![]() |
ceramiczna,
Edzisko swego czasu polecało, więc kupiłem, jakaś chińska z Reala za 40zł, po roku nic sie nie złego dzieje, można drapać drewnianą łyżką, z teflonu po jakimś czasie wydzielają się różne paskudztwa. |
Mamy i używamy ceramiczną od 2 lat. Nie wiem co piszecie o długim nagrzewaniu, może macie na myśli jakieś ciężkie? Takie to się długo nagrzewają z innych powodów.
Moja patelnia jest lekka, jak zwyczajna, czy z teflonem. Po dwóch latach nic nie odłazi, nic się nie dzieje. Dużo lepsza od teflonowej. z przywieraniem też jest lepiej niż na teflonie - sporadycznie coś tam przywrze, ale generalnie nie ma z tym problemu. Kobieta smaży na niej wszystko i właśnie ją spytałem, czy zauważyła któreś z wymienionych przez was zjawisk. Odpowiedziała: NIE. Kosztowała 3 dychy. Były też inne i drogie i ciężkie, ale mi nie potrzebna patelnia z wyższą filozofią. |
Oczywiście, że należy podchodzić z ostrożnością - i odsyłanie do Internetu jest tutaj ryzykowne, ale jeśli zacznę polecać konkretne książki, to i tak nikt do nich nie zajrzy ;)
Ale to tyczy się też artykułu, który sam zalinkowałeś. Sporo w nim rozważań, natomiast nie ma nic na temat - co będzie jak to zjemy? A to właśnie dzieje się przy uszkodzonej patelnii (zresztą nie tylko). No i komentarz na koniec: Cytat:
|
Cytat:
Na razie żaden artykuł nie przekonał mnie do jego szkodliwości. Oczywiście to się może w każdej chwili zmienić. Póki co, artykuły z drugiej strony. "Teflon to azbest XXI wieku", "zarysowane patelnie są rakotwórcze". Niebezpieczeństwo czai się w naszej kuchni? Czy Teflon jest rakotwórczy? Inną opcją są patelnie żeliwne - bardzo trwałe, ale one również mają swoje wady. |
Cytat:
Ostatnio testuję też Tefala, na razie wygląda nieźle, ale to za krótki okres, żeby polecać. |
Zepter!
|
Ceramiczna!
Długo się nagrzewa (przynajmniej moja), ale jak już ma odpowiednią temp. to "nie ma bata na Mariolkę". |
Mam ceramiczną od dłuższego czasu-słabo się robią na mojej potrawy ziemniaczane ,mączne -(naleśniki ,placki ziemniaczane itp itd)przyklejają się do powierzchni patelni:ysz:
Reszta miecha- warzywa- ryby OK |
Chyba się zgodzę, że chodzi o ludzką egzystencję... A na pewno zdrowie..
Jeśli w ogóle rozważasz coś poza teflonem to już jest dobrze i.. w zasadzie nie ma tutaj w ogóle wyboru :) Pierwszy link na google (nie czytałem dokładnie, ale mniej więcej opisuje temat): http://myzorki.wordpress.com/2011/04...-sie-trucizna/ |
Patelnia teflonowa czy ceramiczna?
:czar:
No właśnie, która lepsza. Ceramiczne są ciężkie i łatwo je uszkodzić przy upadku. Tyle wiem. Teflonowe od dawna używamy, po kilku latach zaczyna to dziadostwo schodzić, na dodatek trzeba uważać żeby nie porysować. Używał ktoś dłuższy czas ceramicznej? Może nie ma sensu zmieniać? I nie przerzucać mi topiku do śmietnika. To poważny temat, zahaczający o ludzką egzystencję. ;] |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:49. |