to w złącze od zasilania dysków. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Cytat:
![]() a to gdzie zamontowac ten wiatraczek to ja juz zasugerowalem ![]() chociaz przy starych modelach plyt niekoniecznie, bo sie tak nie grzeje ten mostek, ale mozna np. jak wspomniano zamontowac przy twardzielu ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
nic nie musze, ale chce, napisałem przecież, że wyrwałem go ze starego komputera i wpadłem na pomysł żeby gdzieś go zamocować, a tym bardziej, że żadnych dodatkowych nie mam takie gówienko nawet na dysk może się przydać.
Dzięki Bas, Yankee za wskazówki. Pomyszkuje wewnątrz obudowy, a potem o coś zapytam bo tak pewnie będzie ![]() A, że gówno o tym wiem to już inna sprawa. Nie montowałem nigdy wiatraczków, nie podłączałem nic wewnątrz co było można tak powiedzieć "extra" dodatkowo dlatego nie wiem nawet w co wepchnąć te kable. A taka sprawa. Nie zrobie żadnego zwarcia tym wiatraczkiem jak coś źle wepchne/podłącze? ![]()
![]() |
#11 |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
![]()
Dziękuję Yankeesowi za pomoc "na żywo" przez GG
![]() Dziękuję BAS'owi, który dał pomysł z wejściami FAN! Bo to właśnie wiatrak działa mi przez wejście FAN, obyło się bez wyciągania i łączenie kabli ![]() MOBO Lucky Star niby gówniana ale FAN'y ma 3 ![]() ![]() Mała rzecz, a cieszy ![]() Jak jeszcze myślicie, którą część będzie lepiej chłodzić? Górną czy dolną (otwatrą) (Dysk Samsunga). Mi się zdaje, że od dołu i tak chyba zrobie. Pozdro i dzięki @ll ![]()
![]() |
|
|