Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.03.2003, 21:51   #1
tomall0
karpiarz:)

Data rejestracji: 25.09.2002
tomall0 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Overburning

Mam pytanie, załóżmy, że moja spawarka obsługuje Overburning, to nagrywając plik większy niż nominalny rozmiar płyty, aby nie uszkodzić nagrywarki opcja np. w Nero- Zezwalaj na Overburning powinna być włączona? A jeśli nagrywarka obsługuje Overburning, a opcja nie będzie zaznaczona to czy grozi to uszkodzeniem nagrywarki? Bo taka sytuacja miała miejsce u mnie dziś nagrywałem plik 700 mega z hakiem, pierwszy raz w okolicach 50% wystąpił błąd, a potem wszystko poszło OK. tylko muliła się na 100%. Po wyciągnięciu płytki na jej brzegu widnieje dziwny księżyc t.j pół odcisku palca, ponowna próba nagrania nawet innej czystej płytki kończy się fiaskiem, wyskakuje komunikat, z którego wynika, że płytka (czysta) jest już zapisana, czyżby to był koniec spawarki, jeśli tak, to czy mając na nią gwarancje w serwisie zajarzą, że winowajcą był Overburning?

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.03.2003, 22:32   #2
Majordomus
Gość

Przy nagrywaniu wiekszego pliku niz ok. 713 mb, opcja overburning powinna byc zaznaczona. Jak nie jest zaznaczona to Nero nic nie nagra bo zazada wiekszego nosnika.
Prawdopodobna awaria nie wynika z zastosowania overbuningu, przynajmniej takie jest moje zdanie i calkowicie je popieram.
Serwis nie powinien sie czepiac.
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.03.2003, 22:44   #3
tomall0

Cytat:
Majordomus napisa***322;(a)
Przy nagrywaniu wiekszego pliku niz ok. 713 mb, opcja overburning powinna byc zaznaczona. Jak nie jest zaznaczona to Nero nic nie nagra bo zazada wiekszego nosnika.
Prawdopodobna awaria nie wynika z zastosowania overbuningu, przynajmniej takie jest moje zdanie i calkowicie je popieram.
Nagrywałem Clonem w locie z DeamonTools, aha zapomniałem dodać, że nagrywarka nie czyta płyt.

Ostatnio zmieniany przez tomall0 : 10.03.2003 o godz. 22:46
tomall0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.03.2003, 23:04   #4
Majordomus
Gość

Cytat:
tomall0 napisa***322;(a)
Nagrywałem Clonem w locie z DeamonTools, aha zapomniałem dodać, że nagrywarka nie czyta płyt.
Szanse na pochlastanie nagrywarki gwaltownie wzrosly. Przy nagrywaniu w locie z Daemona. Nie mozna, a przynajmniej nie powinno sie nagrywac w locie z nadpalaniem, nawet z Daemona.
Pewnie skopales nagryware.
Lec do serwisu i wciskaj im kit o awarii.
Stary 11.03.2003, 14:19   #5
camfo
Wymiatacz

Data rejestracji: 08.12.2002
camfo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Sorry, ale mi to nie brzmi za jasno...Chodziło ci o to, że jak nagrywarka obsługuje overburning to przy nagrywaniu do 713MB( w ogóle da się nagrać takie coś na płycie 700MB) nie trzeba go zazanaczać, a powyżej 713 można

najlepszy polski film - Dzień Świra!

I TY możesz pomóc:
www.pajacyk.pl
www.thehungersite.com
camfo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2003, 15:12   #6
Sprezyn
Pilot oblatywacz

Data rejestracji: 12.05.2002
Sprezyn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
no coz mogla ale nie musiala sie
zepsuc. Ja tez przed chwila nadpalalem
i wyskoczyl blad na koncu ale spawarka dziala.
W serwisie nic Ci nie udowodnia. Nagrywarka
padla i tyle - bedziesz mial nowa
Zreszta piszesz, ze u Ciebie blad wystapil
przy 50% - a wtedy overburning nie jest
wykorzystywany...
Stary 11.03.2003, 16:52   #7
Majordomus
Gość

