![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
Pascal - problem z programem
Mam pytanie...a wlasciwie kumpel...
Ma on za zadanie stworzyć program liczący sinus za pomocą metody Taylora dla pierwszych pieciu liczb... Podobno to prosty program ale trzeba wpasc na sposob ![]() pozdrawiam
Pozdrawiam! ![]() Ostatnio zmieniany przez Kasprzak : 05.02.2005 o godz. 20:31 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
No wlasnie nie - tu nie trzeba wpasc na sposob tylko trzeba wiedziec jak (znac metode Taylora - nie wiem czy to przypadkiem nie chodzi o rozwijanie funkcji w szereg Taylora, ale watpie, bo to chyba niewiele da...).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Niezarejestrowany
Data rejestracji: 16.04.2002
![]() |
no wlasnie
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
ja nie wiem o co chodzi z metoda taylora...napisanie sinusa nie jest trudne...gorzej wiedziec jak ta Metoda leci...
![]() |
#5 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
A ja to wlasnie wkuwalem na egzam z maty
![]()
![]() |
#6 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
No i juz sobie przypomnialem analize
![]() Zalozmy ze dostajemy liczbe z przedzialu [0,2pi) zeby juz nie wchodzic w zabawe ze znakami, cala reszta mozna sprowadzic do wyliczenia wartosci z tego przedzialu z odpowiednim znakiem. Znamy wartosci dla x=0, pi/6, pi/4, pi/3, pi/2, itd. teraz musimy zrobic cos takiego: dostajemy jakas liczbe - wybieramy ta ktora jest najblizej w tych ktore juz znamy oznaczmy ja jako q. Roznice miedzy liczba q a zadana liczba x oznaczmy jako p (znak ma znaczenie, ma byc tak zeby q+p = x). Teraz liczymy f(x) czyli f(q + p)=f(q)+ ... + (f(q)'n/n!)*(p^n) + R(q,p,n+1) gdzie f(q)'n to n-ta pochodna funkcji f liczona w pkt. q. oczywiscie f(q)'n bedzie liczyla oddzielna funkcja, bo nalezy pamietac ze f(q)'n = f(q)'(n mod 4) - nawet mozna n mod 2 jezeli sie odpowiednio znaku przypilnuje i dzieki temu pamietamy tylko 2 schematy rozwiazania dodajac tylko odpowiedni znak. q jest ta liczba przez nas stablicowana ktorej wartosci sin i cos znamy ze szkoly ![]() Z polecenia wnioskuje ze reszty nie musisz szacowac wiec R sobie darujemy. n w twoim przypadku wynosi 4 (liczymy od zerowej pochodnej, a mamy miec 5 wyrazow) Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 05.02.2005 o godz. 23:41 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.01.2002
![]() |
![]() |
|
|