Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   podzielic neostrade od podstaw ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/podzielic-neostrade-od-podstaw-30911/)

MaciejT 06.02.2004 01:19

Cytat:

Napisany przez Zelea
mam pytanie...

co to jest Printserwer ??

jest to sprzętowy serwer wydruku :glaszcze:
gdy chcesz zrobić drukarkę, aby pracowała w sieci, i nie instalować przy niej komputera - serwera wydruku - stawiasz przy drukarce printserwer (zalety: waży znacznie mniej niż komputer, zajmuje znacznie mniej miejsca, zużywa znacznie mniej prądu)

Zelea 06.02.2004 01:22

zadalem sobie teraz jedno wazne pytanie...

czy lepiej kupic [modem+router+switch] w jednym ? czy lepiej [(modem+router) + switch] ??? jak myslicie bo ja to juz glupieje... finansowo na jedno chyba wychodzi... bo moge kupic to 3in1 za 400 zl albo kupic 2in1 za 300 + switch... ktore lepsze rozwiazanie ???

czy tez juz sam nie wiem...

podpowiedzcie mi cos kurcze... no mowie ze jestem zielony... tylu Was Tutaj... i tylu z Was ma podzielone lacze... ???

:help:

Zelea 06.02.2004 01:24

Cytat:

Napisany przez Zbieg12
jest to sprzętowy serwer wydruku :glaszcze:
gdy chcesz zrobić drukarkę, aby pracowała w sieci, i nie instalować przy niej komputera - serwera wydruku - stawiasz przy drukarce printserwer (zalety: waży znacznie mniej niż komputer, zajmuje znacznie mniej miejsca, zużywa znacznie mniej prądu)

@Zbieg12 dzieki... ale widze ze to zbedny bajer... wszyscy u mnie w tej malej sieci... maja drukarki...

Piterniel 06.02.2004 09:29

Kabel 40M :spoko:. Chcesz podzielić pasmo :P to kup router za 1000 zł. Takie posiadają też blokowanie portów.

POLECAM DHPC, ponieważ przy instalacji windy i po zainstalowaniu karty sieciowej od razu masz neta oraz mniej konfiguracji u ludzi.

Router z wbudowanym modemem USB. Ja posiadam ADE-4000 PLANET.

ADE-4000 (400zł) = [modem+swith 4-portowy+router]

pawelblu 06.02.2004 09:39

Cytat:

Napisany przez Zelea
...czy lepiej kupic [modem+router+switch] w jednym ? czy lepiej [(modem+router) + switch] ??? jak myslicie bo ja to juz glupieje... finansowo na jedno chyba wychodzi... bo moge kupic to 3in1 za 400 zl albo kupic 2in1 za 300 + switch... ktore lepsze rozwiazanie ???

Kwestia gustu. Zadna z obu opcji nie powinna Ci sprawic problemow
Cytat:

Napisany przez Zelea
...podpowiedzcie mi cos kurcze... no mowie ze jestem zielony... tylu Was Tutaj... i tylu z Was ma podzielone lacze... ???

Ja mam 2 kompy w domu i nie wykluczam rozbudowy.
Cytat:

Napisany przez Piterniel
...kup router za 1000 zł. Takie posiadają też blokowanie portów...

Taka funkcje posiadaja tez tansze modele - o ile Cie dobrze rozumiem
Cytat:

Napisany przez Piterniel
...Router z wbudowanym modemem USB. Ja posiadam ADE-4000 PLANET...

A tego to juz zupelnie nie rozumiem - skad wiesz jaki tam masz wbudowany modem ?? Szczerze watpie ze jest to modem USB. Moze jest mozliwosc zeby bez routingu przestawic go w opcje USB (widzialem taki model, ale dla mnie to przerost formy nad trescia) ale to nie znaczy ze uzywasz modemu na USB, tylko z mozliwoscia uaktywnienia USB. Modem normalnie dziala na RJ-45.

-Sid-The-Rat=> 06.02.2004 10:29

tak, uważam że firewall z softu jest na dłuższą metę lepszy niż taki z puszki - dlatego, że: masz nad nim większą kontrolę [zwłaszcza jesli puszką adminuje kto inny], możesz go upgradeować i zmienić jeśli coś ci się nie spodoba, sprzętowy jest i już
sprzętowy też ma zalety - jest, nie wymaga myślenia i zapewnia złudne poczucie bezpieczeństwa
ps. sprzętowy to też łudzące określenie - to taki sam softowy fw jak ten komputerowy - tylko wpakowany w mikroprocesor skrzyneczki - a nie latający ci na kompie

ps. printserwer piękna rzecz - tylko np. do drukarek HP kosztuje dość dużo..., taki moduł do LJ2200 to prawie tyś złotych, choc wygoda niebagatelna - drukarka ma własne IP, iluśtam GB dysk twardy i jedziemy z tym koksem - zadowoli nawet hardcore zawodników

Zelea 06.02.2004 15:22

jest tak...
w ofercie do kupienia... [modem+router+switch] jest pelno... tyle samo co [modem+router]... ja juz nie wiem co wybrac... wyumienionych zostalo kilka sztuk... kazdy mowi ze jego dziala dobrze...
w necie jak czytam to tez nie widzialem czegos takiego... zeby bylo opisanych np 5 modeli i jakies recenzje i wogole... nie wiem juz sam co wybrac...
nie macie gdzies czego takiego ?? albo jakis nie wiem testow... chociaz co tutaj w sumie testowac... :ysz:

@Sid mam ptaynie czy jak juz bym sobie zalozyl to neo... poprowadzil bys mnie jakos nie wiem jakimis screenami czy jakos inaczej zeby skonfigurowac porzadnie tego firewalla ??

pozdro

-Sid-The-Rat=> 06.02.2004 15:35

ktorego firewala?

Zelea 06.02.2004 15:36

no pisales ze tego w routerze wylanczasz i ze wolisz tego z softu... wiec w takim razie o tego pytam ;)

-Sid-The-Rat=> 06.02.2004 15:42

sygate pers firewal praktycznie nie wymaga konfiguracji - wazne jest tylko zeby madrze odpowiadac na pytania dotyczace dostepu poszczegolnych elementow do sieci

agnitum outpost ma troche wieksze mozliwosci [oba programy naturalnie w darmowych wersjach] - i mozna blokowac sobie wszsytko wg potrzeb - warto znac swoje potrzeby! - oferujac rowniez tryb 'learning mode' gdzie odpowiadamy tak/nie/zawsze na pytania o dostep skladnikwo do sieci - mozna odciac na amen skladniki windowsow - co polecam nie zabijajac sobie funkcjonalnosci systemu

jakby co to na gadu juz - i to raczej w niedziele albo pozniej - dzis impreza a jutro... bede niedysponowany

Zelea 06.02.2004 15:46

nie no to jeszcze nie teraz... bo ejszcze neo nie mam... wiec narazie to jak juz neo bedzie... :) czyli gdzies za tydzien mysle...

dzis sie okaze jak z tym neo wogole bedzie... koles co od niego mam pociagnac lacze ma sie dzis albo jutro okreslic... wiec czekam a w miedzy czasie jak widac dowiaduje sie to i owo :)

pozdro

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:01.