![]() |
Dokłądnie robilismy pomiary bo nasz serwer siedzi u qmpla generalnie 20zł działajacy 24/7/31/ - komp+ups+sdi+switch 16port bez monita
|
No to liczymy:
Załóżmy że komp pobiera jakię 300WAT i chodzi 24h/dobe przez 30 dni. 30 dni i nocy = 720 godzin 300Wx720h=216kWh kilowatogodziny mnożymy razy koszt jednej (aktulnie go nieznam) i mamy koszt energii pobranej przez komputer. Podobnie postępujemy z monitorem. Mnożymy jego moc razy liczbe godzin, a otrzymane kilowatogodziny razy koszt jednej. 1kW=1000W |
z tymi 17 zł na miesiąc to serio?
bo kolesiowi co ma serwer w chacie wiecej chyba płacimy |
ostatnio miałem ten sam problem.
Wpisałem w SZUKAJ prąd albo coś takiego znalazłem odpowiedz ze komp chodzący 24/dobe 7dni/tygodniu przez miesiąc zabiera prądu na 17zł BEZ MONITORA ! wiec mi nie było potrzebne poszukaj a znajdziesz |
Pobór prądu przez kompa
Niestety nie zaliczam sie do osób które są na przysłowiowym "swoim". Mieszkam z rodzicami. A jak wiecie z doświadczenia nie jest to łatwe. Ostatnio stoczyłem bite z moimi rodzicielami na temat ostatniego rachunku za prąd. Oskarżenia w stylu: "to wszystko przez komputer, siedzisz całymi dniami i nocami" powoli zaczęły mnie irytować (delikatnie powiedziawszy).
Tak więc zwracam sie do Was drodzy forumowicze o pomoc. Chciałbym wykombinować jakis sposób na obliczenie faktycznego poboru pradu przez mojego kompa. Chciałbym w końcu udowodnić że komp nie jest wielkim pożeraczem. Tylko jak to zrobić?? Ma ktoś jakis pomysł?? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:35. |