Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.09.2003, 14:05   #1
Artu
Bywalec

Data rejestracji: 06.02.2003
Artu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Unhappy Partition Magic

Witam wszystkich!!

Mam pytanie mój twardziel ma 40GB pierwsza partycja C: z systemem XP pro ma 5GB a druga D: ma 35GB chciałbym powiekszyć partycje C: do 10GB czy jest taka możliwość aby nie stracił danch na obu partycjach podczas powiększania jej i czy jest w ogóle taka możliwość powiększenia.
Jeżeli tak to bardzo bym prosił o jakieś wskazówki dotyczące tego zabiegu.
I jeszcze jedna gorąca prośba poszukuje spolszczenia do Partition Magic 8 lub starszej wersji.
Tematu szukałem na forum ale nic nie znalazłem może szukałem za słabo.

Za porady z góry serdeczne dzięki
Artu jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.09.2003, 14:51   #2
Mrufka
Bywalec

Data rejestracji: 11.09.2003
Mrufka w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Szukales slabo!
Szukaj
Mrufka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2003, 15:01   #3
artoor
Forumator

Data rejestracji: 21.11.2001
artoor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmmm.. jestem laikiem w tej kwestii... ale z tego co mi wiadomo to jesli XP stoi na NTFS to nie powinno sie zmieniac jej rozmiarow, a juz napewno nie przesuwac ich... ale ja kiedys tak zrobilem i nic sie nie stalo wiec jak chcesz to wykonaj zabieg...
Co do stopnia trudnosci jest to banalne wiec powiem tylko slowa kluczowe operacji po pierwsze musisz zmniejszyc partycje D (nie ta systemowa) przez klikniecie na nia prawym myszy i wybraniu "resize"... no i zmniejszasz ja jak sobie zaplanowales... a nastepnie wykonujesz ten sam krok dla partycji C (systemowej)... ta natomiast powiekszasz do odpowiedniego rozmiru (na full ) W razie potrzeby wklepania czegos w puste okienko wpisujesz "ok" i potwierdzasz. Hehe... oczywiscie robisz to nie pod windowsem (chociaz pewnie tesh sie da), a z dyskietek ktore Ci wytworzy PQ... chyba ze masz zrobiona plytke bootowalna czego opis znajdziesz tutaj Milej zabawy... A i jeszcze jedno... chetnie bym Ci wyslal polska latke na maila ale widze tu taki komunikat jak probuje: "Przykro nam, ale ten Użytkownik nie życzy sobie otrzymywać poczty poprzez forum. Jeśli jednak z ważnego powodu chcesz się w dalszym ciągu skontaktować z tą osobą, prawdopodobnie Administrator będzie mógł Tobie pomóc."... wiec Twoja strata :chytry:

Pozdrawiam

artoor

/ Konfucjusz /
artoor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2003, 15:11   #4
Mrufka
Bywalec

Data rejestracji: 11.09.2003
Mrufka w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zmaina rozmiaru partycji, pod kazdym windowsem, jest banalnie prosta. I wykonuje sie ja spod windowsa! W NTFS - tez.
Opcja resize!
PM zamnknie windowsa i zmieni rozmiar. WAZNE: nie przerywac operacji PM.
Po restarcie masz juz zmiane rozmiaru i zachowane wszystkie dane.
Ps; 40GB dysk jest maly, i zakladanie na nim partycji jest przesada.
Mrufka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2003, 15:13   #5
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
10gb spokojnie wystarcza do pracy - nie mowie o grach po 2gb czy niewiadomojakiej ilosci divx'ow - ale do pracy spoko wystarcza 10gb... wiec nie pisz ze 40gb to malo
a partycje warto zrobic - taka system only - mozna to potem bez problemu przeformatowac i odtworzyc z obrazu umieszczonego na drugiej partycji - ale ty i tak wiesz lepiej
Stary 17.09.2003, 15:14   #6
Artu
Bywalec

Cytat:
Mrufka napisa***322;(a)
Szukales slabo!
Szukaj
Cze
No jak na nowego na forum to piszesz dość wyczerpujące posty mógłbyś pomóc a nie docinać.Takimi postami to nikomu nie pomożesz.

pozdrówka
Stary 17.09.2003, 16:42   #7
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
przecież prawdę ci napisał, bardzo słabo szukałeś
Stary 17.09.2003, 16:49   #8
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Co ty Mufka! Pierdoły opowiadasz mówiąc, że 40 GB jest małym dyskiem i nie warto na nim zakładać partycje. Gdzie jest to napisane?
Kiedyś ludzie mieli dyski po pare GB iu mieli partycje.
Sam mam 20 GB i trzy partycje (C: - 4GB ) i dobrze mi z tym!

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2003, 16:58   #9
artoor
Forumator

Data rejestracji: 21.11.2001
artoor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
haha... u mnie byl dysk 8,6GB i mialem trzy partycje... (ale musze przyznac ze to juz byla przesada )

/ Konfucjusz /
artoor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2003, 16:59   #10
czero
-=| GodFather |=-

Data rejestracji: 30.04.2003
czero niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>czero niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Mrufka napisa***322;(a)
40GB dysk jest maly, i zakladanie na nim partycji jest przesada.
Hmmm.
A dajmy na to ze musisz koniecznie przeinstalowac system z czym wiaze sie formatowanie, to ciekawe czy bedziesz siedziala i wszystko zgrywala na plytki, bo przeciez nie masz gdzie tego przeniesc nie majac innych partycji. A musisz wiedziec ze czasem jak sie cos zepsuje to mozesz nie miec nawet mozliwosci uruchomienia windowsa, i co wtedy?

A przeciez lepiej jest zostaiwc sobie partycje, dajmy na to 3 GB, na sam system.
czero jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2003, 18:31   #11
Artu
Bywalec

Mam mały problemik udało mi się zmniejszyć partycje D: no ale nie mogę zwiększyć partycji C: gdy wpiszę wielkość nowej partycji i nacisne OK to wszystko wraca do poprzedniego ustawienia.
Prosze o pomoc!!!!

Z góry dzięki
Stary 17.09.2003, 19:04   #12
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Artu napisa***322;(a)
Mam mały problemik udało mi się zmniejszyć partycje D: no ale nie mogę zwiększyć partycji C: gdy wpiszę wielkość nowej partycji i nacisne OK to wszystko wraca do poprzedniego ustawienia.
Prosze o pomoc!!!!

Z góry dzięki
Oj, tego nie da się załatwić korespondencyjnie.
Z pod Windowsa jest to bajecznie proste, z pod DOSa też.
Próbuj, ćwicz, w końcu Ci się to uda! Merge - to jest to co powinieneś użyć: jak nie to po koleji:
1. zmniejszyć partycję D,
2. zmniejszyć o ten sam wymiat partycję Extendent,
3. powiększyć partycję C o wyżej wymienione wartości.
Nie wiem na którym aktualnie jesteś etapie. Powodzenia. 8)
Stary 17.09.2003, 19:11   #13
Artu
Bywalec

Serdeczne dzięki wszystkim!!!!!!!1

Już po zabiegu
Stary 18.09.2003, 08:52   #14
kraluk
Guru

Data rejestracji: 13.02.2003
kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
artoor napisa***322;(a)
haha... u mnie byl dysk 8,6GB i mialem trzy partycje... (ale musze przyznac ze to juz byla przesada )
A jamialem dysk 7,9GB i mialem dwie partcje...
Pozdro

Twoje uprawnienia: