Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 23.05.2003, 11:55   #1
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika CIAPEK
 
Data rejestracji: 17.02.2003
Lokalizacja: TORUŃ
Posty: 5,244
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Exclamation Partition Magic i powiększanie/zmniejszanie partycji

Witam i prosze o pomoc!

Najprościej będzie jak zadam pytanie: jak przy użyciu Partition Magic 7.0 (lub 6.0 SE pod DOS) odjąć z jednej partycji troche miejsca i dodać to miejsce do innej?

A teraz napisze co ja zrobiłem i na czym się skończyło.
Dysk jest podzielony na partycje (C:, D:, E: ). Z partycji E chciałem odjąć 1 GB i dodać ten 1 GB do partycji D na której potrzebne mi jest miejsce.
Odpaliłem Partition Magic 7 i w opcjach partycji E z której chciałem usunąć to miejsce wybrałem opcje resize/remove...suwakiem ładnie odjąłem sobie pojemność do ustalonej przezemnie.
Powstało szare pole (unlocated partition) o pojemności 1 GB czyli takiej jaką chciałem dodać do D:.
Zabrałem się do klejenia poprzez tą samą opcje resize/remove w opcjach D: ku mojemu zdziwieniu nie mogłem poszerzyć suwakiem miejsca o ani troche, 1 GB poszedł w cholere, na nic się nie przydał.

Jak mam to poprawanie zrobić aby w dobry, bezpieczny sposób poszerzyć tą partycję D:

Najśmieszniejsze jest to, że kiedyś to robiłem i nie pamiętam jak ja to zrobiłem . Wiem jedno z czego najbardziej się wtedy cieszyłem, że przy tego typu operacjach nie są kasowane żadne dane z dysków.

Pomóżcie mi bo bardzo mi na tym zależy i musze tego dokonać dzisiaj, większy mnie szlag jeszcze trafia jak sobie pomyśle, że kiedyś to robiłem sam i jeszcze u kolegi

THX!!
__________________



nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!

Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 23.05.2003 o godz. 12:07
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.05.2003, 12:40   #2
esem
OldBoy
 
Avatar użytkownika esem
 
Data rejestracji: 18.05.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 3,857
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Robiłem to dokładnie wczoraj ale PM8:
- zmiejszenie C: o 4GB,
- zwiększenie logical o 4 GB,
- zwiększenie D: o 4 GB.
Trwało to ponad 1 godzinę ( na dysku 60GB zapisanym w 50%) ale jak zawsze bezbłędnie.
I w ten sposób jestem od wczoraj od 21.00 na win2k - ciekawe jak długo na nim wytrzymam (po rocznym pobycie na winXP).
Ciapek, musisz robić jakiś szkolny błąd. Spróbuj jeszcze raz ale powoli i z przemyśleniem. 8)
__________________
ASUS DRW-24B3LT
esem jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.05.2003, 12:48   #3
para
Guru
 
Avatar użytkownika para
 
Data rejestracji: 18.11.2002
Lokalizacja: Gdzieś tam
Posty: 1,754
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Też miałem podobny przypadek tzn. zostało mi trochę unlocated partition. Rozwiązałem to następująco:
Z unlocated partition utworzyłem nową partycję i połączyłem je (merge partition). Zadziałało.
para jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.05.2003, 12:51   #4
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika CIAPEK
 
Data rejestracji: 17.02.2003
Lokalizacja: TORUŃ
Posty: 5,244
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Thumbs up Coś tam zdziałałem :|

Przestudiowałem jeszcze raz funkcje PM w czasie czekania na odpowiedzi i wziąłem się za dokładniejsze oględziny Wizardów (Kreatorów) na dole okna. Nigdy tak się nimi nie interesowałem bo mam angielską wersje i bałem się żeby nie popełnić jakiegoś błędu (swoją drogą ma ktoś polskie pliki pod 7.0 ).
Kliknalem na Resize Partitions i poszedlem dalej...
PM kazał mi wpisać jaki ma mieć rozmiar teraz E: to policzylem i wpisalem satysfakcjonującą mnie liczbe, następne okienko było jak grom z jasnego nieba (o to chodziło), zapytał mnie gdzie dodać odjęte od E: miejsce, wskazałem dysk D: i OK.
2 operacje zostały zakończone w przeciągu ok. 30 min i wszycho gra.

Ale jest pewien niedosyt. Kiedyś nie korzystałem z kreatora robiłem to manualnie! Ale jak! Pomóżcie! Esem robiłeś tak jak w moim problemowym poście?

Nigdy nie ufam kreatorą a pozatym tam nie ma np. rozproszenia miejsca wg. własnego uznania oraz sprytnego suwaka.
Działać działa, ale to nie tak miało być.

