Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.07.2002, 14:23   #1
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Temperatura PC !

Witam !

No jak w temacie mój komp podczs normalnej pracy rozgrzewa się do ok 45 stopni a jak pomotam trochę w GTA3 na 1024x768 wszystko na max / ok 30 fps / to rozgrzewa się do 57 stopni /

Config:

PIII 550MHz / nie kręcony / standardowy cooler
GAINWARD GeForce 3 Ti/500 XP JUMBO GS PP !!! 128DDR / nie kręcona /
256 SDRAM
IBM 15GB 7200
MSI BX Master

Jak macie na płytach opcję mierzenia temp to prosze o podanie Waszych temperatur / przydał by się takze konfig /

Dzięki !
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.07.2002, 14:33   #2
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie przejmuj się, przeciezż niektóre półprzewodniki wytrzymują nawet do 300 stopni C. Twój procesor się nie przegrzeje, PIII jest na tyle inteligentny, że się zawiesi przy xtremalnej temperaturze . Gdybyś miał chłodzenie wodne, temperatura utrzymałaby się na poziomie 30 stopni C.
Stary 10.07.2002, 14:38   #3
+++LeWaP+++
Guru

Data rejestracji: 17.04.2002
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mam P3 800EB
Asus Cusl2-c
CreativeSBLive
CreativeGeForcePro 32 DDR agp4x
1x256 SDRAM PC133
HDD 60GB IBM 7200
HDD 13GB IBM 7200 (kieszeń)
nagrywarę HP i cdrom Teaca

a wszytsko to w obudowie BigTower HighScreena (taka bez śrób od pokryw)

Przy włączeniu mam ok 20-kilku stopni. Ale po pewnym czasie rośnie do ok 40. Gdy właczę jakiegoś FPP to ma nie więcej niż 55 stopni według softwarowego monitora pod Windows. Bios pokazuje kilka stopni mniej 2-3. A miernik pokazuje dużo mniej. Wydaje mi się, że zależy to głównie od tego gdzie jest tranzystor do pomiaru temp. (pod prockiem czy gdzie indziej)

Nie pamiętam czy te dane są dokładne bo siedzę w robocie a temperaturą w mom komp. zajmowałem się z 2 tyg. temu. Jak Ci na tym zależ mogę pomierzyć wg. zaleceń / pomysłów z Twojej str.

Aha. W kompie mam:
- radiator na karcie dźw.
- radiator na chipsecie od płyty gł.
- wiatrak w kieszeni (na jej tylnej ścianie na zew.)
- wiatrak jak każdy w zasilaczu
- wiatrak taki jak w zasilaczu mam w onudowie
- radiator i wiatrak na VGA
- no i oczywiście na CPU mam radaitor z podwójnym wentylaorem

Jeżeli chcesz dobrze schłodzić wnętrze obudowy i system to kup sobie taki wiatrak na "śledziu" / maskownicy. Wydajny, praktycznie go nie słychać.

Pozdrawiam
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.07.2002, 14:50   #4
Yahol
Gość

Qurde! szczęściarze:-D
Ahlon 1GHz - 63 st C (norma) dedykowany cooler+3 dodatkowe wiaraki o wydajności razem=2,5 m3/min:-D
Albo wiatrak do kieszeni 5,5``, ok. 130 zl, wydajnośc ok. 1,8 m3/min (poziomy)
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.07.2002, 15:14   #5
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ZiP - niektore polprzewodniki tak, krzem uzyty w procesorach powyzej ok 130.c zmienia swe wlasniwosi tak dalece ze ciezko mowic o normalnej pracy - koncentracje samoistne nosnikow przekraczaja koncentracje domieszek, tranzystory npn z ktorych zbudowany jest procek moga zamienic sie np w ppn czy cos innego - i kiszka

poza tym w procku nie tylko krzem siedzi - izolatory, zlote nitki wyprowadzen - nic nie lubi ZA wysokiej tempereatury

mam P4@2000 krecone na 2700, 4*512 mb RIMM'ow, 2 dyski po 80Gb (seagate), nagryware Lg32, DVD 16 LG i ELSE MX400 krecona o jakies 15% i temperatura nie przekraca:
na procku 43 stopni (miedziny radaitor, 2 szybkoobrotowe wiatraczki)
na karcie 40-50 - uzylem diody T2 z plyty glownej - karta nie ma wiatraka - musialem zamontowac dodatkowy na obudowie
komputer nie ma obudowy i ma zamontowany w srodku wiatrak od zasilacza
pamieci maja fabryczne radaitory, radaitora na chipsecie nie pamietam (moze byc ale nie wiem), karta dzwiekowa ma jakies taki malutki to go nie licze, k.seciowej, telewizyjnej i kontrolera tez

dopoki nie zdjalem obudowy procesor potrafil osiagac 65 stopni a ja nie mam juz miejsca na dodatkowe wiatraki, peltier odpada z powodow powiedzmy patriotycznych a chlodzenie woda to dopiero wtedy kiedy pozbede sie dlugow

poza tym nie ma tranzystora mierzacego temperature - jest dioda termiczna
Stary 10.07.2002, 18:19   #6
TVC
www.ds.art.pl

Data rejestracji: 02.05.2001
TVC zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
PIII 550@600 na razie) temperatura 35 stopni obudowa (ale w srodku panuje nie lad okrutny)otwarta do tego dwa wielkie wiatraki(takie ktore mozna postawic na stole, plyta MSIBxMaster, czujnik moze klamac)
Stary 10.07.2002, 18:20   #7
Laser
Guru
Zlotowicz

Witam !

