Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   podkręcanie Celka 566 MHz - plusy i minusy... poprowadźcie mnie (https://forum.cdrinfo.pl/f5/podkrecanie-celka-566-mhz-plusy-minusy-poprowadzcie-mnie-40826/)

CIAPEK 07.10.2004 08:55

Cytat:

Napisany przez bakupl
Mój kolega ma 633mhz i jedzie chyba na 85 albo jeszcze więcej, tak odrazu Ci sie nie spali... a więcej niz 85 nie masz?

tak od razu? on nie ma się wogóle spalić.

83 to max więcej już nie mam - tak jak pisał raptor to ograniczenie tej płyty - może i dobrze.

Ratio mam na maxa więc pozostaje mi tylko podkręcenie herzów.
Czy coś jeszcze mam zrobić?
Coś wyliczyć? itp.?

Z tego co widać funcje mam w biosie czyli kompa nie rozkręcam (?)

Szkoda, że nie moge zobaczyć temperatury - nie mam nigdzie czujników.
Znakiem będą restarty pewnie jeśli będzie za ciepło.
Nastraszyliście tylko mnie z tym dyskiem - że może kopnąć.
Cytat:

Napisany przez Ormianin
Plyta glowna to Lucky Star... nie spodziewaj sie za wiele, jesli procesor nie pojdzie na 100 MHz to moze byc wina pamieci, ktore nie pracuja z predkoscia 100 MHz a 66 MHz... co do podkrecania FSB na 75 albo 83 MHz (...)

no nie pójdzie na 100 - pisałem że nie mam dostępnej takiej wartości.
Może i Ciebie nie rozumiem - w przed ostatnim poście napisałem jak rozumuje dane terminy, jeśli źle to mnie popraw.
Moge tylko przestawic CPU Frequency (FSB) na 75 i 83.

P.S.
i nie musze podkręcać tego procka. :) ale... ;)

Ramy dokupie jak bede mogl.

Tylko zeby pasowaly bo jak szukalem kiedys kosci to musialy to byc starsze dimmy chyba setki. 133 nie beda pasowaly - maja chyba inna budowe.

Ormianin 07.10.2004 09:34

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
no nie pójdzie na 100 - pisałem że nie mam dostępnej takiej wartości.
Może i Ciebie nie rozumiem - w przed ostatnim poście napisałem jak rozumuje dane terminy, jeśli źle to mnie popraw.
Moge tylko przestawic CPU Frequency (FSB) na 75 i 83.

P.S.
i nie musze podkręcać tego procka. :) ale... ;)

Ramy dokupie jak bede mogl.

Tylko zeby pasowaly bo jak szukalem kiedys kosci to musialy to byc starsze dimmy chyba setki. 133 nie beda pasowaly - maja chyba inna budowe.

na 100 MHz powinno pojsc, chyba zwroki na plycie sie przestawia, w biosie nie bedzie takiej opcji,

pamieci musisz kupowac z oznaczeniem BX, sa to pamieci dwustronne, inne plyta nie obsluzy,

bakupl 07.10.2004 10:40

Cytat:

Możesz kupić 133Mhz ramy też ale bylebyły dwustronne... to ruszą... ;) Możesz poszukać jakiś zworek na mobo jak go rozkręcisz to może na 100mhz pujdzie. Tak jak mówili, ustaw te 83Mhz, jak nie bedzie sie sypac przez tydzien... rozpakowywac bedzie good to looz ;)

epol 07.10.2004 13:44

Cytat:

Napisany przez Ormianin
pamieci musisz kupowac z oznaczeniem BX, sa to pamieci dwustronne, inne plyta nie obsluzy,

Nie dokońca się zgodze. Jest duże pawdopodobieństwo że płyta ruszy z pamięciami jednostornnymi 133MHz, ale będzie widizec tylko połowe wartości.

W starszych płytach napięcie, mnożniki, fsb ustawiało się na zworkach. Weź instrukcje i poszukaj albo luknij na płyte.
Pamiętam jak mój AMD K6-2 333Mhz (5*66Mhz) chodził stabilnie na 3,5*100Mhz, a nawet przy lepszym chłodzeniu na 4*100Mhz. Mozna było spokojnie zauwazyć wzrost wydajności.

Ormianin 07.10.2004 13:58

Cytat:

Napisany przez epol
Nie dokońca się zgodze. Jest duże pawdopodobieństwo że płyta ruszy z pamięciami jednostornnymi 133MHz, ale będzie widizec tylko połowe wartości.

W starszych płytach napięcie, mnożniki, fsb ustawiało się na zworkach. Weź instrukcje i poszukaj albo luknij na płyte.
Pamiętam jak mój AMD K6-2 333Mhz (5*66Mhz) chodził stabilnie na 3,5*100Mhz, a nawet przy lepszym chłodzeniu na 4*100Mhz. Mozna było spokojnie zauwazyć wzrost wydajności.

akurat chip BX ma takie wymagania, szzegolnie przy laczeniu kilku kosci pamieci... probowalem kilka roznych modulow i te jednostronne sa widziane jak pisesz, polowa wartosci, albo zupelnie nic - komputer nie startuje

Co do AMD K6 333 to ja niegdys tez mialem taki procesor, one K6 juz od 300 MHz pracowaly na magistrali 100 MHz i kolejne modele w gore, nie wiem dlaczego ustawiles jako 5x66 MHz, pewnie dlatego ze pamieci byly na 66 MHz

epol 07.10.2004 14:21

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Co do AMD K6 333 to ja niegdys tez mialem taki procesor, one K6 juz od 300 MHz pracowaly na magistrali 100 MHz i kolejne modele w gore, nie wiem dlaczego ustawiles jako 5x66 MHz, pewnie dlatego ze pamieci byly na 66 MHz

5*66MHz ustawili mi w sklepie, a ja sam jak łyknąłem troche wiedzy zacząlem go kręcić i tak zostal juz na 100Mhz. Pamięci miałem 100Mhz, a potem dołożyłem chyba już 133Mhz.

EDIT:

To mój 2000-czny post :)

bakupl 07.10.2004 14:31

Cytat:

A ja mam P3 450Mhz (naprawiłem <lol>...:|)... i jakąś głowną i podkręciłem go na 5.5*112Mhz :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:05.