![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Banned
Data rejestracji: 27.08.2003
![]() ![]() |
Matematyka - 3 niewiadome, równanie i nierówność
Mam takie zadanie
Spółdzielnia uczniowska zakupiła 6 podr. do mat., fiz. i hist. Ile zakupiła podr. każdego rodzaju jeśli podr do mat. zakupiono więcej niż do hist, a do fiz. mniej niż do hist. x - ilość podręczników do hist y - -------------------- fiz z - -------------------- mat założenia x, y, z to liczby całkowite y, x, z>0 x + y + z = 6 z > x > y Zgaduje, że to będzie tak z = 3 y = 2 z = 1 ale jak do tego dojść? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Niezarejestrowany
Data rejestracji: 16.04.2002
![]() |
.....I II
x - 1, 2 y - 2, 3 z - 3, 4 ja bym to rozpisal podobnie jak rachunek prawop. po prostu wszystkie mozliwe ustawienia - jest ich 2 takie aby 0<x<y<z<4 - cztery, pon. kazda liczba musi miec "ciezar" conajmniej jedynki, wiec najwieksza moze miec 4 (jezeli by miala 5 to nawet przy njamniejszej wartosci dwoch pozostalych mamy w sumie 7) a z tego widac ze tylko pierwsza sytuacja sie zgadza |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Poważny używkownik
Data rejestracji: 16.02.2005
![]() |
x,y,z {1,2,3,4,5,6}
x<y<z wnioski: (1):z>=3 (dwa mniejsze i różne elementy) (2):x+y>=3 (dla najmniejszych elementów) x+y+z=6 ==> x+y=6-z, co z (2) daje 6-z>=3 ==> (3):z<=3 a to łącznie z (1) daje z=3 innej możliwości nie ma jak 3,2,1 ps. Po takim wnioskowaniu z (3) mozna tez znaleźć pierwsze możliwe rozwiązanie a mianowicie: max,2,1 moze troche niejasno, ale mam nadzieje ze pomogłem.Powodzenia
![]() |
#4 |
Banned
Data rejestracji: 27.08.2003
![]() ![]() |
"co z (2) daje 6-z>=3 ==> (3):z<=3 a to łącznie z (1) daje z=3"
to troche mało czaje szczególnie te nawiasy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
MQs po prostu ponumerowal fakty.
Ja bym to zrobil tak: z > x > y y musi byc dodatnie calkowite (bo rozumiem ze nie kupujemy 0 ksiazek). Co wiecej musi byc mniejsze niz 1/3 wszystkich ksiazek (bo 2 pozostale wartosci sa wieksze od pierwszej). Tak wiec musi byc mniejsze niz 2. W zwiazku z tym ze y jest calk. dodatnie to moze wynosic tylko 1 (jedyna taka liczba mniejsza od 2). Zostalo 5 ksiazek. x musi byc mniejsze niz 1/2 pozostalych ksiazek (bo ostatnia wartosc jest wieksza). Co wiecej musi byc wieksze od 1. Jedyna liczba calkowita wieksza od 1 i mniejsza od 2.5 jest 2. Ostatnia wartosc wyliczamy bez problemu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Poważny używkownik
Data rejestracji: 16.02.2005
![]() |
W nawiasach jest numer działania (wniosku). To co cytowałeś oznacza:
skoro x+y>=3 oraz x+y=6-z to po podstawieniu 6-z>=3, czyli z<=3 zatem z<=3 oraz z>=3 (z wniosku (1)) czyli: z=3 Pisałem to na szybko wiec pewnie dlatego tylko dla mnie jasne ![]() (3) dodane w zasadzie dla pokazania ze tym sposobem najszybciej znajdziemy kombinacje zgodną z warunkami zadania dla n zakupionych książek, czyli z=n-3, n musi wynosic conajmniej 6 (gdyż z>=3 - patrz (1)) y=2 x=1 np. dla 785 kupionych książek pierwsza mozliwa kombinacja to 782,2,1 - zadanie komplikuje zapis matematyczny, jak zwykle ![]()
![]() Ostatnio zmieniany przez MQs : 08.06.2005 o godz. 07:12 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|