Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Podnoszenie macierzy do potęgi... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/podnoszenie-macierzy-potegi-43979/)

Mr.Manson 04.01.2005 23:11

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Ok, wiem już mniej więcej jak tą macierz zrobić w Excelu, ale mam inny problem. Mam angielskiego Office'a, a nie mam bladego pojęcia, jak jest macierz po angielsku... Wie ktoś może?

Nie wiem czy o taka macierz chodzi ale macierz po angielsku to matrix :)

Maciej 04.01.2005 23:12

Cytat:

Napisany przez Mr.Manson
Nie wiem czy o taka macierz chodzi ale macierz po angielsku to matrix :)

po co piszesz coś, jeśli juz to coś zostało napisane... :nie:

andrzejj9 04.01.2005 23:12

Dzięki Maciej i Manson :)

Jeszcze tylko musze znaleźć funkcję "Macierz iloczynowa", ale to myślę już mi się uda :)

Wirtualne :piwo: dla Was :)

Maciej 04.01.2005 23:12

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Dzięki Maciej i Manson :)

Jeszcze tylko musze znaleźć funkcję "Macierz iloczynowa", ale to myślę już mi się uda :)

Wirtualne :piwo: dla Was :)

Wolę ciasteczko ;)

andrzejj9 04.01.2005 23:14

Cytat:

Napisany przez Maciej
Wolę ciasteczko ;)

;)

ps: Macierz iloczynowa wygląda na to, że ma skrót MMULT i co ciekawe, nawet zanim dostałem odpowiedź, jak jest macierz, próbowałem właśnie tę funkcję :) Szkoda tylko, że mimo wszystko wychodzą mi jakieś bzdury, bo formuła daje wynik "9", co jak na mnożenie przez siebie macierzy 9 na 9 jest dość ciekawe...

Mr.Manson 04.01.2005 23:21

Cytat:

Napisany przez Maciej
po co piszesz coś, jeśli juz to coś zostało napisane... :nie:

Sorry. Nie zrobilem tego celowo. Poprostu wlaczylem okno z odpowiedzia i chwile sie zatrzymalem nad tym co pisze. Spojrzalem do slownika a w miedzy czasie Ty udzieliles odpowiedzi.
Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Dzięki Maciej i Manson

Nie ma sprawy :)

andrzejj9 04.01.2005 23:25

No mam, ale żeby twórców Excela cholera za taką funkcję.... Trzeba najpierw zaznaczyć okno wielkości wyniku mnożenia, potem wybrać formułę, zaznaczyć odpowiednie obszary i.... przycisnąć: CTRL, SHIFT i ENTER. Inaczej nie będzie dobrego wyniku. Pięknie ;)

andrzejj9 06.01.2005 00:03

Jeszcze jedno - może ktoś będzie wiedział.

Muszę jeszcze obliczyć średnią geometryczną i będę w tym celu musiał jakąś liczbę wziąć pod pierwiastek stopnia 9. Jak można to w excelu zapisać?

ps: W sumie to mogę też podnieść do potęgi 1/9 i tak pewnie zrobię, ale na przyszlość dobrze byłoby wiedzieć, jak się tu pierwiastkuje.

ania1410 12.04.2010 20:46

Tobie się juz pewnie nie przyda, ale moze inni skorzystają...jest taki program , często uzywają go studenci matematyki, Maple. Do macierzy i taich problemow jak znalazl. Jeśli ktoś zna trochę angielskiego to bez problemu nauczy sie obslugi korzystając z helpa, poza tym w sieci pelno jest podręcznikow itp:)

andrzejj9 12.04.2010 21:03

No już się raczej nie przyda, ale.. miło było zobaczyć z czym się męczyłem kilka lat temu :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:21.