Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Piractwo intelektualne: POLSKA W CZOŁÓWCE ! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/piractwo-intelektualne-polska-czolowce-20655/)

-Sid-The-Rat=> 02.05.2003 23:16

jeszce doloza nam unie i granica 'rozsadnej kontroli' sie przesunie i juz nie bedzie sie dalo wjechac polna droga o 10km od przejscia granicznego ani przejsc lasem w miejscu gdzie drzewa rosna tak gesto ze nikomu nie chcialo sie nawet slupkow stawiac...

Nikita_Bennet 02.05.2003 23:20

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
jeszce doloza nam unie i granica 'rozsadnej kontroli' sie przesunie i juz nie bedzie sie dalo wjechac polna droga o 10km od przejscia granicznego ani przejsc lasem w miejscu gdzie drzewa rosna tak gesto ze nikomu nie chcialo sie nawet slupkow stawiac...

a szkoda bo jak teraz bedzie sie tam chodzic - kiedys mozna bylo nawciskac ze zbiera sie slimaki (tylko pozniej czasem cie szukali graniczni) - oczywiscie kiedy byl ich skup

pzdrwm Nikita_Bennet

Luke 04.05.2003 20:26

Widzę, że dyskusja się rozkręciła, więc pora zabrać głos.

Nie popieram piractwa, zresztą ostatnio nie gram prawie wcale (bo to o piracenie gier głównie chodzi), podobnie jak Sid wolę poczytać książkę, albo coś napisać, a to pochłania dość czasu, aby zostało go potem niewiele, tylko tyle, aby udzielić się na forum i porozmawiać ze znajomymi, ewentualnie obejrzeć telewizję. Do gier jeszcze wrócę, a teraz coś o muzyce:

Jak już ktoś powiedział nagranie płyty jest tańsze niż kasety, a płyta jest droższa. Ktoś powie: kup kasetę. Ale ja nie zamierzam przewijać jej w tę i z powrotem, aby posłuchać wybranych utworów, a kasety nie zrzucę na mp3, aby jej posłuchać we WŁASNYM zakresie.. Sądze, że wysoka cena płyt bierze się stąd, że po pierwsze ludzie chętniej kupują płyty, a jak wiadomo czym chętniej ludzie kupują produkt, tym bardziej cena będzie wyśrubowana, a po drugie to płyty są przede wszystkim piracone, więc może chcą to sobie odbić. No dobra, ale ja się pytam: co mnie to wszystko obchodzi? Jak narzekacie na piractwo, to zmniejszcie cenę płyty do tych 20-25 zł. Wtedy spora część ludzi mając do wyboru: pirat: 15 zł (niepewny, może być źle lub za szybko nagrany i to na płycie kiepskiej jakości) i oryginał 25 zł (pewny, z okładką i w ogóle) wybierze oryginał. I niech mi nikt nie opowiada historyjek z podażą i popytem, bo obecna cena płyt jest moim zdaniem znacznie wyższa od ceny równowagi. Dlatego muzykę mam raczej ze źródeł innych niż sklepy. I nie zbieram byle czego, co w łapy wpadnie, miałem 9 GB mp3-ójek od kumpla, przejrzałem jako tako i zostawiłem sobie z tego 500 MB.

Jeszcze o grach. Tu wyznaję prostą zasadę: wydawca i producent są w porządku - ja też. Popatrzcie na taki CD Project - dobre gry w cenie od 99 do 140 zł, do tego spolszczone, z polską instrukcją, jakimiś dodatkami typu mapy itp., wersja w sklepach jest zawsze jak tylko się da spatchowana, firma tworzy porządne stronki o grach z modami itd., zawsze na czasie wydaje łatki, a po jakimś czasie można się doczekać edycji kolekcjonerskiej, gdzie dostajemy naprawdę dużo za niewielką cenę. TopWare też nie jest złe, kiedy miałem problem z grą, to po wykonaniu telefonu nie mogłem się dodzwonić, ale po dwóch dniach dostałem odpowiedź na mail. Problem był trochę zawiły, więc gość z pomocy technicznej zaproponował, abym podał numer telefonu i umówił się na konkretną godzinę, on zadzwoni i się dogadamy. Natomiast kiedy wysłałem mail do LEM-u, to dostałem odpowiedź na list w ciągu 10 min. To są uczciwe firmy. W końcu jest wyraźnie napisane, że płacąc za grę, płacę też za pomoc techniczną. A taki Microsoft? Gnioty w stylu Midtown Madness po jakieś 200 zł, niespolszczone, z rzadka z porządną, polską instrukcją, na stronie żadnych łatek, a gdy kiedyś miałem problem z Dungeon Siege i napisałem mail, dostałem nader standardową odpowiedź: nowy DirectX, nowe sterowniki i po problemie. Ja przepraszam, ale za te 200 zł oczekiwałem czegoś więcej, więc będę piracił aż do bólu i niech mnie pocałują w...

