![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Synchronizacja procesorow?
Jak zsynchronizowac dwa procesory w PC, pracujace jednoczesnie na plycie glownej?
Czy robi sie to programowo, czy systemowo? (w Macach - programowo) Jak sprawdzic synchro procesorow? Jakim programem? Jak sprawdzic wydajnosc synchronizacji? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
PiwoWar
Data rejestracji: 01.12.2003
![]() |
może to pomoże http://www.microsoft.com/poland/wind.../roz_29_4.mspx
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Głupi Yasio
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Tyle, ze z Googla to ja korzystam ![]() Chodzi mi o praktykow, majacych stycznowc z 2-procesorami, dzialajacymi na PC. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
PiwoWar
![]() |
wiem, że google to nie twój wróg ale czasami mozna przeoczyć.
pogadam z moimi adminami, może coś wiedzą |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
PiwoWar
![]() |
oto słowo admina:
- jesli BIOS ma taka opcje to z poziomu BIOSU jesli w systemie to np. win2003 server ma w narzdziach raport wydajnosci i obslugi prockow - po za tym nie ma czegosc takiego jak wydajnosc synchronizacji - wydajnosc systemu to tak ale nie wydajnosc synchronizacji - instalujesz np. linuxa i pakietem zdaje sie motiff lub jakos tak mozesz przeprowadzic wyliczenia albo najlepiej kompilacja jadra systemu pokaze czy procki sa dobrze zespolone ze soba zdaje sie przelacznikiem --multiproc ja -a jak nie są zsynchronizowane to co? - tzn ze jeden procek nie dziala ale takie sprawy widac w BIOSIE -BIOS prawde ci pokaze ![]() ja - nie działa? tzn. że nie oblicza niczego tylko pobiera prąd? - moze tak byc -kazda plyta wieloprocesrowoa ma wlasny selftest prockow wiec nie widze problemu aby to sprawdzic, BIOS pokazuje czy dziala czy nie dziala ![]() to tyle od mojedo admina |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Głupi Yasio
Problem:
-BIOS caly czas pokazuje, ze procki sa niezsynchronizowane roznica jest minimalna, rzedu kilku MHz!, ale nie pracuja w parze! ta roznica wystarcza! Po wlozeniu terminatora BIOS pokazuje aktualne czestotliwosci kazdego procka! Ergo: -jak zmusic jeden procek do pracy z inna czestotliwoscia niz podana przez plyte? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Cichy mod
Data rejestracji: 16.03.2003
![]() ![]() |
Trzeba mu połączyc odpowiednie nozki pewnie
![]()
![]() Ciekawy blog LiTEa <-- Click ![]() ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
PiwoWar
![]() |
to może trzeba dobrac inny procek?
co masz obsadzone w tej płycie? jak P2 350, to mam 1 wolnego. co prawda nie chodził w dualu ale może cos sie uda dobrać |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Głupi Yasio
2xP3/800 na MSI.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Odpowiem na pierwotne pytanie:
Synchronizacja procesorow (i procesow) zajmuje sie scheduler. Scheduler jest to czesc systemu operacyjnego, wiec wykonuje sie to programowo, (w sensie nie sprzetowo) w ramach dzialajacego systemu operacyjnego (oczywiscie scheduler uzywa semaforow w celu zabezpieczania sekcji krytycznych - w windowsie jest to DRL, w lin 2.6 chyba zabezpiecza te tablice aktywna i pasywna). Jestes pewien ze w MACach nie ma synchronizacji (bo rozumiem ze jak piszesz "Czy robi sie to programowo, czy systemowo? (w Macach - programowo)", to w tym sensie ze w systemie jej nie ma i samemu trzeba programowac) ? To jeszcze tez zalezy co rozumiemy pod programowaniem synchronizacji. Czy tylko ustalanie priorytetow i innych cech procesow (w tym np. listy hard affinity procesorow w Windowsie), czy programowanie schedulera (czyli obslugi tych cech i ich przetwarzania). |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Głupi Yasio
Okazuje sie, po dokladnym sprawdzeniu, ze sa to dwa takie same, ale z roznych serii procesory.
I to wystarcza, zeby roznily sie w czestotliwosciach rzeczywistych o 3 MHz! Nie ida w dualu za zadne skarby. I juz. Dalem sobie spokoj, zalozylem w drugie gniazdo terminator i zobacze, moze trafie drugi taki sam. Albo sprzedam dziadostwo na czesci na Allegro. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|