Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Plyta glowna + procek + pamiec (https://forum.cdrinfo.pl/f5/plyta-glowna-procek-pamiec-45563/)

andrzejj9 01.01.2005 21:01

Cytat:

Napisany przez zalev
To zależy do czego używasz kompa :)
Ja mam od 2 lat następujący sprzęcik: Athlon XP 2000+, 512MB DDR, Radeon 9600 XT, ECS K7S5A (shit) itp.
Kompa używam do grafiki 2D/3D i coraz słabiej się trzymie. Na szczęście jeszcze tylko miesiąc i czeka mnie wymiana na Athlona 64 3000+, Gigabyte GA-K8NS Pro i dodatkowe 512MB RAM'u (do 1GB).
Jak widzisz do zastosowań bardziej ambitnych niż oglądanie filmów i granie w gierki te 700 zł wystarczy najwyżej na procka z chłodzeniem :D

Wiesz, mam bardzo porównywalny do Ciebie sprzęt (tylko lepszą płytę i może odrobinę słabszą kartę graficzną) i naprawdę nie widzę potrzeby jego wymiany. Jeżeli nie grasz w super wymagające gry, to do czego potrzebne Ci coś więcej? Ewentualnie jeśli w programach do grafiki czegoś nie starcza, to można dokupić 256 lub 512 dodatkowej pamięci, ale po co coś więcej?

epol 01.01.2005 20:42

Cytat:

Napisany przez zalev
Ja mam od 2 lat następujący sprzęcik: Athlon XP 2000+, 512MB DDR, Radeon 9600 XT, ECS K7S5A (shit) itp.
Kompa używam do grafiki 2D/3D i coraz słabiej się trzymie. Na szczęście jeszcze tylko miesiąc i czeka mnie wymiana na Athlona 64 3000+, Gigabyte GA-K8NS Pro i dodatkowe 512MB RAM'u (do 1GB).
Jak widzisz do zastosowań bardziej ambitnych niż oglądanie filmów i granie w gierki te 700 zł wystarczy najwyżej na procka z chłodzeniem :D

To nie ma byc dla mnie :) Z tego co wiem to na ich kompie zadnych bardziej skomplikowanych rzeczy sie nie robi. Jest to pc do gier, www, filmow, nauki i takie tam.

zalev 01.01.2005 20:31

epol 01.01.2005 20:21

@ adixo & Memphisus - cos mi sie zdaje ze to bedzie za duzo jednak...

Wezem tak jak bylo pisane na poczatku z tym, ze jakas markowa i nie za droga plyta.

Zakupy bede dopiero w polowie miesiaca, wiec moze cos sie jeszcze zmienie.

Memphisus 01.01.2005 00:09

Cytat:

Napisany przez adixo
Chcesz kręcić
to moim zdaniem
płyty Abit NF7SL lub ASUS A7N8X (z literką E delux wifi lub bez)
Procek Barton 2500
2 x 256 (aby było mogło chodzić w dual) sam akurat mam twinmos twister cl2 ale tu wybór jest duży i testowałem już wiele innych i na razie zostałem przy twinmosach, może niedługo 2 x 512
a jak to wychodzi za drogo to poczekaj aż uzbierasz kaskę
pozdro

Praktycznie to samo zaproponowalem ;)

adixo 01.01.2005 00:01

Chcesz kręcić
to moim zdaniem
płyty Abit NF7SL lub ASUS A7N8X (z literką E delux wifi lub bez)
Procek Barton 2500
2 x 256 (aby było mogło chodzić w dual) sam akurat mam twinmos twister cl2 ale tu wybór jest duży i testowałem już wiele innych i na razie zostałem przy twinmosach, może niedługo 2 x 512
a jak to wychodzi za drogo to poczekaj aż uzbierasz kaskę
pozdro

andrzejj9 31.12.2004 21:47

Cytat:

Napisany przez AleX69
andrzejj9@ ... i tu nachodzi przyklad samochodowy ...
po co jaguar jak i maluchem jezdzic tez mozna ...

No właśnie nie wiem, po co Jaguar. Jest przecież tyle ładnych samochodów... ;)

AleX69 31.12.2004 21:16

andrzejj9@ ... i tu nachodzi przyklad samochodowy ...
po co jaguar jak i maluchem jezdzic tez mozna ... no tak ale jaki komfort

1024 dzis to naprawde nie jest luxus ... :peace:

andrzejj9 31.12.2004 20:32

Cytat:

Napisany przez Smartek
chyba dobrze, ze tak wszystko tanieje? lepsze kompy beda tansze - a oto chyba chodzi, zeby wszystko sie rozwijalo?! :-)
pozdro ;)

Toteż ja tam pretensji nie mam ;)

@ Sid - nie no, 256MB to nie aż taka tragedia i da się z tym żyć. Sam tak miałem przez ponad rok i nie było większego problemu. Zgadza się, że czasem jak robiłem projekt i musiałem mieć pootwieranych kilka programów, a do tego słuchałem muzyki i coś ściągałem z netu to komputer potrafił się przymulić, ale generalnie można było spokojnie tego uniknąć. A i z grami nie było źle. Właściwie pierwsza, która zmusiła mnie do kupna dodatkowej pamięci to Pain Killer. Chodził dobrze, ale kiedy przypadkiem zdarzyło mi się zginąć i musiałem wczytać sejwa to zaczynało się czekanie... ;)

cana 31.12.2004 19:05

@epol, elixir to teraz brand znanego producenta pamięci Nanya, w czasach kiedy pc2700 to był ostatni krzyk mody a normą były pc1600 lub pc2100 miałem parę kostek elixirów które piknie na cl2 chodziły do fsb160 bez podnoszenia napięcia więc w sumie może przemawia przezemnie (razem czy osobno?) sentyment
a co do hyperX, imo nie ma sensu przepłacać za ten napis i fajne radiatorki szczególnie że parametrami wcale nie zachwycają, wolę już standardowe twinmosy (cena niższa i takie same lub lepsze parametry) lub poszukać jakichś kingmaxów za zapasem mocy ( tylko nie sugerować się napisami ddr500 bo często te napisowowolniejsze ;) mają większy zapas mocy i jeśli nawet nie da się na nich fsb wysoko podnieść to często mozna ustawić lepsze timingi niż na kłujących w oczy memorkach naznaczonych ddr466 lub ddr500, ale to jest do sprawdzenia tylko jak ma się możliwośc potestowania i zakupu tych które najbardziej spasują )

Smartek 31.12.2004 18:29

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
No to ja już zupełnie nie jestem na bieżąco w cenach... I jeszcze te oceny :\
Kiedy ja kompletowałem zestaw to 600 złotych za dobrej jakości płytę było ceną przeciętną, a 450 - 500 absolutnym minimum. Wiem, że technika idzie do przodu, a ceny w dół, ale żeby aż tak ???

chyba dobrze, ze tak wszystko tanieje? lepsze kompy beda tansze - a oto chyba chodzi, zeby wszystko sie rozwijalo?! :-)
pozdro ;)

kraluk 31.12.2004 18:15

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
asrock? nie wiem czy nie lepiej poczekac do wyplaty i nie kupic abita nf7 rev2 - tego podstawowego - jest drozszy niewiele - chyba 80 zlotych - bo tego proca bedziesz chcial krecic a slaba plyta ci w tym przeszkodzi

Dokładnie. Jeśli chcesz kiedykolwiek kręcić proca to omijaj ASRock'a... Sam wiem, bo takie coś mam. Tak to te płyty nie są złe... Kdzieś słyszałem, że AR to jakieś wersje lightowe Asusa, ale pewien tego nie jestem.

AleX69 31.12.2004 17:47

Cytat:

Napisany przez epol
Czy ja wiem to juz wole,a by bylo mniej i porzadne, a potem dokupic. Z takimi no name moze byc klopot ze sprzedaniem potem (chyba ze jakiemus lamie).
Co do Elixirow to mam o nich kiepskie zdanie.

kupil by wies ale majatek gdzies ... latwiej sprzedasz jakies syfy/uzywane na allegro niz markowe/uzywane za wyzsza cene ... jedno pozostaje - bogatego tylko stac na kupowanie wiele razy :mruga:

epol 31.12.2004 17:34

Cytat:

Napisany przez AleX69
sam mam kingston'y hyperX ... ale jak kogos nie stac - powtarzam - lepiej miec wiecej pamieci niz lepsze czasy ...

kup sobie elixir'y ... http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38462722

Czy ja wiem to juz wole,a by bylo mniej i porzadne, a potem dokupic. Z takimi no name moze byc klopot ze sprzedaniem potem (chyba ze jakiemus lamie).
Co do Elixirow to mam o nich kiepskie zdanie.

AleX69 31.12.2004 17:22

sam mam kingston'y hyperX ... ale jak kogos nie stac - powtarzam - lepiej miec wiecej pamieci niz lepsze czasy ...

kup sobie elixir'y ... http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38462722

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:48.