Rozpisałem się trochę :).

Sid:
kto z was ciagnie z netu WSZYSTKO co mu w lapy wpadnie i nie instaluje tego nawet (o uzywaniu nie mowiac?)? kto uzywa photoshopa do podstawowych przerobek graficznych? (kiedy do wiedzy i potrzeb wystarczaja darmowe narzedzia - bo zrobienie avatarka czy banera nie wymaga photoshopa ktorego opcje wykorzystujecie w 3%)
kto sciaga kazda gre jaka tylko zlapie na sharereactorze tylko po to zeby ja nagrac i nigdy nie odpalic albo wypalic, zainstalowac i wywalic? [filmy moge zrozumiec - tylko wybitne dziela zasluguja na powtorne obejzenie - choc to tez jest 'be']

Zdzwisz się może, ale poza nagrywaniem filmów (te jednak oglądam, nie nagrywam dla zasady) nie robię niczego z powyższych.

Sayan:
a skąd ma wziąść te 130zł dzieciak, który nie pracuje, dostaje jakieś tam kieszonkowe, a jego świat nie kończy sie tylko na kompach i musi od czasu do czasu wyjść do kina i zjeść PIZZE :)

Stąd co ja. Ja jakoś nic nie zarabiam, a potrafię zdobyć pieniądze na wszystko, czego potrzebuję. Uprzedzając pytanie: nie jestem milionerem :).

Znowu Sayan:
(wiem) bo mieszkam 60km od granicy z czechami

Chyba mieszkamy blisko siebie :).

-Sid-The-Rat=> 04.05.2003 20:36

Cytat:

Luke napisa***322;(a)

bardzo madrze napisales...

Sid:
kto z was ciagnie z netu WSZYSTKO co mu w lapy wpadnie i nie instaluje tego nawet (o uzywaniu nie mowiac?)? kto uzywa photoshopa do podstawowych przerobek graficznych? (kiedy do wiedzy i potrzeb wystarczaja darmowe narzedzia - bo zrobienie avatarka czy banera nie wymaga photoshopa ktorego opcje wykorzystujecie w 3%)
kto sciaga kazda gre jaka tylko zlapie na sharereactorze tylko po to zeby ja nagrac i nigdy nie odpalic albo wypalic, zainstalowac i wywalic? [filmy moge zrozumiec - tylko wybitne dziela zasluguja na powtorne obejzenie - choc to tez jest 'be']

Zdzwisz się może, ale poza nagrywaniem filmów (te jednak oglądam, nie nagrywam dla zasady) nie robię niczego z powyższych.

szczerze mowiac nie bralem cie pod uwage w tej wypowidzi (tak jak paru innych userow) dokonalem jednak koniecznej ze wzgledow gramatycznych generalizacji - bo wydaje mi sie ze wstrzemiezliwosc w zasysaniu jest zadkoscia :)

shyja 05.05.2003 13:45

no nie tylko w tym polska jest w samej czolowce, jest jesczez cos na czym mozna by bylo przykleic znaczek teraz polska, ale nie napisze co to jest bo to jest wyjatkowo niechlubne i wyjatkowo malo legalne... ale polak potrafi i jezeli wiadomo ze "to" pochodzi z polski to wiadomo ze jest najlepsze :)

shyja 05.05.2003 13:49

tak BTW z netu doje tylko nuty i to tez tylko takie ktorych raczej nie dostanie sie na polskim rynku a wiec najrozmaitsze rodzaje i gatunki techniawki (jakze polska jest uboga jezeli chodzi o rynek muzyczny z techniawka :( )i nic innego praktycznie nie doje z netu.

camfo 05.05.2003 21:47

Cytat:

Luke napisa***322;(a)
Widzę, że dyskusja się rozkręciła, więc pora zabrać głos.

...

Cytat:

Ale ja nie zamierzam przewijać jej w tę i z powrotem, aby posłuchać wybranych utworów, a kasety nie zrzucę na mp3, aby jej posłuchać we WŁASNYM zakresie..
Da się - tyle, że jest to skomplikowany proces, ale się da...

Cytat:

Wtedy spora część ludzi mając do wyboru: pirat: 15 zł (niepewny, może być źle lub za szybko nagrany i to na płycie kiepskiej jakości) i oryginał 25 zł (pewny, z okładką i w ogóle) wybierze oryginał.
15 zł???Człowieku...mój kumpel mówi, że ma pirata jakiego chce i z czym chce za 4 zł...15 zł to było pare lat temu:)

Cytat:

Jak narzekacie na piractwo, to zmniejszcie cenę płyty do tych 20-25 zł.
Zawsze łatwo powiedzieć...załóżmy jakbyś ty robił jakąś płytę kilka/kilkanaście miesięcy to ciekawe czy byś tak obniżał...koszta produkcji,reklama i inne czynniki nie pozwalają...

sayan 05.05.2003 22:12

Cytat:

camfo napisa***322;(a)

Zawsze łatwo powiedzieć...załóżmy jakbyś ty robił jakąś płytę kilka/kilkanaście miesięcy to ciekawe czy byś tak obniżał...koszta produkcji,reklama i inne czynniki nie pozwalają...

ale to nie "artysta" ustala cene cd tylko wydawca.
i wierz mi, ale DUŻA .. BARDZO DUŻA część kwoty idzie dla wydawcy.

Luke 05.05.2003 22:27

Tekst pogrubiony to naprzemiennie wypowiedzi moje i Camfo:

Ale ja nie zamierzam przewijać jej w tę i z powrotem, aby posłuchać wybranych utworów, a kasety nie zrzucę na mp3, aby jej posłuchać we WŁASNYM zakresie..
--------------------------------------------------------------------------------

Wiem, że się da, napisałem, że się nie da dlatego, że racjonalnie na to patrząc wątpię, aby ktoś kupował kasetę, a później bawił się w zrzucanie jej na mp3. Kupował TERAZ, z jakimiś starymi kasetami to może chce się komuś bawić.

--------------------------------------------------------------------------------

A kaseta to już zupełnie odrębny produkt, którego się nie reklamuje, wydaje mniej na produkcję, tworzy krócej i dlatego może ona kosztować 25 zł? Sorry, nie wiedziałem. Wyskocz mi jeszcze ze wspomnianą przeze mnie podażą i popytem, to spadnę z krzesła.

Tutaj tylko Camfo:
15 zł???Człowieku...mój kumpel mówi, że ma pirata jakiego chce i z czym chce za 4 zł...15 zł to było pare lat temu:)

To twój kumpel chyba coś niecoś nie na czasie, bo ja kupię pirata za 1 zł. :). Mówiłem tu o płytach, które kupuje się na wszelkich bazarkach, a tam ceny zazwyczaj wahają się w okolicach 15 zł albo i więcej.

camfo 05.05.2003 22:43

Cytat:

Luke napisa***322;(a)
Tekst pogrubiony to naprzemiennie wypowiedzi moje i Camfo:

Wiem, że się da, napisałem, że się nie da dlatego, że racjonalnie na to patrząc wątpię, aby ktoś kupował kasetę, a później bawił się w zrzucanie jej na mp3. Kupował TERAZ, z jakimiś starymi kasetami to może chce się komuś bawić.

A kaseta to już zupełnie odrębny produkt, którego się nie reklamuje, wydaje mniej na produkcję, tworzy krócej i dlatego może ona kosztować 25 zł? Sorry, nie wiedziałem. Wyskocz mi jeszcze ze wspomnianą przeze mnie podażą i popytem, to spadnę z krzesła.

Tutaj tylko Camfo:

To twój kumpel chyba coś niecoś nie na czasie, bo ja kupię pirata za 1 zł. :). Mówiłem tu o płytach, które kupuje się na wszelkich bazarkach, a tam ceny zazwyczaj wahają się w okolicach 15 zł albo i więcej.

