Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.10.2002, 10:19   #1
Krzysztof Cz
Bywalec

Data rejestracji: 08.10.2002
Krzysztof Cz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Płyta Abit BE6

Witam !
Na płycie AbitBE6 chciałbym zainstalować nowy bios.Mam pytanie .
Czy na tej płycie przed przeinstalowaniem biosu jest wymagane przestawianie jakiej zworki ,czy też wystarczy bezposrednia instalacja.Za odpowiedzi bardzo dziękuję .
pozdrawiam.
Krzysztof Cz jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.10.2002, 15:31   #2
Krzysztof Cz
Bywalec

Re: Płyta Abit BE6

Cytat:
Krzysztof Cz napisa***322;(a)
Witam !
Na płycie AbitBE6 chciałbym zainstalować nowy bios.Mam pytanie .
Czy na tej płycie przed przeinstalowaniem biosu jest wymagane przestawianie jakiej zworki ,czy też wystarczy bezposrednia instalacja.Za odpowiedzi bardzo dziękuję .
pozdrawiam.
Kto instalował bios programem AWDflash to niech napisze jak to uczynił.
Stary 19.10.2002, 17:35   #3
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Płyta Abit BE6

Cytat:

Kto instalował bios programem AWDflash to niech napisze jak to uczynił.
ja miałem tego abicika i wielokrotnie upgradowałem biosik
w czym masz problem toć to proste jak drut
odpalasz awdflash next wpisujesz nazwę pliku biosu i leci
aha robić to z dyskietki bez zadnych menagerów pamiąci i takich tam ma być pure dos i warto zachowac stary bios bo nigdy nie wiadomo
pozdro
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.10.2002, 18:54   #4
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja mialem se-6 ale update jest tak samo porsty we wszytskich tego typu plytach. Wspomne tylko ze po dwoch tygodniach wgrania nowego biosu plyta mi siadla i wymienilem na nowa :-D
Druss jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.10.2002, 19:53   #5
Krzysztof Cz
Bywalec

Cytat:
Druss napisa***322;(a)
Ja mialem se-6 ale update jest tak samo porsty we wszytskich tego typu plytach. Wspomne tylko ze po dwoch tygodniach wgrania nowego biosu plyta mi siadla i wymienilem na nowa :-D
Gratuluje nowej płyty.Ale jak już wspominałem używam z poziomu Dosu programu AWDflash który wraz z nowym biosem jest nagrany na dyskietce .W biosie ustawiam zabezpieczenie antywirusowe na wyłączone ,ustawiam też kolejnośc startu na "A "i nic specjalnego sie nie dzieje
Stary 20.10.2002, 00:08   #6
Druss
Costam

Nic dziwnego jakbys poczytal na stronie abita jak uzyc tego pliku awdcostam.exe to bys wiedzial ze trzeba wpisac nazwe tego pliku a potem nazwe pliku w ktorym jest nowa zawartosc biosu.
Stary 20.10.2002, 05:07   #7
Krzysztof Cz
Bywalec

Cytat:
Druss napisa***322;(a)
Nic dziwnego jakbys poczytal na stronie abita jak uzyc tego pliku awdcostam.exe to bys wiedzial ze trzeba wpisac nazwe tego pliku a potem nazwe pliku w ktorym jest nowa zawartosc biosu.
Druss -->A co ja niby robiłem przecież musiałem podac jakies parametry startu z dyskietki "A" tyle że w otwartym okienku programu awdflash jest prawidłowa nazwa nowego biosu, w tym przypadku"be6th"
a na dole tego okna taki komunikat(Surice File Not Found)
Stary 20.10.2002, 11:04   #8
Druss
Costam

Komenda powinna wygladac tak a:\awdflash.exe be6th.bin <--- rozszerzenie wpisz takze nie sama nazwe pliku, mialem kiedys taki problem ale na biosie ami, z awardem sie nie spotkalem nigdy zeby byly jakiekolwiek problemy. Nie jestem pewien co do tego rozszerzenia sprawdz i wpisz to co masz. Jezeli nie pomoze to sciagnij sobie program Winflash, tam nie powinno byc problemu z dokonaniem tej operacji.
Stary 20.10.2002, 15:39   #9
Krzysztof Cz
Bywalec

