![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Temperatura PC !
Witam !
No jak w temacie mój komp podczs normalnej pracy rozgrzewa się do ok 45 stopni a jak pomotam trochę w GTA3 na 1024x768 wszystko na max / ok 30 fps / to rozgrzewa się do 57 stopni / Config: PIII 550MHz / nie kręcony / standardowy cooler GAINWARD GeForce 3 Ti/500 XP JUMBO GS PP !!! 128DDR / nie kręcona / 256 SDRAM IBM 15GB 7200 MSI BX Master Jak macie na płytach opcję mierzenia temp to prosze o podanie Waszych temperatur / przydał by się takze konfig / Dzięki ! |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Nie przejmuj się, przeciezż niektóre półprzewodniki wytrzymują nawet do 300 stopni C. Twój procesor się nie przegrzeje, PIII jest na tyle inteligentny, że się zawiesi przy xtremalnej temperaturze
![]()
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
Mam P3 800EB
Asus Cusl2-c CreativeSBLive CreativeGeForcePro 32 DDR agp4x 1x256 SDRAM PC133 HDD 60GB IBM 7200 HDD 13GB IBM 7200 (kieszeń) nagrywarę HP i cdrom Teaca a wszytsko to w obudowie BigTower HighScreena (taka bez śrób od pokryw) Przy włączeniu mam ok 20-kilku stopni. Ale po pewnym czasie rośnie do ok 40. Gdy właczę jakiegoś FPP to ma nie więcej niż 55 stopni według softwarowego monitora pod Windows. Bios pokazuje kilka stopni mniej 2-3. A miernik pokazuje dużo mniej. Wydaje mi się, że zależy to głównie od tego gdzie jest tranzystor do pomiaru temp. (pod prockiem czy gdzie indziej) Nie pamiętam czy te dane są dokładne bo siedzę w robocie a temperaturą w mom komp. zajmowałem się z 2 tyg. temu. Jak Ci na tym zależ mogę pomierzyć wg. zaleceń / pomysłów z Twojej str. Aha. W kompie mam: - radiator na karcie dźw. - radiator na chipsecie od płyty gł. - wiatrak w kieszeni (na jej tylnej ścianie na zew.) - wiatrak jak każdy w zasilaczu - wiatrak taki jak w zasilaczu mam w onudowie - radiator i wiatrak na VGA - no i oczywiście na CPU mam radaitor z podwójnym wentylaorem Jeżeli chcesz dobrze schłodzić wnętrze obudowy i system to kup sobie taki wiatrak na "śledziu" ![]() Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Gość
|
Qurde! szczęściarze:-D
Ahlon 1GHz - 63 st C (norma) dedykowany cooler+3 dodatkowe wiaraki o wydajności razem=2,5 m3/min:-D Albo wiatrak do kieszeni 5,5``, ok. 130 zl, wydajnośc ok. 1,8 m3/min (poziomy) |
![]() |
![]() |
#5 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
ZiP - niektore polprzewodniki tak, krzem uzyty w procesorach powyzej ok 130.c zmienia swe wlasniwosi tak dalece ze ciezko mowic o normalnej pracy - koncentracje samoistne nosnikow przekraczaja koncentracje domieszek, tranzystory npn z ktorych zbudowany jest procek moga zamienic sie np w ppn czy cos innego - i kiszka
poza tym w procku nie tylko krzem siedzi - izolatory, zlote nitki wyprowadzen - nic nie lubi ZA wysokiej tempereatury mam P4@2000 krecone na 2700, 4*512 mb RIMM'ow, 2 dyski po 80Gb (seagate), nagryware Lg32, DVD 16 LG i ELSE MX400 krecona o jakies 15% i temperatura nie przekraca: na procku 43 stopni (miedziny radaitor, 2 szybkoobrotowe wiatraczki) na karcie 40-50 - uzylem diody T2 z plyty glownej - karta nie ma wiatraka - musialem zamontowac dodatkowy na obudowie komputer nie ma obudowy i ma zamontowany w srodku wiatrak od zasilacza pamieci maja fabryczne radaitory, radaitora na chipsecie nie pamietam (moze byc ale nie wiem), karta dzwiekowa ma jakies taki malutki to go nie licze, k.seciowej, telewizyjnej i kontrolera tez dopoki nie zdjalem obudowy procesor potrafil osiagac 65 stopni a ja nie mam juz miejsca na dodatkowe wiatraki, peltier odpada z powodow powiedzmy patriotycznych a chlodzenie woda to dopiero wtedy kiedy pozbede sie dlugow poza tym nie ma tranzystora mierzacego temperature - jest dioda termiczna
![]() |
![]() |
#6 |
www.ds.art.pl
Data rejestracji: 02.05.2001
![]() |
PIII 550@600 na razie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Guru
Zlotowicz
![]() |
Witam !
No z tego co wyczytałem rdzen PIII wytrzymuje ok 70 stopni no to zostaje zapas a tak pozatym to pewnie tesh temperatura otoczenia na to wpływa przy starcie systemu jush jest ok 25 stopni a zimą czasami 12 - 13 i nie wiem jak teraz bo na rivie nie podchodziło / zimą pod 40 / a teraz wszystko sie okaże. A o przegrzanie się nie martwir bo rzeczywiście procsor ma jakąś tam diodę która w razie potzreby informuje co trza i czekamy az ostygnie ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ostatnio tez przygladalem sie temperaturkom, bo np przy robieniu muzy z mp3 osiagal 58 stopni i zaczynal mulic (PIII 800). Zajrzalem wiec po dluuugim czasie do skrzynki i musialem usunac chyba tone kurzu z radiatora. Dalo to efekt spadku temp o ok 10 stopni na procku. Kto by pomyslal, ze to dla kurzu takie fajne miejsce
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 07.05.2002
![]() |
ABIT SE-6
Pentium III 800EB (133FSB) 524 MB SDRAM (133FSB) Asus V8420 Geforce4 Ti4200 Deluxe 128 DDR RAM SBLive 5.1 Platinum RealMagic Hollywood+ (dekoder sprzętowy DVD) HDD SeaGate Baracuda IV 80GB DVD TOSHIBA SD-M1612 PlexWriter PW2410TA MOdem 56k Sagita 3Com 100Mbit Przy graniu w GTA3 w 1024x768 i włączonych max opcjach DISPLAY ok 50C:cool: |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Guru
Zlotowicz
![]() |
Cytat:
No to całkiem podobnie a na całkowicie innym sprzęcichu ! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 07.07.2002
![]() |
mam też takie pytanko jak jestesmy przy temperaturze w jednostce : czy radzili byscie używanie programów obniżających temperature przy pracy procesora
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Gość
|
Są, są, tylko ale....wysyłają one sygnał do procesora, aby nie pracował pod pełnym obciążeniem, gdy nie jest to potrzebne, np. WaterFall, no właśnie... problem polega na tym,że właśnie one też zajmują moc procesora. Chociaż testerzy twierdzili, że rzeczywiście temp. procka spadała. Chyba pisał o tym Enter. (zamiescił nawet kilka programów do tego). Nic bliżej nie wiem, chłodzę kompa wiatrakami, mam nadmiar mocy na zasilaczu, to mogę:-D
|
![]() |
![]() |
|
|