Luke napisał:

Cytat:

Ale kasety praktycznie wyszły już z mody, więc producent musi mieć z nich jakiś zysk i obniża ich cenę!!!

Luke napisał:

Cytat:

No może tak jest na bazarach - nie wiem bo nie chodzę...a z tą ceną za pirata to zależy jak się trafi i czy jest duża konkurencja...

sayan 06.05.2003 08:01

kasety wyszly z mody ...

ale o ile pamietam to kiedyś były tańsze (jak jeszcze w modzie były), wcale nie tanieją dlatego ze z mody wyszły :P

camfo 06.05.2003 08:43

Cytat:

sayan napisa***322;(a)
kasety wyszly z mody ...

ale o ile pamietam to kiedyś były tańsze (jak jeszcze w modzie były), wcale nie tanieją dlatego ze z mody wyszły :P

Według mnie tak...nie tylko dlatego, ale jest to główny czynnik (imho)

sayan 06.05.2003 21:36

Zamknąć stadion

"Mimo intensywnej współpracy rządów USA i Polski, ochrona praw intelektualnych nie poprawiła się od 2002 r. Główny problem to brak politycznej woli polskiego rządu, by zamknąć rynek na Stadionie Dziesięciolecia, który jest zalany pirackimi towarami. Chociaż zdarzają się naloty policyjne, kary - jeśli w ogóle są nakładane - są lekkie i nie odstraszają od nielegalnego handlu" - czytamy w raporcie.

Co gorsza, departament handlu USA podejrzewa, że dziewięciu polskich producentów nośników kompaktowych wytwarza również pirackie kopie. Nielegalne kompakty trafiają do Polski przez nieszczelne granice i są stąd eksportowane do krajów Europy Wschodniej i Zachodniej.

źródło wp.pl

a tutaj cały artykuł :

http://gielda.wp.pl/index.html?a=1&b=1&c=10&POD=3&P[numer]=896595&P[obr]=pb&P[godzina]=0915&P[dzien]=06052003

BD 06.05.2003 23:06

Cytat:

netkafejas napisa***322;(a)
nie chodzi o cene softu tylko o zarobki
jakby te ciolki dawaly nam wiecej pieniedzy to nie bylo bi piractwa(na taka skale oczywiscie)
znam ludzi ktorzy nawet nigdy nie kupili niczego oryginalnego
mentalnosc polaka

ale dla mnie taka plytka audio za 60zł to juz duzy wydatek co dopiero jakas gierka za 130zł?

to temat rzeka wiec nie bende nic wiecej mowil

nie chodzi o zarobki
chodzi o zbyt wysokie ceny oprogramowania i za niskie zarobki
bo prawda jest tak, ze kogo stac na kupno office za ponad 2 tys zl
nawet jak ktos zarabia 3 tys miesiecznie co jest w naszych realiach przyzwoita pensja to raczej bedzie musial oszczedzac z pol roku by moc kupic Office

dziwie sie bo skoro MS moze zrobic promocje dla studentow czy nauczycieli i sprzedac im Office za 400 zl to czemu inni ludzie nie moge tego kupic w podobnej cenie - przeciez sprzedaloby sie 10 razy wiecej tego softu a co za tym idzie zarobili by duzo wiecej

BD 06.05.2003 23:16

SID masz racje cena 100 -130 zla gre to dobra cena
zwlaszcza, ze mozesz ja zazwyczaj bez problemu przetestowac
nikt Ci nie zmusza zmusza do kupna kazdej pozycji

niestety ceny podstawowego softu sa za duze - Windows XP Pro za 1000 zl z napedem dvd - calosc wersja OEM - to chore
taki windows powinien byc dostepny za 300 zl by ludzie go masowo kupili

office za ponad 2000 zl - kogo na to stac ...

oczywiscie nie mowie tutaj innych narzedziach np CAD to raczej potrzebne wybranym a wiec moze byc drogie ale czy az tak ...

cena plyt audio - jak dla mnie o 50% za duza - jezeli plyte oryginal moglbym kupi za 30 zl to chetnie kupowalbym po 10 a nawet 20 miesiecznie - poza tym przydalaby sie mozliwosc posluchania

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:38.