P.S. Czy ta wersja 8.0 czy 8.01 jest warta zassania? Jeśli tak to skąd można ją zassać ze słodzikiem?
__________________



nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.05.2003, 12:59   #5
esem
OldBoy
 
Avatar użytkownika esem
 
Data rejestracji: 18.05.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 3,857
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Robiłem to kreatorem, oczywiście z poziomu DOSa.
PM8 widziałem ostatnio na fosi.
Z poziomu DOSa nie ma większego znaczenia która to wersja a z poziomu windy takich rzeczy nie robię (z zasady).
Wersję dyskietkową PM8 (bo do tego to się tak naprawdę sprowadza) mogę Ci wrzucić na maila - jak wrócę do domu. 8)
__________________
ASUS DRW-24B3LT
esem jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.05.2003, 13:03   #6
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika CIAPEK
 
Data rejestracji: 17.02.2003
Lokalizacja: TORUŃ
Posty: 5,244
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
No wiesz Esem z poziomu DOSa i z interfejsem GUI to ja robiłem kiedyś wersją 6.0 SE i mam ją jeszcze, troszke uboższa od nowszych i mniej kolorowa, ale nią zaczynałem pierwsze wojaże z partycjami i były zawsze udane .

Myślę pozatym, że to nie ma znaczenia czy to robi się z poziomu DOSa czy windy. PM 7.0 kiedy tego wymaga operacja restartuje kompa i dokonuje operacji pod DOSem (i ja coś tak kojarze, że wtedy też tak było, ale pewny nie jestem ).
__________________



nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.05.2003, 13:38   #7
esem
OldBoy
 
Avatar użytkownika esem
 
Data rejestracji: 18.05.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 3,857
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
CIAPEK napisał(a)
...
Czyli i tak wszystko kończy się DOSem. To po co zaczynać w windzie? Czyżby wariant dla mniej inteligentnych (pismo obrazkowe)?
__________________
ASUS DRW-24B3LT
esem jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.05.2003, 13:43   #8
CrazyLucas
Forumator
 
Avatar użytkownika CrazyLucas
 
Data rejestracji: 30.12.2002
Lokalizacja: Gdansk
Posty: 996
CrazyLucas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ja tam sie bawie zpod windy (nie chce mi sie zlazic z netu na za dlugo)

jak to zrobic:
odcieles te 1gb z e: i masz je jeko unallocated ale w obszarze ZA koncem partycji E i zebys mogl to polaczyc z D musisz przeniesc na poczatek albo od razu obciac na poczatku E (troche to potrwa - PM musi poprzenosic dane), potem normalne resize move D i po sprawie
CrazyLucas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.05.2003, 14:32   #9
Sorty
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika Sorty
 
Data rejestracji: 07.03.2003
Lokalizacja: Lublin
Posty: 284
Sorty zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tu masz linka to spolszczenia Partition Magic 7.0 http://www.polskie-wersje.net2000.pl...y/ppartmag.htm
__________________
Emil
Sorty jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.05.2003, 14:42   #10
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika CIAPEK
 
Data rejestracji: 17.02.2003
Lokalizacja: TORUŃ
Posty: 5,244
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
esem napisał(a)
Czyli i tak wszystko kończy się DOSem. To po co zaczynać w windzie? Czyżby wariant dla mniej inteligentnych (pismo obrazkowe)?
nie wszystko! czyżby ktoś nie umiał czytać
To dzielenie, które dziś wykonałem to odbyło się w windzie. On wybiera co w dosie co w windzie.8)
__________________



nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.05.2003, 14:47   #11
para
Guru
 
Avatar użytkownika para
 
Data rejestracji: 18.11.2002
Lokalizacja: Gdzieś tam
Posty: 1,754
para niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
CIAPEK napisał(a)
nie wszystko! czyżby ktoś nie umiał czytać
To dzielenie, które dziś wykonałem to odbyło się w windzie. On wybiera co w dosie co w windzie.8)
Nie do końca. To jest coś podobnego do Ghosta. Odpalasz program pod Windą, ale fizyczne zmiany dokonuje on z poziomu dos'a.

Pozdrawiam
para jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.05.2003, 14:55   #12
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika CIAPEK
 
Data rejestracji: 17.02.2003
Lokalizacja: TORUŃ
Posty: 5,244
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
@ CrazyLucas! Bingo o to mi właśnie chodziło. W oknie z suwakiem wystarczy to szare pola przesunac na pocztaek partycji E a w oknie resize/remove D: można już dopełnić miejsce szarą partycją.

DZIĘKI WIELKIE
@ Sorty. To spolsczenie mi nie chodzi, pokazuje błąd, zauważyłem, że on w podanej ścieżce ma wpisaną wersje PRO, a ja takowej nie mam, zwykła wersja 7.0 Ale i tak dzięki!

@ Para. Dobre wyjaśnienie z tym ghostem
__________________



nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:08.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.