![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 13.02.2002
![]() |
Dodatkowy kontroler?
Cze all
Wiem ze temat byl poruszany kilka set razy (wiem ze podobny temat jest we FAQ-u). Ale moj problem jest odrobinke inny . Moj problem polega na dodatkowym kntrolerze SCSI (czy jakos tak). Chcialbym podpiac dodatkowy CD-Rom, ale na plycie nie ma juz miejsca. Sytuacja wyglada nastepujaco: 1.Dysk twardy 80GB Seagate Baracuda 4 2.Dysk twardy 20GB Samsung (TOTAL Shit) 3.CD-Rom 52x Samsung 4.Combo 8x4x32x/12x Samsung (MEGA TOTAL Shit) 5.CD-RW LiteON 48125W Przypominam ze maksymalna ilosc, jaka moge podpiac, to 4 . Istnieje (chyba)cos takiego jak kontroler SCSI , ale nie wiem nawet gdzie to sie wpina, jak to dziala, i ile to kosztuje. Jak juz jestesmy przy tym temacie, to prosze was, abyscie doradzili mi :Co z ktorym podpiac do IDE , i ktore urzadzenie ma byc na kontrolerze SCSI? Z gory thx za wszystkie odpowiedzi |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
masz 5 urządzen opdpietych, chyba raczej 4. Nie masz nic na SCSI to przecież wystarczy Ci zwykły kontroler ATA 100 za 130 - 200 zł. Firmy: Adaptec, HighPoint, winfast. PS Przy CDromie samsunga zapomniałeś dopisac Total shit
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Bywalec
![]() |
A gdzie taki kontroler, sie instaluje?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
![]() |
Instaluje się go w SLOT PCI - taki biały..., znajduje się wenątrz kompa na płycie głównej...
Sun Kontroler IDE ATA 133 125.00 Sun Kontroler IDE ATA 133 Raid 135.00
![]() |
#5 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Moga byc podlaczone dowolne urzadzenia na IDE, a tak swoja droga jesli nie wiesz jak to zainstalowac io zalozyc, proponowalbym aby wykonala to osoba majaca jakies doswiadczenie w tym co robi |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
Mnie tylko zastanawia fakt - po co ci tyle sprzętu w jednym komputerze.
Co do twojego ostatniego pytania to zawsze dyski twarde należy podłączyć na osobnym kanale tak aby żadne inne użądzenie typu napęd CD nie znalazło się na wspólnym kanale z dyskiem. Spowodowane jest to tym iż na ogół napędy CD itp. pracują max. w standardzie ATA33 lub PIO-4 i będą zwalniać szynę i zarazem dysk do swojej standardu swojej przepustowości. Jeżeli dyski pracyją w tym samym standardzie szyny np. ATA100 lub ATA133 to można je podpiąc na tym samym kanale tego samego kontrolera najlepiej do tego na płycie głównej - dysk systemowy jako master. Jeżeli po zainstlowaniu dodatkowego kontrolera mamy wystarczająco dożo kanałów to dyski możemy podpiąć na osobnych kanałach. Ostatnio zmieniany przez paput2000 : 14.10.2002 o godz. 09:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Mam jeszcze jedno pytanie na temat tego kontrolera. Ile max. urzadzen moge do niego wpiąć? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
![]() |
Do IDE 4 urządzenia
Do SCSI - zależy od wersji ale 8 i więcej ![]()
![]() |
#11 |
Bywalec
![]() |
Dzieki
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|