![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.04.2006
![]() |
Niespodziewalny Restart Kompa?, Restart komputera Soltek SL-75FRN2 + NX6600GT-VTD128
Zestaw:
Płyta: Soltek SL-75FRN2 Procek: Barton 2500 XP+ @ 3200 XP+ (1,6V @ 1,69V) Pamieci: 2x TwinMos 400 MHz (Dual) Twardy dysk: WD 1200J (120 GB) SATA Grafika: GeForce 6600GT Microstar NX6600GT-VTD128 128MB VIVO/DVI BOX (AGP) Zasilacz: Chieftec (GPS-350EB-101A) 350W Napędy: LiteOn 1633S, LiteOn 24XXX Temperatura Idle: Porcek: 44 C System: 40 C Grafiak: 44 C Temperatura Stres: Procek: 52 C System: 48 C Grafika: 69 C Częstotliwości: FSB: 400 MHz (Timingi BY SPD) Procek: 11x 200 MHz (2,2 GHz) Grafika: 500/900 MHz (Core/Mem) (Default 3D) Napiecia: Procek: 1,69 V (Default = 1,6 V) Pamieci: 2,6 V (Default) Grafika Core: 1,4 V (Default) Grafika Mem: 2,6 V (Default) 12V, -12V, 5V, -5V: W normie Moge przedstawic bardziej szczegółowy monitoring systemu. Opis problemu: Testy wypadaja dobrze wszystko jest git, tylko jedna rzecz. Jak zapuszczam testy na noc, tzn 3DMrak w pętli to po pewnym czasie komp nagle sam się restartuje. Dzieje się to tak po 3,4,5 godzinach testu. Nie wiem co to może być, bo Temperatura jest w normie Napięcia tesh są w normie Zasilacz raczej wyrabia Grafika nowa kupiona 2 dni temu (na to raczej bym nie stawiał) Testy w Prime wypadają bez problemu (czyli proc wyrabia) Procek podkrecony od 1,5 roku nie było z nim problemów I w Logach systemu jest tylko zrzut pamieci DUMP. W czym może byc problem? |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
I have got my own WORLD..
Data rejestracji: 03.11.2002
![]() |
dla mnie 70 stopni na grafice to nie jest norma...
|
|
|
#3 |
|
Gość
|
z t***261; temp. na grafie to spoko ,ja stawiam na zasilacz albo /i podkreconego procka
|
|
|
|
#4 | |
|
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Tez obstawiam zasilacz Ostatnio zmieniany przez mensir67pl : 07.04.2006 o godz. 13:23 |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a moze po prostu wahanie napiecia w sieci... moj podkrecony athlon tez miewal zwisy (zasilacz modecom) i to bez katowania w 3dmarku. Odkad podlaczylem go do UPSa problemy zniknely. Siedzac niedawno przed kompem o 2 w nocy bylem swiadkiem jak mi lampka przy biurku radosnie przygasala (niewiele ale zawsze, ups jeszcze nie przelaczal sie na baterie, jedynie wyrownywal napiecie)...
W rok temu listopadzie spadl taki snieg ze az iskrzylo na slupach. Komputerki w domu restartowaly sie co 30 minut. Czasem jak bys sie nie staral i z jakich czesci kompa nie skladal to i tak bedzie sie restartowal....
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 07.04.2006 o godz. 13:20 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Nowy na forum
![]() |
Sam nie wiem, ale proc napewno odpada bo chodzi tak chyba z rok.
Mozliwe że zasilacz nie wyrabia. Z moich obliczen wynika, że Procek = 65 WAT Grafika = 60 WAT HDD = 30 WAT DVD-ROM = 20 WAT CD-ROM = 16 WAT Mysz = 1.25 WAT Klawiatura = 1.25 WAT PCI-LAN = 3.3 WAT Floppy = 4 WAT Płyta główna = 25 WAT Ram = 20 WAT Wentylatory = 5x6 = 30 WAT Suma = 275,8 WAT Pewnie sie gdzies pomysliłem |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
http://www.benchmark.pl/kalkulator/index.html
wg tego kalkulatora procek zjada prawie 80 wat, ale zasilacz masz 350 to i tak wiele nie zmienia. Poza tym takie np floppy czy cd-romy nie ciagle przeciez sa wlaczone. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Gość
|
Wszystkie te wartości sa przyblizone a napewno nie ma pewności ze zasilacz daje 350W,najlepiej odłacz niepotrzebne częsci i zapodaj test
Ostatnio zmieniany przez Yarozelsky : 07.04.2006 o godz. 14:02 |
|
|
|
#9 |
|
Nowy na forum
![]() |
Wi***281;c zrobie tak:
Sparwdze grafe na innym kompie z mocniejszym zasilaczem Sprawdze m***243;j zestaw na innym zasilaczu mocniejszym |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Nowy na forum
![]() |
Więc statu jest narazie taki:
U kumpla co ma Tagana 380 niestety karta sie tesh zawiesza Ale co ciekawege u mnie po odlączeniu napędów oraz zbednych rzeczy w ko mpie co bierze prąd testowałem jakies 4 godz 20 min w 3DMark-u 2003 wszystko na MAX detalach i nie zawiesił się Ale myslę, że gwaracja chyba bedzie z ta kartą Dziś jeszcze potestuje 3DMarki z napędami i z normalną praca systemu. Oraz w grach. Więc jakby nie było kilka godzin testów |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 16.03.2004
![]() |
...
soltek frn zasilacz 350 z "bajerami" podobnie ze sprzetem i podobny ( kiedys problem )
sprawdz czy CI kondensatory nie wywalilo bo kiedy wyszly epoxy 8rda abity nf7 i soltek frn to byla na rynku badziewna dostawa kondensatorow i wszystkim plytom wywalalo ( u mnie wszystkie kolo proca do wymiany - sypalo sie z nich niezle ) 2. sprawdz zasilacz czy napewno mocno trzyma napiecia ( mam niestety niby spoko 350 z bajerami przepieciami itp modecoma ale dypiaty jak .... na starym 300w feelu lepiej napiecia trzyma i wytrzymuje gf6 6600gt i zero zwisu a na modecomie ... no teraz juz nie ale napiecia mi sie niepodobaja raz na 6 miesiecy musze przepinac kable od grafy ( modecom ) bo drze ryja ze napiecie za slabe. ja jednak obstawiam wywalone kondensatory.
|
|
|
#12 |
|
Nowy na forum
![]() |
W sumie to wszystko co piszesz to jakbym widzial swoja historię.
Pierwsza płyta jaka miałem to był MSI KT4AV i jak w nią wsadziłem sieciowke bezprzewodową to konsesatory walneły elektrolit na płyte a mostek walnal dymek to było badzo dziwne tak bez powodu. Nastepnie mialem Epoxa 8RDA3+ i spaliła się latem jak było ciepło mostek południowy walnął. A objaw był dośc dziwny zaczely trzeszczec głosniki, więc mowie sobie że mam glosniki do wymiany. Aż tu za parę dni BUCH walnał demem i po zawodach. Była bardzo zakurzona i nie miała dobrego chłodzenia. Potem mialem Asus-a jakis badziew na KT880 co za porazka płyta. Same wady szkoda gadać. Ale najlepszy był taki, że jak wkładałem jakis nowy dysk twardy do kompa to resetował sie CMOS. A teraz mam tego solteka, ale jego bym sie nie czepiał wczesniej miałem inna grafike i wszystko było OK dopiero problemy sie pojawiły jak wsadzilem nową kartę. Po drugie u kumpla ta karta tesh robi takie klimaty i zwiechy, więc na 90% to wina karty. A co do modecoma to są to słabe zasilacze i to nie podlega dyskusji, miałem ten zasilacz i radeona 9800SE jak uruchomiłem testy na noc to rano był tylko smród niestety. Teraz mam tego Szefa i napiecia trzyma bardzo dobrze, tak mi sie przynajmniej wydaje. Wiec sumujac wszystko wczoraj był cały dzien grania i zero zwiechy, gry na MAX 3DMarki 4 godz bez zwiechy nie wiem może bedzie wszystko dobrze. Jakby co oddam karte na gwarancje, przeciez ma gwarancje 2 lata |
|
|
|
![]() |
|
|