Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   PIN czy Podpis przy płatności Kartą? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pin-czy-podpis-przy-platnosci-karta-45529/)

bgn 30.12.2004 09:51

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Za co się płaci:

za wpłatę na konto - 3zł (agencja PKO BP),
przelew zewnętrzy wychodzący - 0,50zł

Za przelew płacisz to 0,50zł, ale szybko dochodzi.

Wczoraj wieczorem (ok. 20.30) chciałem przelać gościowi kasę za telefon do PKO BP i już ją otrzymał :)

To się nazywa szybki bank :D

powiem tak: jak podrośniesz to zobaczysz ile kosztuje kilkadziesiat przelewwo , stalych zlecen itd. Horyzont operacji finansowych 15 latka jest zupelnie inny i w tym sensie masz racje - ale nie dyskutujmy o tym, bo mbank wlasnie dla nastolatkow stworzono, bo to nie male pieniadze krazace w gospodarce -powinienies dorzucic jeszcze mtransfer( fajnie sie doladowuje telefon) i nieco wyzsze oprocentowanie biezacego rachunku. A szybkosc transeru - to zalezy od ilosci i czasu sesji rozliczeniowych i no i wiedzy-m.iinymi otym,ze jesli wieczorem w piatek przelejesz pieniadze - to nie ma ich na twoim koncie - ale u tego komu przelales pojawia sie dopiero w poniedziek

B@rtek 30.12.2004 09:55

Cytat:

Napisany przez bgn
powiem tak: jak podrośniesz to zobaczysz ile kosztuje kilkadziesiat przelewwo , stalych zlecen itd. Horyzont operacji finansowych 15 latka jest zupelnie inny i w tym sensie masz racje - ale nie dyskutujmy o tym, bo mbank wlasnie dla nastolatkow stworzono, bo to nie male pieniadze krazace w gospodarce -powinienies dorzucic jeszcze mtransfer( fajnie sie doladowuje telefon) i nieco wyzsze oprocentowanie biezacego rachunku

Masz rację, ale nie do końca :taktak:

Chcesz zobaczyć moją historię operacji :D

Może na koncie nie są takie obroty jak u dorosłych, ale jak na 15 latka to uważam za duże.

Może z czego nie korzystam to np. z przelewów do ZUS ;p

Z mtransferu korzystam opłacając prowizje na allegro :taktak:

Pagerus 30.12.2004 10:01

Lukas Bank - Visa Electron - w większości wypadków jedynie PIN (Media Markt i inne sklepy, w których najczęściej kupuję) - rzadko kiedy podpis (w którymś z hipermarektów - chyba L'Eclerc)... ogólnie jestem zadowolony :) możliwość korzystania z bankomatów BZWBK i takie tam :) tylko z tego co pamiętam to się chyba płaci za wydanie karty... ale szczegółów już niestety nie pamiętam...

epol 30.12.2004 13:52

PKO BP - standardowe konto - to bywa roznie:
Auchan - pin,
stacja benzynowa Petrochemia Plock, Arti - podpis
Bankomat - pin :D

Air 30.12.2004 14:20

Ja mam konto w Inteligo i jestem zadowolony. O oprocentowaniu nie będę pisał bo jest mizerne. Na początku było chyba 6,5 w skali roku a po przejęciu banku przez PKO jest 3 %. Jednak wszystko narabiają lokatami o stałym i zmiennym oprocentowaniu.

Przelewy kosztują 1 zł do innych banków niż PKO - trochę dużo, ale jeszcze do przeżycia.

Wypłata z bankomatów bez prowizji. Prowadzenie konta za darmo.

Przy płatnościach kartą różnie to bywa. Zależy chyba to głownie on tych urządzeń czytających karty, ale w przeważającej większości jest podpis.

bgn 30.12.2004 14:27

Cytat:

Napisany przez Air
Przy płatnościach kartą różnie to bywa. Zależy chyba to głownie on tych urządzeń czytających karty, ale w przeważającej większości jest podpis.

powtórzę raz jeszcze - zależy to od umowy sprzedawcy z firmą obsługującą karty ( ma oczywiście na myśli karty typu elektron zdefiniowane do czytania pinów). Nie ma to nic wspólnego z bankami i dlatego też kartą typu Visa Elektron u jednego sprzedawcy dostajecie terminal do wklepania pinu, a u innego przy tej samej karcie papierek do podpisania

mr_spock 30.12.2004 15:35

mBank - jeszcze nigdy pinu nie musialem wklepytwac

marc07 30.12.2004 15:55

mBank=korzystam poł roku i narazie wszędzie podpis

ALE!!!!

Takie pytanie zadałem koodryantorowi mBanku na pomorze i otrzymałem odp taką:

"Jeżli na karcie widnieje nieczytelny podpis (np trzy krzyżyki itp) i dodatkowo urządznie w sklepie wyposażone jest w mały panel (do wpijania kodu PIN) połączony z Dużym panelem w któym zczytywana jest karta, to znaczy że autoryzacja przez podpis (z uwagi na nieczytlenośc) nie moze być przeprowadzona i wówczas kasjer zmuszony jest dać nam do autoryzacji ten mały manel na któym wbijamy kod PIN.

Problem jest gdy tego małego panela nie ma-wóczas można płacić potwierdzając autoryzację jedynie poprzez podpios"

Osobiście jestem zdania ze kody PIN sa o niebo lepsze, bo w przypadku kradzieży karty, ktoś kto umiejętnie podrobi podpis (a wiadomo ze nie zawsze jest on iodentyczny) może na nasze konto kupic ile tylko konto wytrzyma (do czasu zgłoszenia oczywiście)

mr_spock 30.12.2004 16:15

zdazylo sie wam kiedys, ze kasjerka nie chciala przyjac podpisu?? :)
mi raz, spieszylem sie na bus, do pisania dostalem dlugopis ktory bardziej przypominal kredke i jeszcze na metalowym blacie po ktorym sie wszystko slizgalo
ale w koncu mi darowala

a prawda jest taka, ze 90% kasjerow nie zajmuje sie porownaniem

B@rtek 30.12.2004 17:51

Cytat:

Napisany przez mr_spock
zdazylo sie wam kiedys, ze kasjerka nie chciala przyjac podpisu?? :)
mi raz, spieszylem sie na bus, do pisania dostalem dlugopis ktory bardziej przypominal kredke i jeszcze na metalowym blacie po ktorym sie wszystko slizgalo
ale w koncu mi darowala

a prawda jest taka, ze 90% kasjerow nie zajmuje sie porownaniem

Od stycznia ma być tak, ze to kasjer będzie odpowiadał za to, że przyjął skradzioną kartę :taktak:

Victorek 30.12.2004 19:42

Karta BZ WBK SA/ VISA Electron. Terminale Polcardu - akceptacja PIN, inne terminale - najczęściej podpis.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:14.