Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pentium 4 HT 2,8Ghz FSB 800 Mhz vs. AMD Athlon 64 3000+ (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pentium-4-ht-2-8ghz-fsb-800-mhz-vs-amd-athlon-64-3000-a-51224/)

zorg 06.05.2005 02:20

wszystko o mojej maszynie jest na http://www.frazpc.pl/ (zorg) tez ladnie ;)

-Sid-The-Rat=> 06.05.2005 08:24

wybacz, że ci to napiszę, ale nie wiem kim jesteś, żeby ktoś właził na fraza, szukał forum, szukał ciebie i patrzył na twój profil...

zejdź na ziemię :) bo latasz już od dawna bardzo wysoko..

no offence, ale po prostu nie wytrzymałem

memorando 06.05.2005 13:18

Cytat:

Napisany przez Patrix
gdybym miał kompa kupować to byloby właśnie to :)
jeśli mobo to tylko asus :D

PS
a za dwa latka drugiego takiego geforce duużo taniej z allegro i walnąc całość na SLI || (chyba ma ten model?)

Tak ten Asus to najgorszy zakup roku. Poczytajcie na forum tweaka wątek. Wszyscy klną. Po drugie mam to mobo Winchester 3000 się słabiuchno kręci, koledze na Msi kręcił się lepiej, mi fsb daje do 220 max, u kumpla 240. Ten sam procek pamięci kingstona. Wady Asusa: wentylator na NB, porty sata 2 mają problem z samsungiem 2004C brak zgodności z pamięciami o różnym cl np kingstona cl 3 z cl2 twinmosami nie widzi poprawnie ich wartości lecz zawsze widzi z niebieskich slotów a z czarnych nie.....Mi widział 256 do 768 mega a było wsadzone 1 giga w róznych slotach różnie widziała ta mobo... Jak macie się pytać czy wróciłem to nieodpowiadam na te pytania. Dzisiaj wróciłem. W środę jadę. Pozxdrawiam

AleX69 12.05.2005 11:53

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
2 6600gt ostro ci nagrzeją obudowę, bez aktywnego chłodzenia ich jako całości to nie zadziała - zwłaszcza, że te karty muszą być bardzo blisko siebie [nie wiem jaki masz rozstaw gniazd - 0przerwy czy 1gniazdo przerwy] i pomiędzy nimi powstaje przestrzeń praktycznie bez cyrkulacji - nie wiem czy są już powszechnie dostępne bloki wodne na karty sli, bo to chyba jedyna opcja zrobienia tego absolutnie cicho

woda ...
The Danger Den NV-68SLI for Ultimate Nvidia Cooling

powietrze ...
Zalman VF700-Cu on A8N-Sli

Patrix 12.05.2005 16:50

Cytat:

Napisany przez memorando
Tak ten Asus to najgorszy zakup roku. Poczytajcie na forum tweaka wątek. Wszyscy klną.

Właśnie TWEAK...a kręcenie sprzętu to ja mam w d**** wiec mnie to nie obchodzi o ile można podkręcić nowiutkiego AMD64...paranoja podkręcać nowy sprzęt !!!

Dalej twierdze, że jak miałbym kupować MoBo to byłby właśnie TEN model.
A kompatybilne podzespoły kupić nie problem, wtsraczy w skelpie uzgodnić...
no ale wielu lubi w ciemno kupić przez neta ??

Nie jestem zapaleńcem z 'Tweaka' a mój PIII 1Ghz cały czas chodzi fabrycznie na 1000Mhz/133fsb na też podobno badziewnej MoBo Asus TUSL2-C....

B@rtek 26.05.2005 09:56

Mam pytanie jak mocno mozna podkręcić AMD Athlon 3000+ s939 Venice?

Do 2,4GHz (4000+) dojdę spokojnie, ale czy coś więcej?

@Alex będe miał taki zestaw jak ty :D

Może jedynie płytę nie w wersji Deluxe tylko zwykłą :taktak:

Posłany 26.05.2005 11:49

Oczywiście polecam AMD64 jako zwolennik AMD ;)

B@rtek 26.05.2005 14:36

Co to ma być?

6600GT w cenie 6600 :>

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18306

Na stronie producenta jest napisane, że ma pamięci DDRIII, czyli jak 6600GT :>

Ale nie ma sprzętowego miernika temperatury :nie:

Przez to taka cena?

pablocoo 26.05.2005 15:12

A gdzie pisze ze to GT? bo ja nie widze? Chyba ze podales zlego linka

B@rtek 26.05.2005 15:52

Cytat:

Napisany przez pablocoo
A gdzie pisze ze to GT? bo ja nie widze? Chyba ze podales zlego linka

Nie pisze, że to GT, ale ma taktowanie jak GT (no prawie, bo rdzeń jest 450Mhz zamiast 500Mhz) :taktak:

AleX69 26.05.2005 21:28

Cytat:

Napisany przez Bartek1989
Mam pytanie jak mocno mozna podkręcić AMD Athlon 3000+ s939 Venice?

