![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 06.02.2003
![]() |
![]()
Witam wszystkich!!
Mam pytanie mój twardziel ma 40GB pierwsza partycja C: z systemem XP pro ma 5GB a druga D: ma 35GB chciałbym powiekszyć partycje C: do 10GB czy jest taka możliwość aby nie stracił danch na obu partycjach podczas powiększania jej i czy jest w ogóle taka możliwość powiększenia. Jeżeli tak to bardzo bym prosił o jakieś wskazówki dotyczące tego zabiegu. I jeszcze jedna gorąca prośba poszukuje spolszczenia do Partition Magic 8 lub starszej wersji. Tematu szukałem na forum ale nic nie znalazłem może szukałem za słabo. Za porady z góry serdeczne dzięki |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#3 |
Forumator
Data rejestracji: 21.11.2001
![]() |
Hmmm.. jestem laikiem w tej kwestii... ale z tego co mi wiadomo to jesli XP stoi na NTFS to nie powinno sie zmieniac jej rozmiarow, a juz napewno nie przesuwac ich... ale ja kiedys tak zrobilem i nic sie nie stalo wiec jak chcesz to wykonaj zabieg...
Co do stopnia trudnosci jest to banalne wiec powiem tylko slowa kluczowe operacji ![]() ![]() Pozdrawiam artoor
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 11.09.2003
![]() |
Zmaina rozmiaru partycji, pod kazdym windowsem, jest banalnie prosta. I wykonuje sie ja spod windowsa! W NTFS - tez.
Opcja resize! PM zamnknie windowsa i zmieni rozmiar. WAZNE: nie przerywac operacji PM. Po restarcie masz juz zmiane rozmiaru i zachowane wszystkie dane. Ps; 40GB dysk jest maly, i zakladanie na nim partycji jest przesada. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
10gb spokojnie wystarcza do pracy - nie mowie o grach po 2gb czy niewiadomojakiej ilosci divx'ow - ale do pracy spoko wystarcza 10gb... wiec nie pisz ze 40gb to malo
![]() a partycje warto zrobic - taka system only - mozna to potem bez problemu przeformatowac i odtworzyc z obrazu umieszczonego na drugiej partycji - ale ty i tak wiesz lepiej
![]() |
![]() |
#7 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
przecież prawdę ci napisał, bardzo słabo szukałeś
![]()
![]() |
#8 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Co ty Mufka! Pierdoły opowiadasz mówiąc, że 40 GB jest małym dyskiem i nie warto na nim zakładać partycje. Gdzie jest to napisane?
Kiedyś ludzie mieli dyski po pare GB iu mieli partycje. Sam mam 20 GB i trzy partycje (C: - 4GB ![]()
![]() |
#9 |
Forumator
Data rejestracji: 21.11.2001
![]() |
haha... u mnie byl dysk 8,6GB i mialem trzy partycje... (ale musze przyznac ze to juz byla przesada
![]()
![]() |
#10 | |
-=| GodFather |=-
Data rejestracji: 30.04.2003
![]() ![]() |
Cytat:
A dajmy na to ze musisz koniecznie przeinstalowac system z czym wiaze sie formatowanie, to ciekawe czy bedziesz siedziala i wszystko zgrywala na plytki, bo przeciez nie masz gdzie tego przeniesc nie majac innych partycji. A musisz wiedziec ze czasem jak sie cos zepsuje to mozesz nie miec nawet mozliwosci uruchomienia windowsa, i co wtedy? A przeciez lepiej jest zostaiwc sobie partycje, dajmy na to 3 GB, na sam system ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
![]() |
Mam mały problemik udało mi się zmniejszyć partycje D: no ale nie mogę zwiększyć partycji C: gdy wpiszę wielkość nowej partycji i nacisne OK to wszystko wraca do poprzedniego ustawienia.
Prosze o pomoc!!!! Z góry dzięki |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Cytat:
Z pod Windowsa jest to bajecznie proste, z pod DOSa też. Próbuj, ćwicz, w końcu Ci się to uda! Merge - to jest to co powinieneś użyć: jak nie to po koleji: 1. zmniejszyć partycję D, 2. zmniejszyć o ten sam wymiat partycję Extendent, 3. powiększyć partycję C o wyżej wymienione wartości. Nie wiem na którym aktualnie jesteś etapie. Powodzenia. 8)
![]() |
![]() |
#13 |
Bywalec
![]() |
Serdeczne dzięki wszystkim!!!!!!!1
Już po zabiegu ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |