![]() |
Mnie, jak już wspominałem film podobał się średnio i jest to raczej wina słabego scenariusza bądź co bądź napisanego przez Amerykanina, na podstawie książki i wspomnień Polaka. Dla mnie obraz wojny i Powstania w Gettcie ma całkiem inną postać, i nie jest to postać wygładzona i zamerykanizowana. Po za tym film trochę nie trzyma się kupy, pomimo że nie mamy tu do czynienia z rzeczą trudniejszą, czyli wielowątowością. Jest to tylko sprawnie zrealizowane opowiadanie.
Sama realizacja powiewa poprawnością warsztatu lecz niestety jest bez polotu, za mało jest momentów w których film wywoływałby głębsze odczucia, opowieść ta jest po prostu spłycona - no cóż Polański chyba za długo mieszka za granicą. |
Cytat:
oj zgryźliwi się robimy, czy..... |
Cytat:
mam podobne zdanie co do książki "inny świat" dobrą pozycją o zbliżonej tematyce jest też "5 lat kacetu" Grzesiuka |
KROTKO! Ciesze sie, ze obejrzalem ten film!
|
Cytat:
oskarzony jest tam niby o gwalt, ale ten gwalt mial polegac na tyym, ze kiedys przespal sie w niepelnoletnia dziewczyna. Straszne rzeczy. Dla mnie to idiotyzm, ze przespanie sie z nieletnia (ktora rowniez tego chce) to gwalt. Prawo nie moze decydowac o wszystkim. |
Wychodząc z kina miałem mieszane uczucia . pierwsze moje stwierdzenie to fakt że czuję sie lekko zawiedziony natomiast za cholerę niewiedzialem dlaczego? Teoretycznie i aktorstwo i oprawa i przesłanie filmu sprawdzilo się w 100 % no więc o co mi chodziło ? Może to głupie stwierdzenie ale idąc do kina oczekuje niewiadomo czego , czegoś co by mnie szalenie podekscytowało lub rozśmieszylo lub wstrząsneło. Po Pianiscie oczekiwałem szoku i nic takiego nienastąpilo .Pamiętam jak z otwartą buzią wyszedłem z Joanny Dark i właśnie czegoś podobnego jeżeli chodzi o silę wrazenia oczekiwałem po tym filmie .Dobrze ze przynajmniej zdaje sobie sprawę z wlasnego..jak to nazwać najlepiej ? ZMANIEROWANIA?
|
No wiecie, każdy może mieć swoje zdanie. Mieszkamy (chuba wszyscy:P ) w demokratycznej Polsce. :P ;)
|
Re: Pianista...
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
A ja oglądałem 2 razy...uważam że ten film wywarł piętno w mojej psychice...emocjonalnie...;)
.........Wszystkim którzy nie oglądali gorąco polecam. |
Cytat:
Tak wlasnie wygladaja fakty. I nie pisz ze "jesli chciala to wszystko gra" bo dziewczyna w wieku 13 lat moze i czasem czegos tam chce ale z pewnoscia nie aktu seksualnego z doroslym mezczyzna. A to, ze i 5-o latke mozna do czegos namowic nie oznacza ze jak Ci sie uda to jestes w zgodzie z prawem bo wykorzystujesz naiwnosc i niewiedze malolata. Dziecko nie jest w stanie podejmowac decyzji stad znajduje sie ono niejako z automatu pod opieka prawa, co chroni je przed zboczencami typu pan Polanski. A co do filmu to sam fakt, ze scenariusz napisal Amerykanin czyni z tegoz "dziela" wielka szmire. W skali do 10 oceniam na maksymalnie 4. To troche jak ostatnia proba ekranizacji Solaris'a na podstawie ksiazki Stanislawa Lema. |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:04. |