Do 2,4GHz (4000+) dojdę spokojnie, ale czy coś więcej?

@Alex będe miał taki zestaw jak ty :D

Może jedynie płytę nie w wersji Deluxe tylko zwykłą :taktak:

ja ze swojego winchester'a za duzo wykrecic nie moge ... pamieci mimo niskich timing'ow nie wyrabiaja na wyzszych czestotliwosciach

pi i prime95 przechodza bez bledow lecz sieje bledami np przy rozpakowywaniu z rar'owanych plikow

pozostalem na default'cie
wydajnosc systemu 1:1 (FSB procesora:magistrala pamieci) zawsze bedzie lepsza
moze jak zalatwie lepsze pamieci

narazie przechodze na SATA II ... :D
moze ktos chce kupic dyski Seagate 160 GB Barracuda 7200.7 ST3160827AS 8MB Serial ATA / NCQ
mam takich na gwarancji cztery sztuki
tanio sprzedam ...

Death Man 26.05.2005 21:35

Cytat:

Napisany przez Bartek1989
Witam.

W maju chcę zmienić procesor, płytę główną i kartę graficzną i teraz mam takie pytanie, który zestaw byście wybrali?

Zestaw pierwszy:

http://img215.echo.cx/img215/5267/pentium5lv.jpg

Zestaw drugi:

http://img215.echo.cx/img215/7136/athlon8ev.jpg

Chodzi mi dobrą wydajność w programach do obróbki filmów (authoring...) i w grach :taktak:

Tak myślę nad tym z Athlonem???

:help:

ello Bartek. Intel do authoringu DVD, oraz serwerów. Amd do GRANIA OH YEAAAAHHH. Quake 3 rullez:D

Death Man 26.05.2005 21:39

Cytat:

Napisany przez memorando
Tak ten Asus to najgorszy zakup roku. Poczytajcie na forum tweaka wątek. Wszyscy klną. Po drugie mam to mobo Winchester 3000 się słabiuchno kręci, koledze na Msi kręcił się lepiej, mi fsb daje do 220 max, u kumpla 240. Ten sam procek pamięci kingstona. Wady Asusa: wentylator na NB, porty sata 2 mają problem z samsungiem 2004C brak zgodności z pamięciami o różnym cl np kingstona cl 3 z cl2 twinmosami nie widzi poprawnie ich wartości lecz zawsze widzi z niebieskich slotów a z czarnych nie.....Mi widział 256 do 768 mega a było wsadzone 1 giga w róznych slotach różnie widziała ta mobo... Jak macie się pytać czy wróciłem to nieodpowiadam na te pytania. Dzisiaj wróciłem. W środę jadę. Pozxdrawiam

Witax. Po ***** kręcić nowy towarek. Asus posiada najlepsze opakowanko, w tej kategori cenowej. Pozdro.

-Sid-The-Rat=> 26.05.2005 23:13

z tego co mi wiadomo, zasada 1:1 fsb i pamieci dotyczyla tylko axp - athlony64 sa juz, tak samo jak p4 wolne od tego ograniczenia

sprawdzales moze jak ten winchester reaguje na undervoltowanie? kupuje sobie taka zabawke i chce wiedziec jak nisko mozna zejsc z napieciem [w planach buda bez wiatrakow i zasilacz bez wiatrakow] - moj axp 2000+ chodzi teraz na 1.35 [zamiast 1.65] i w stresie mam 35' [pentagram 80cu na lowest] - gorzej sie robi jak moj 9800pro odpala te swoje potoki.. wtedy grzeje strasznie [dlatego bedzie 6600gt pasywny]

Death Man 26.05.2005 23:26

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
z tego co mi wiadomo, zasada 1:1 fsb i pamieci dotyczyla tylko axp - athlony64 sa juz, tak samo jak p4 wolne od tego ograniczenia

sprawdzales moze jak ten winchester reaguje na undervoltowanie? kupuje sobie taka zabawke i chce wiedziec jak nisko mozna zejsc z napieciem [w planach buda bez wiatrakow i zasilacz bez wiatrakow] - moj axp 2000+ chodzi teraz na 1.35 [zamiast 1.65] i w stresie mam 35' [pentagram 80cu na lowest] - gorzej sie robi jak moj 9800pro odpala te swoje potoki.. wtedy grzeje strasznie [dlatego bedzie 6600gt pasywny]

Tu się zgadzamy 1:1 istniało w athlonach XP. Teraz najlepiej zwiększać taktowanie rdzenia, przy zmniejszaniu mnożnika , oraz zmniejszać taktowanie HT. Undervoltowanie? Mówisz o zmniejszaniu voltażu?? Nie jest to potrzebne. Wystarczy włączyć funkcję cool and quiet, oraz dać pasywny radiator, na procesor, ze stajni firm: Thermaltake, oraz Thermalright. Polecam sklep internetowy: www.angela.pl

Pozdrawiam.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:45.