Cytat:
camfo napisa***322;(a)
Sorry, ale mi to nie brzmi za jasno...Chodziło ci o to, że jak nagrywarka obsługuje overburning to przy nagrywaniu do 713MB( w ogóle da się nagrać takie coś na płycie 700MB) nie trzeba go zazanaczać, a powyżej 713 można
713 mb - tyle standartowo powinno sie zmiescic na plycie 700 mb.
Nero wtedy pyta, na plycie jest za malo,... ble,ble...., czy zamnknac kompilacje. Chyba tak? Nie do konca pamietam!
Poprawcie mnie, jak bredze.
Stary 11.03.2003, 16:54   #8
sobi1
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 10.12.2001
sobi1 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
... Nie mozna, a przynajmniej nie powinno sie nagrywac w locie z nadpalaniem, nawet z Daemona.
Pewnie skopales nagryware.
Lec do serwisu i wciskaj im kit o awarii.
A gdzie jest napisane ze nie da sie nagrywac z Daemona z nadpalaniem? Taka sytuacja jest jedyna mozliwoscia aby na moim NECu mogl wcisnac cos ponad 700MB.
sobi1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2003, 17:00   #9
Majordomus
Gość

Cytat:
sobi1 napisa***322;(a)
A gdzie jest napisane ze nie da sie nagrywac z Daemona z nadpalaniem? Taka sytuacja jest jedyna mozliwoscia aby na moim NECu mogl wcisnac cos ponad 700MB.
Nigdzie nie jest napisane! Ja tak napisalem! I w zwiazku z tym masz przechlapane
Stary 11.03.2003, 18:40   #10
sobi1
Wyjadacz ;)

Cytat:
Nigdzie nie jest napisane! Ja tak napisalem! I w zwiazku z tym masz przechlapane
To dlaczego wprowadzasz ludzi w błąd?
Stary 11.03.2003, 19:13   #11
tomall0

Re: Overburning

Cytat:
tomall0 napisa***322;(a)
Mam pytanie, załóżmy, że moja spawarka obsługuje Overburning, to nagrywając plik większy niż nominalny rozmiar płyty, aby nie uszkodzić nagrywarki opcja np. w Nero- Zezwalaj na Overburning powinna być włączona? A jeśli nagrywarka obsługuje Overburning, a opcja nie będzie zaznaczona to czy grozi to uszkodzeniem nagrywarki? Bo taka sytuacja miała miejsce u mnie dziś nagrywałem plik 700 mega z hakiem, pierwszy raz w okolicach 50% wystąpił błąd, a potem wszystko poszło OK. tylko muliła się na 100%. Po wyciągnięciu płytki na jej brzegu widnieje dziwny księżyc t.j pół odcisku palca, ponowna próba nagrania nawet innej czystej płytki kończy się fiaskiem, wyskakuje komunikat, z którego wynika, że płytka (czysta) jest już zapisana, czyżby to był koniec spawarki, jeśli tak, to czy mając na nią gwarancje w serwisie zajarzą, że winowajcą był Overburning?
Panowie sytuacja wygląda następująco: spawara nie wypala płyt, jak chcę coś wypalić w Nero to w oknie nagrywania wyskakuje komunikat, że do kompilacji potrzebny jest czysty nosnik CDR/RW (a taki siedzi w środku ), nie czyta płyt w ogóle, więc chyba jednak siadła, kij jej w oko, wezmę Litka, tylko który model S czy W?
Stary 11.03.2003, 19:56   #12
Majordomus
Gość

Cytat:
sobi1 napisa***322;(a)
To dlaczego wprowadzasz ludzi w błąd?
Nie wprowadzam w blad!
To juz tak jest w kanonie wypalania. Nie mozna stosowac overburningu przy nagrywaniu w locie. Przejzyj forum i artykuly na temat wypalania. wszedzie jest podane: nie stosowac overburningu przy kopiowaniu w locie, moze to prowadzic do uszkodzenia nagrywarki.
Po prostu sprawdz.
Stary 11.03.2003, 20:32   #13
sobi1
Wyjadacz ;)

Cytat:
Nie wprowadzam w blad!
To juz tak jest w kanonie wypalania. Nie mozna stosowac overburningu przy nagrywaniu w locie. Przejzyj forum i artykuly na temat wypalania. wszedzie jest podane: nie stosowac overburningu przy kopiowaniu w locie, moze to prowadzic do uszkodzenia nagrywarki.
Po prostu sprawdz.
Szczerze mowiac nie spotkalem sie z zapisem ze nie wolno wypalac w locie z overburningiem. Byc moze sie myle. Na glownej CDRinfo w artykule o overburningu jest napisane miedzy innymi:
"...oraz posiadać odpowiednie oprogramowanie. Overburning można wykonać tylko w trybie Dissc-At-Once (DAO). Należy dodać, że istnieje ryzyko zniszczenia sprzętu przy używaniu overburningu (osobiście nie słyszałem o takim przypadku, ale lojalnie ostrzegam )."
Tak wiec nie ma tam nic o wypalaniu w locie. Jesli jest takowy artykul, gdzie napisano ze nie wolno wypalac w locie to prosze o linka.
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: