Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Podlaczenie razem trzech komputerow, laczenie z internetem (https://forum.cdrinfo.pl/f5/podlaczenie-razem-trzech-komputerow-laczenie-internetem-19271/)

andrzejj9 02.04.2003 20:01

Kurcze, w jakim jezyku Wy tu do mnie mowicie :)

A tak serio to faktycznie bede mial sporo do nauczenia (z samego Linuxa to nie wiem kompletnie nic, ale cos, wszystkiego mozna sie nauczyc). IP niestety ma byc zmienne, ale pogadam jeszcze z dostawca i po raz kolejny sprawdze, czy nie ma jakis innych.

Natomiast co do sprzetu to zle sie wyrazilem - na pewno nie bede kupowal gotowego zestawu. Na szczescie z cenami sprzetu komputerowego jestem zawsze na biezaco wiec nie dam sie oszukac na super "promocje" i inne takie. Popatrze na gieldzie, popytam kolegow - cos powinno sie niedrogo znalezc. To akurat martwi mnie najmniej, zlozenie tego wszystkiego potem do kupy (chodzi mi o czesc programowa, bo z samym komputerem nie bedzie problemow - przynajmniej raz w tygodniu rozgrzebuje ten, ktory mam teraz, zeby cos poprawic, cos ulepszyc :) ), ale jak widze, bede mogl liczyc na pomoc. Dzieki za jej ofiarowanie :)
Odezwe sie, jak i jesli cos bede robil (bo zamierzam, ale moze w miedzyczasie wyjsc tysiac powodow, dla ktorych mi sie to nie uda - zobaczymu).

Kasprzak 02.04.2003 21:56

Re: Re: Podlaczenie razem trzech komputerow, laczenie z internetem

Cytat:

Salvad0r napisa***322;(a)
Najlepsze co mozesz zrobic to zlozyc prosty komputerek (P-100/32MB) w minimalnej konfiguracji i zainstalowac Linuxa po czym skonfigurowac to do pracy jako router. Mozliwe jest uzycie Linuxa w wersji bezdyskowej tak wiec caly "router" bedzie bootowal z dyskietki. Jesli dobrze poszukasz to znajdziesz obudowe typu super-slim (taki malutki desktop, 4-5cm grubosci) z zasilaczem 120W i calkowicie bezglosny. Podlaczasz takiego kompa do swojego ISP i w tym momencie masz brame do Inetu z mozliwoscia postawienia firewall'a, wlaczenia roznych ciekawych uslug itp. Za Linuxem robisz sobie hub'a lub taniego switcha i podlaczasz tam co tylko dusza zapragnie. Innego rozwiazania nie widze a dobrze skonfigurowany komputer tego typu w minimalnej konfiguracji bedzie pobieral w granicach 50W wiec do wytrzymania w skali miesiaca. Dzwiekow wydawac tez nie musi bo nie bedzie mial dysku a wentylator z zasilacza mozesz wyjac. Ew mozesz po prostu wylaczac taki system kiedy tylko masz na to ochote i wlaczac ponownie.

Innego rozwiazania nie widze a to ktore opisalem polecam goraco. Pod Linuxem konfigurujesz tzw. maskarade a to z kolei umozliwia Ci dopinanie w domu dowolnej liczby kompow z adresem prywatnym. Jednoczesnie kompy te nie beda narazone na ataki bo nie sa wystawione na zewnatrz.

Co do Amigi to albo specjalna karta sieciowa (dosc droga niestety) albo udostepnianie Inetu po serialu (jest dostepne oprogramowanie kompatybilne z tym z Windows i dziala - znajomy korzysta z czegos takiego)
Masz jakies stronki na ten temat. Chodzi mi o zrobienie routera (instalacja linuxa i jego konfiguracja) Glownie dla Neo+(wiem ze nie jest to legalne ale poszukuje info)Dla 2 kompow (moj i sasiada) i serverka (on moze byc routerem na linuxie)

Majonez 02.04.2003 21:57

a ja z innej beczki

jezeli faktycznie ma to byc po usb - co mi sie troche wydaje dziwne - ale mniejsza z tym - to sa przeciez huby usb ktore obsluguja nawet do kilkudziesieciu urzadzen - czy w takim przypadku nie latwiej = prosciej zastosowac taki hub

nie znam sie na tym dokladnie nie jestem pewien czy przez taki hub jest mozliwosc przekazywania informacji pomiedzy kazdym kompem

po zastanowieniu sie wydaje mi sie ze usb tu odpada chyba ze chodzi tu o karty sieciowe pod usb no ale to z lekka bez sensu bo to spore koszty

andrzejj9 02.04.2003 22:02

Cytat:

Majonez napisa***322;(a)
a ja z innej beczki

jezeli faktycznie ma to byc po usb - co mi sie troche wydaje dziwne - ale mniejsza z tym - to sa przeciez huby usb ktore obsluguja nawet do kilkudziesieciu urzadzen - czy w takim przypadku nie latwiej = prosciej zastosowac taki hub

nie znam sie na tym dokladnie nie jestem pewien czy przez taki hub jest mozliwosc przekazywania informacji pomiedzy kazdym kompem

po zastanowieniu sie wydaje mi sie ze usb tu odpada chyba ze chodzi tu o karty sieciowe pod usb no ale to z lekka bez sensu bo to spore koszty

no ale wlasnie to i moja watpliwosc - czy hub dziala na takiej samej zasadzie jak router, czy tez jest to po prostu rozdzielacz ???