No z tego co wyczytałem rdzen PIII wytrzymuje ok 70 stopni no to zostaje zapas a tak pozatym to pewnie tesh temperatura otoczenia na to wpływa przy starcie systemu jush jest ok 25 stopni a zimą czasami 12 - 13 i nie wiem jak teraz bo na rivie nie podchodziło / zimą pod 40 / a teraz wszystko sie okaże.

A o przegrzanie się nie martwir bo rzeczywiście procsor ma jakąś tam diodę która w razie potzreby informuje co trza i czekamy az ostygnie !
Stary 10.07.2002, 18:45   #8
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Ostatnio tez przygladalem sie temperaturkom, bo np przy robieniu muzy z mp3 osiagal 58 stopni i zaczynal mulic (PIII 800). Zajrzalem wiec po dluuugim czasie do skrzynki i musialem usunac chyba tone kurzu z radiatora. Dalo to efekt spadku temp o ok 10 stopni na procku. Kto by pomyslal, ze to dla kurzu takie fajne miejsce
Stary 10.07.2002, 19:32   #9
MarioNet
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 07.05.2002
MarioNet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ABIT SE-6
Pentium III 800EB (133FSB)
524 MB SDRAM (133FSB)
Asus V8420 Geforce4 Ti4200 Deluxe 128 DDR RAM
SBLive 5.1 Platinum
RealMagic Hollywood+ (dekoder sprzętowy DVD)
HDD SeaGate Baracuda IV 80GB
DVD TOSHIBA SD-M1612
PlexWriter PW2410TA
MOdem 56k Sagita
3Com 100Mbit

Przy graniu w GTA3 w 1024x768 i włączonych max opcjach DISPLAY ok 50C:cool:
Stary 10.07.2002, 21:27   #10
Laser
Guru
Zlotowicz

Cytat:
MarioNet napisa***322;(a)
ABIT SE-6
Pentium III 800EB (133FSB)
524 MB SDRAM (133FSB)
Asus V8420 Geforce4 Ti4200 Deluxe 128 DDR RAM
SBLive 5.1 Platinum
RealMagic Hollywood+ (dekoder sprzętowy DVD)
HDD SeaGate Baracuda IV 80GB
DVD TOSHIBA SD-M1612
PlexWriter PW2410TA
MOdem 56k Sagita
3Com 100Mbit

Przy graniu w GTA3 w 1024x768 i włączonych max opcjach DISPLAY ok 50C:cool:
Witam !

No to całkiem podobnie a na całkowicie innym sprzęcichu !
Stary 10.07.2002, 23:05   #11
Bagjo_
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 07.07.2002
Bagjo_ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
mam też takie pytanko jak jestesmy przy temperaturze w jednostce : czy radzili byscie używanie programów obniżających temperature przy pracy procesorajeżeli tak to prosiłbym tez o nazwę tekiego progsa...
Stary 10.07.2002, 23:11   #12
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Bagjo_ napisa***322;(a)
mam też takie pytanko jak jestesmy przy temperaturze w jednostce : czy radzili byscie używanie programów obniżających temperature przy pracy procesorajeżeli tak to prosiłbym tez o nazwę tekiego progsa...
Programowe chłodzenie jest raczej mało przydatne, powoduje przejście procesora w tryb oszczędzania energii, ale tylko wtedy gdy nie jest on używany. Nie myśl więc, że włączając podczas pracy taką chłodziarkę zmniejszysz nieco temperaturę procesora - nic z tych rzeczy, zajmiesz jedynie pamięć. Przykładowym programem tego typu jest Waterfall Cooler.
Stary 10.07.2002, 23:13   #13
Yahol
Gość

Są, są, tylko ale....wysyłają one sygnał do procesora, aby nie pracował pod pełnym obciążeniem, gdy nie jest to potrzebne, np. WaterFall, no właśnie... problem polega na tym,że właśnie one też zajmują moc procesora. Chociaż testerzy twierdzili, że rzeczywiście temp. procka spadała. Chyba pisał o tym Enter. (zamiescił nawet kilka programów do tego). Nic bliżej nie wiem, chłodzę kompa wiatrakami, mam nadmiar mocy na zasilaczu, to mogę:-D
  Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: