![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Polecam... (aka porady dobrych wujków)
Wiecie co?
Czasami zdarza się, że kupisz jakiś dobry produkt, czy skorzystasz z jakiejś niezłej usługi. I warto byłoby się podzielić swoimi doświadczeniami, by mogli skorzystać inni... Wiem, jest to pewien rodzaj reklamy, która jest w serwisie zabroniona (dlatego piszę w śmietniku), ale... spróbujmy, może ktoś skorzysta. Nie jestem jakimś zagorzałym fanem ekologii, ale nie lubię też wydawać więcej pieniędzy niż potrzeba. Dlatego pewnego razu po raz kolejny obserwując jak syn lat 5 myje zęby, a mimo tłumaczeń (jak to się powinno robić) woda sobie leci ciurkiem do umywalki, zainteresowałem się tematem, jak można pooszczędzać trochę na wodzie. Sprawa oczywista, trzeba ograniczyć przepływ wody tak, by można było nadal w normalny sposób z niej korzystać, ale żeby 'marnować' jak najmniej. Poczytałem, poszukałem i zanabyłem drogą kupna tzw. perlatory (reklama: firmy Hippo z odcięciem przepływu, jest tego sporo na allegro, w sklepach nie widziałem) ograniczające standardowy przepływ wody ok 16-20 litrów/minutę do, jak twierdził producent, 2,8 l/m. Zamontowałem i pierwszą rzeczą, którą zauważyłem to fakt, że napełnianie filtru wody, który wcześniej zalewałem w kilka sekund trwa teraz ponad 40 sek. Wkurzające trochę, ale można się przyzwyczaić... Przy myciu to nie przeszkadza w ogóle. Drugą wadą, jaką zauważyłem, to fakt, że te drobne sitka w perlatorze przy mojej twardej wodzie bardzo szybko zaklejają się kamieniem i praktycznie co 2-3 tygodnie muszę wrzucać je do jakiegoś płynu i przeczyścić. Zauważyłem jednak jedną podstawową jak dla mnie zaletę - perlatory zamontowałem ca. w połowie półrocznego cyklu rozliczeniowego za zużycie wody i właściwie o tym zapomniałem. Przypomniało mi się, gdy przy 4 osobowej rodzinie (+kot ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|