![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 27.08.2002
![]() |
otwarte pory w Xp!
Ostatnio sprawdzilem sobie, które porty mam otwarte w moim systemie i troche sie zdziwilem bo bylo ich aż 6! Z tego dwa zupełnie mi nie znane.
Prosze o wytłumaczenie mi co to za usługi: port 135 epmap Dce endpoint resolution port 445 Microsoft Ds Czy są to potrzebne usługi? Jeśli nie to jak je wyłaczyć? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Były user
Data rejestracji: 08.04.2002
![]() |
port 445 opisany dokładnie znajdziesz tu:
http://ntsecurity.nu/papers/port445/ Co do portu 135 - musisz sobie przetłumaczyć - aż tak dobroduszny nie jestem... Port 135 - RPC (Remote Procedure Call, used to admin servers, etc). Attacks are possible on these ports that can crater a server or workstation. One that was recently fixed was the TELNET to port 135 on NT Server and type 10 or more random characters then disconnect. The server's CPU usage nails to 100% until you reboot it. There's a fix for the Port 135 attack, by not allow these ports from the Internet you can keep outside attackers at bay with these simple attacks, but you are still vulnerable from the inside. If you do not use WINS then disable Port 137. If you do not use remote admin you may be able to disable Port 135, not sure on that one, never tried. If you do not use any NetBIOS type applications on TCP/IP then you may be able to disable Ports 138/139. If you have non-production server then test each one individually, then in groups to see what happens.
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 27.08.2002
![]() |
Dzieki!
Z tłumaczeniem sobie spokojnie poradze! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@maciusk1 a ja polecam zablokowac ten 135
![]() pozdro ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
staruszek
Data rejestracji: 02.06.2001
![]() |
Cytat:
a moglbys napisac przy okazji czemu? wiem czepiam sie ale malo spalem a na szukanie nie mam czasu (modem)
![]() |
![]() |
#6 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@Nikita_Bennet Poniewaz ten RPC wykrozstuje ten port, a dokladnie svchost.exe
![]() pozdro ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
proponuję niezwłocznie zablokowac porty 135,137,138,139 i 445 bo to otwarte dla ataku nie brameczki a duuuuże wrota
![]() a 135 to faktycznie to nieszczęsne rpc i zabaweczka 60 sekundowa mblast ![]()
![]() |
#8 | |
Samotny jeździec
Data rejestracji: 08.07.2003
![]() |
Cytat:
Siemasz ! Jestem totalnym nowicjuszem jeśli chodzi o znajomość systemu. Bądż tak dobry i powiedz jak to zablokować. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
albo zewnętrzny /tzn nie m$
![]() albo wew firewall windowsa xp i wyżej wymienione porty zablokować / w sygate zakladka advanced rulez, tworzymy nową zasadę dla wybranych portów tcp i udp ze wskazaniem na block all/ zresztą w sygate tworzenie takowych jest obrazkowo opisane w manualu a w tym wbudowanym xp to nie wiem bo ja go nie używam wiec może coś podpowie ktoś kto na nim siedzi aha link do manuala sygate który może duzo naświetlić to: http://smb.sygate.com/support/usergu..._userguide.pdf pozdro
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez cana : 19.08.2003 o godz. 12:24 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
staruszek
Data rejestracji: 02.06.2001
![]() |
Cytat:
sam mialem jeden restart spowodowany rpc ale wylaczylem, to sciagnalem patcha, aistalowalem i ponownie wlaczylem. pzdrwm Nikita_Bennet
![]() |
![]() |
|
|