Salvad0r 02.04.2003 22:06

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
no ale wlasnie to i moja watpliwosc - czy hub dziala na takiej samej zasadzie jak router, czy tez jest to po prostu rozdzielacz ???
Jak slusznie zauwazyles jest to po prostu rozdzielacz. Hub jest urzadzeniem prostym, nieefektywnym, acz stosowanym masowo ze wzgledu na niska cene.

andrzejj9 03.04.2003 17:35

Cytat:

Jak slusznie zauwazyles jest to po prostu rozdzielacz. Hub jest urzadzeniem prostym, nieefektywnym, acz stosowanym masowo ze wzgledu na niska cene.
Czyli na jakiej zasadzie on dokladnie dziala? Jesli podlacze do niego ten kabel, przez ktory bedzie szedl internet, i potem z niego bezposrednio do komputerow, to beda one mogly pracowac niezaleznie? (tzn kazdy osobno bez koniecznosc ciaglego wlaczenia jednego z nich)

surff 03.04.2003 17:45

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
Czyli na jakiej zasadzie on dokladnie dziala? Jesli podlacze do niego ten kabel, przez ktory bedzie szedl internet, i potem z niego bezposrednio do komputerow, to beda one mogly pracowac niezaleznie? (tzn kazdy osobno bez koniecznosc ciaglego wlaczenia jednego z nich)
Internet podłączysz do kompa ( routera), tego kompa do switcha lub huba podobnie jak pozostałe w sieci i jeśli roputer będzie włączony non stop, bedziesz mógł używać netu w każdej chwili:)

andrzejj9 03.04.2003 17:53

Cytat:

surff napisa***322;(a)
Internet podłączysz do kompa ( routera), tego kompa do switcha lub huba podobnie jak pozostałe w sieci i jeśli roputer będzie włączony non stop, bedziesz mógł używać netu w każdej chwili:)
ano wlasnie, czyli hub nie zastapi routera. Tak tez od poczatku myslalem :) (chociaz to jednak zla wiadomosc, bo zawsze mozna by to tymczasowo tak rozwiazac stosunkowo malym kosztem).

Majonez 04.04.2003 03:05

ustalmy cos

hub na 3 kompy wystarczy w zupelnosci
zwlaszcza do sieci w jednym domu
bo przeciez nie bedzie ciagnal na kazdym kompie paregiga tylko np na jednym zapusci kaze albo mula a na drugim sprawdzi sobie poczte

wiec hub jest rozwiazaniem tanim aczkolwiek nie daje takich mozliwosci jak router

ale moj post i odpowiedz do niego doczyly huba usb - bo tak ma niby byc dostarczana siec przez usb - wiec gdyby hub usb dzialalby jak normalny hub na skretke to wszystko byloby prostsze

inna sprawa ze nie wiem jak w takim przypadku byloby z komunikacja - w koncu ip bedzie jedno na dane lacze - a tu na zakonczeniu 3 kompy - ale moze bas cos powie w tej kwestii

jezeli chodzi o router to mozesz zrobic sobie przekierowanie konkretnych portow na konkretne kompy i wszystko bedzie hulac
z tym ze potrzebny jest komp na roota ktory bedzie chodzil non stop = troche jednak dzwiekow wydawal i troche pradu ciagnal

bas 04.04.2003 03:23

Nie ma takiej fizycznej możliwości, żeby działały 3 komputery z takim samym ip:
1. będzie konflikt ip(na 1000000000000%).
2. Jak wyobrażasz sobie odwołania wzajemne na warstwie ip?(nie da się na 100000000000000%)

wystąp do operatora o dodatkowe ip i kup sobie switch'a 10/100 ethernetowego, co do kwesti usb>ethernet to pogadaj z operatorem na 95% jest możliwość uzyskania sprzętu z wyjściem ethernetowym a nie usb.
Jak nie będzie chciał dać dodatkowych ip to będziemy kombinować z routerem(wtedy musisz się uprzeć na publiczne ip albo na przekierownie portów), ale lepiej, żeby było to zakończone jakąś końcówką ethernetową(rj45, bnc).

Majonez 04.04.2003 04:04

no wlasnie o to mi chodzilo ze trzy kompy na samym hubie nie pojda z tym ze nie wiem jak to sie ma do usb

tak w ogole to nie wyobrazam sobie jak to niby ma isc przez usb na bank do chaty dochodzi albo radiowo albo miedziakami siec od providera i jezeli mieszkasz w bloku to sa switche ktore rozdzielaja do konkretnych domow - dla mnie naturalna rzecza jest ze bedzie to skretka z koncowka rj45 bo jedyne urzadzenie usb o ktorym wiem ze ma cos wspolnego z siecia to taka karta sieciowa ktora moze polaczyc dwa kompy jest to jakby kabel usb ktory po srodku ma wmontowana "karte sieciowa"
nic innego teraz mi sie nie przypomina
poza tym dlugosc kabla usb jest ograniczona do kilku metrow

inna sprawa ze hub lub switch i tak bedzie mu potrzebny bo przeciez z rootera musi to potem rozdzielic na 3 kompy
chyba ze wrzuci dodatkowe 3 sieciowki do rootera - jak dziala komp z 2 sieciowkami wiem ale czy pojdzie z 4 (1 wejsciowa + 3 wyjsciowe) to juz nie mam bladego pojecia

Salvad0r 04.04.2003 06:22

Opowiadacie jakies koszalki-opalki.. powiedzialem ladnych pare postow temu ze potrzebny jest router. Czy w formie specjalistycznego urzadzenia czy w formie skrzynki z linuxem. A czytam tu o jakis "rootach" i innych takich.. robi sie z tego watku maslo maslane powoli. A chyba oczywiste jest ze bez routera w takiej czy innej formie nie da rady jesli mowimy o wspoldzieleniu nitki od dostawcy na kilka komputerow.

Router sprzetowy odradzilem, z tego wzgledu ze tanie routery to tragedia (malo elastyczne w konfiguracji, problemy z forwardowaniem portow i inne czary). Sugerowalem prosty komputerek klasy P-100 bez monitora i z pamiecia 32MB, w skrajnym wypadku nawet bez dysku twardego. Sadzilem ze facet ma juz jakas jasnosc w glowie po tym jak mi odpowiedzial a Wy mu znowu mieszacie :-)

Zdziwie sie bardzo jak dostawca da Mu kilka adresow publicznych, cieszmy sie jak dostanie JEDEN chociaz. I o to nalezy zabiegac a nie dzielic skore na niedzwiedziu i marzyc o wszystkich kompach w domu z wlasnymi routowalnymi ipekami, powoli :-)

A skoro juz bedzie ten jeden publiczny adres to doprawdy zbedne sa pozostale. Postawienie maskarady jest i wygodniejszym wyjsciem i bezpieczniejszym. Od tego w koncu ma sie linux'a zeby optymalnie wykorzystywac mozliwosci jakie daje.

Skoncentrujmy sie lepiej na doborze stosownych elementow pasywnych i aktywnych sieci lokalnej oraz ustaleniu jej topologii :-)

Pagerus 04.04.2003 10:57

U mnie w chacie tez mam siec skladajaca sie z 3 kompow. Rozwazalem mozliwosc zakupienia taniego kompa i stawiania na nim Linuxa (tak jak co po niektorzy tu proponuja) - ale w koncu doszedlem do wniosku, ze kupie router (a wraz z nim kupilem oczywiscie switcha). Przyznam, ze nie narzekam na to rozwiazanie (z pewnoscia nieco wiecej kosztowalo) - gdyz dobrze sie sprawdza w praktyce. Najwiekszy bol jaki mam, to to, ze nie moge byc active w Direct Connect, ale jak na razie jakos daje sobie z tym rade. Drugi problem jaki mam, to ze nie moge wejsc na FTPa mojego kumpla (wszystkie inne chodza spoko - a ten wywala sie na sciaganiu ukladu plikow :/) - oprocz tego wszystko jest w porzadku.

bas 04.04.2003 11:23

Cytat:

Majonez napisa***322;(a)
no wlasnie o to mi chodzilo ze trzy kompy na samym hubie nie pojda z tym ze nie wiem jak to sie ma do usb
Ma się to tak samo bo to nie chcodzi o to w jaki sposób to wchodzi do mieszkania, ale o zasady działania protokołu tcp/ip.
Cytat:

Majonez napisa***322;(a)
chyba ze wrzuci dodatkowe 3 sieciowki do rootera - jak dziala komp z 2 sieciowkami wiem ale czy pojdzie z 4 (1 wejsciowa + 3 wyjsciowe) to juz nie mam bladego pojecia
Linux będzi Ci działał i ze 100 kartami sieciowymi pod warunkiem, że da się to fizycznie włożyć, zasilić i nie pogryzą się o przerwania.

Cytat:

Zdziwie sie bardzo jak dostawca da Mu kilka adresow publicznych, cieszmy sie jak dostanie JEDEN chociaz.
A kto tu mówił o publicznych adresach ip? Wystarczą tez z puli prywatnej.

Cytat:

Pagerus napisa***322;(a)
nie moge wejsc na FTPa mojego kumpla (wszystkie inne chodza spoko - a ten wywala sie na sciaganiu ukladu plikow :/)
A próbowałeś trybu pasywnego?

Pagerus 04.04.2003 11:39

Niestety - probowalem tez tryb pasywny - i nic - u wszystkich dziala tylko u mnie nie - a inne FTPy chodza spoko... :(

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:24.