![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
Dzięki Maciej i Manson :)
Jeszcze tylko musze znaleźć funkcję "Macierz iloczynowa", ale to myślę już mi się uda :) Wirtualne :piwo: dla Was :) |
Cytat:
Wolę ciasteczko ;) |
Cytat:
ps: Macierz iloczynowa wygląda na to, że ma skrót MMULT i co ciekawe, nawet zanim dostałem odpowiedź, jak jest macierz, próbowałem właśnie tę funkcję :) Szkoda tylko, że mimo wszystko wychodzą mi jakieś bzdury, bo formuła daje wynik "9", co jak na mnożenie przez siebie macierzy 9 na 9 jest dość ciekawe... |
Cytat:
Cytat:
|
No mam, ale żeby twórców Excela cholera za taką funkcję.... Trzeba najpierw zaznaczyć okno wielkości wyniku mnożenia, potem wybrać formułę, zaznaczyć odpowiednie obszary i.... przycisnąć: CTRL, SHIFT i ENTER. Inaczej nie będzie dobrego wyniku. Pięknie ;)
|
Jeszcze jedno - może ktoś będzie wiedział.
Muszę jeszcze obliczyć średnią geometryczną i będę w tym celu musiał jakąś liczbę wziąć pod pierwiastek stopnia 9. Jak można to w excelu zapisać? ps: W sumie to mogę też podnieść do potęgi 1/9 i tak pewnie zrobię, ale na przyszlość dobrze byłoby wiedzieć, jak się tu pierwiastkuje. |
Tobie się juz pewnie nie przyda, ale moze inni skorzystają...jest taki program , często uzywają go studenci matematyki, Maple. Do macierzy i taich problemow jak znalazl. Jeśli ktoś zna trochę angielskiego to bez problemu nauczy sie obslugi korzystając z helpa, poza tym w sieci pelno jest podręcznikow itp:)
|
No już się raczej nie przyda, ale.. miło było zobaczyć z czym się męczyłem kilka lat temu :)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:21. |