Cytat:
Druss napisa***322;(a)
Komenda powinna wygladac tak a:\awdflash.exe be6th.bin <--- rozszerzenie wpisz takze nie sama nazwe pliku, mialem kiedys taki problem ale na biosie ami, z awardem sie nie spotkalem nigdy zeby byly jakiekolwiek problemy. Nie jestem pewien co do tego rozszerzenia sprawdz i wpisz to co masz. Jezeli nie pomoze to sciagnij sobie program Winflash, tam nie powinno byc problemu z dokonaniem tej operacji.
Zrobiłem dyskietkę startową ,następnie wykasowałem wszystko oprócz:autoxec.bat i command.com.Wgrałem na dyskietkę program awdflash -->najnowszą wersję.W autoxec.bat skasowałem zawartość i wpisałem taką komendę" awdflash.exe be6th.bin /py /sy /R"
W command.com w wierszu polecen wpisałem "a:\awdflash.exe /pn /sy be6th.bin.Na koniec wgrałem na dyskietkę jeszcze oczywiście nowy bios.Start komputera ustawiłem na flopy dysk A .program awdflasz sie wgrywa, a i owszem tyle że okienko z nazwą nowego biosu jest puste,Program nie pyta mnie też o wpisanie czego kolwiek i żebym co kolwiek zatwierdził ,tylko pisze taki komunikat-->Surice File Not Found
Stary 20.10.2002, 16:47   #10
Druss
Costam

Nie wiem po cholere sobie robisz jakies dyskietki startowe z flashowaniem. Wgraj poprostu sobie system z dyskietki numer 1. A na dyskietke numer 2 wgraj awdflash.exe i ten plik bin z nowa zawartoscia biosu. Utrudniasz se zycie jak nie wiem. Jak juz sie wgra system z dysku nr 1 wyjmij go wsadz dysk nr2 i wpisz awdflash.exe costam.bin i enter . Nie dopisuj zadnych parametrow. NO i dalej bedziesz juz wiedzial co robic. Jezeli ci sie nie uda to jak mowilem sciagnij sobie program winflash i zrob to pod windowsem. Winflash jest tak prostackim programem ze nawet malo zaawansowany uzytkownik powinien z nim sobie poradzic.
Stary 20.10.2002, 17:11   #11
Krzysztof Cz
Bywalec

Cytat:
Druss napisa***322;(a)
Nie wiem po cholere sobie robisz jakies dyskietki startowe z flashowaniem. Wgraj poprostu sobie system z dyskietki numer 1. A na dyskietke numer 2 wgraj awdflash.exe i ten plik bin z nowa zawartoscia biosu. Utrudniasz se zycie jak nie wiem. Jak juz sie wgra system z dysku nr 1 wyjmij go wsadz dysk nr2 i wpisz awdflash.exe costam.bin i enter . Nie dopisuj zadnych parametrow. NO i dalej bedziesz juz wiedzial co robic. Jezeli ci sie nie uda to jak mowilem sciagnij sobie program winflash i zrob to pod windowsem. Winflash jest tak prostackim programem ze nawet malo zaawansowany uzytkownik powinien z nim sobie poradzic.
Dziekuję Tobie Druss za wszelką pomoc i porady.Jak uda mi sie w końcu zainstalowac ten zas....? bios to napewno się pochwale.Chyba że się okaże żem jełop to wtedy niebędzie się czym chwalic.
Pozdrawiam
Krzysztof
Stary 21.10.2002, 18:41   #12
Krzysztof Cz
Bywalec

Cytat:

Dziekuję Tobie Druss za wszelką pomoc i porady.Jak uda mi sie w końcu zainstalowac ten zas....? bios to napewno się pochwale.Chyba że się okaże żem jełop to wtedy niebędzie się czym chwalic.
Pozdrawiam
Krzysztof
Kurde !!!zrobione
Ale innym sposobem jak było zaplanowane aż sam nie wiem jak na to wpadłem.Raczej metodą prób i błędów ,ale efekt zadawalajacy.
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: