![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Miejmy nadzieje ze kontrole beda przeprowadzac osoby ktore zorientowane sa w realiach i wiedza ze kilka gier na dysku szkodliwosci spolecznej prawie zadnej nie czyni.
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 15.07.2002
![]() |
Cytat:
Dam ci przyklad. Jest sobie dwoch gosci - obaj okradaja banki. Pierwszy wchodzi do banku z gnatem, teroryzuje personel i klientow. Pakuje force i spada. Drugi siedzi w zaciszu domowego ogniska. Laczy sie z siecia, wlamuje do banku i przelewa (kradnie) kase na swoje konto. Analizujac oba przypadku twoich kategorii pierwszy zbir to bandyta i powinno sie go karac. A ten drugi - coz znikoma szkodliwosc czynu, pouczyc i zwolnic do domu. Na szczescie to nie tak. Obaj popelnili to samo przestepstwo - ukradli. Obaj powinni poniesc taka sama kare za swoj czyn.
![]() |
![]() |
#3 | |
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
Cytat:
w przypadku plikow z rozrywka to jeszcze rozumiem - samo ogladanie, granie, sluchanie mozna juz uznac za osiaganie jakichs korzysci, jednak nie powiesz mi chyba, ze ktos okrada kogos odpalajac sobie photoshop'a, softimage czy may'e warte przeciez grube pieniadze. jaka oni osiagaja korzysc? najpierw udowowodnij zwiazek przyzczynowo-skutkowy, a pozniej oskarzaj. te programy nie zostaly przeznaczone do zabawy, ale do zarabiania grubych pieniedzy, dlatego tyle kosztuja. chcesz zarabiac to zainwestuj. chcesz sie pobawic - hulaj dusza. myslisz, ze dlaczego sprzedaje sie tyle kopii specjalistycznych podrecznikow do obslugi tych programow? chyba nie powiesz mi, ze sprzedaja tyle samo legalnych kopii tych programow. firmy dobrze o tym wiedza. nierzadko same wydaja te instruktazowe podreczniki. a tak przy okazji... troche to dziwne, ze ludzie, ktorzy sami maja nie calkiem legalny soft w domach, sami probuja egzekwowac to od innych. lepiej niech wezma sie za tych, ktorzy tym handluja. a cala ta afera wynikla z tego, ze jedna firma podkablowala druga. w koncu to byly chyba sieci kablowe ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez pepperman : 17.11.2003 o godz. 00:11 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |||
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Moze chodzi o sama chec posiadania albo pochwalenia sie koledze, ze ja mam wszystko W cywilizowanym swiecie jest cos takiego jak wersja edykacyjna. Chcesz sie pouczyc kup wersje edykacyjna. Wyobraz sobie, ze u nas rowniez cos takiego jest dostepne. Office koszuje np 300 zl - dla porownania wersja dla mnie kosztuje 2500 zl. Jest roznica? Jezeli nie chcesz wydawac kasy na wersje edukacyjne to masz cala game programow darmowych. Dzieki temu nie musisz okradac autora. Sam slusznie napisales, ze programy zostaly napisane w konkretnym celu - zarabianie grubej kasy. Wiec po co ci one? Znowu podam ci przyklad, moze teraz zrozumiesz. Na parkingu stoi super bryka, sportowa - 400 KM, super wyglad. Zostala zrobiona dla ludzi ktorzy maja kupe kasy i chce pojezdzic i sie pokazac. A ja chce sie tylko tym autem pobawic, sprawdzic w jakim czasie zajade i wroce do Krakowa (normalnie jade 16 minut moze tamto zajedzie w krotszym czasie). To co wsiadam, jade i hulaj dusza ... Tylko czemu jak mnie zlapa to mnie zamkna - ja tylko chcialem sie pobawic.
![]() |
![]() |
#5 | |
Guru
![]() |
Cytat:
z tym chwaleniem to mnie zaskoczyles. widocznie chodzily Ci kiedys takie mysli po glowie, bo ja nie przypominam sobie, zeby mi kiedykolwiek cos takiego przyszlo do glowy. PS. moze Cie to zdziwi, ale jestem zagorzalym wrogiem osiaganiem jakichkolwiek korzysci finansowych uzywajac oprogramowania, ktorego sie nie zakupilo (legalnie). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Nie wierze BD ze wszytsko u Ciebie jest takie legalne... na pewno tu i owdzie znajdzie sie jakis filmik na divixie, albo muzyczka w mp3? zreszta 99 % userow w necie mozna o to posadzic, pytanie tylko jaki z tego moral pozdrawiam ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
Mp3 oczywiscie mam - sam je zrobilem bo zainwestowalem dobry sprzet do sluchania muzyki na komputerze (Logitech Z680). Kupilem oryginalne plyty z muzyka i jak nie moge ich sluchac na komputerze (nie wszystkie dzialaja) to zrobilem z nich Mp3. Pracuje po nascie godziny przy kompie i tylko ten sposob sluchania muzyki mnie satysfakcjonuje. Kupile po kilka plyty audio miesiecznie i moja kolecja ma juz spore rozmiary. Wlasciwie zaczyna mi brakowac miejsca. Divx - tak mam jeden filmik. Moje wydawnictwao zlecilo mi przygotowanie plyty wideo do ksiazki. Dostalem film w Divxie a nastepnie bawilem sie i zrobilem z tego VCD. Divx zostal bo zapomnialem skasowac. Na marginesie to szalenie ciekawy film. Wartka akcja dowcipne dialogi - polecam.
![]() |
![]() |
#8 | ||||
User
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() odnosnie darmowych alternatyw dla windowsa: wg. mnie linux przez to iz nie jest jeszcze systemem typu "odpal i zapomnij" jest dosyc kiepska alternatywa dla windowsa ![]() przyklad: glupie gg, w windowsie wlaczamy samo sie instaluje w linuxie jak juz dojdziemy do jakiegos programu ktory da sie uruchomic bez czarowania (Gaim) to trzeba wybrac odpowiednia wtyczke, jak juz nam ruszy to sie okazuje ze niemozna zaimportowac kontaktow z serwera a obsluga programu jest o niebo bardziej skomplikowana ![]() poza tym te inne programy pod linuxa, obsluga sprzetu, brak zwyczajnego dostepu do partycji fat.... itp itd naprawde zeby polubic pingwina trzeba miec mocne samozaparcie i anielska cierpliwosc ![]() a chyba nie na tym ma polegac zabawa z komputerem, zwykly user chce bez najmniejszego problemu pograc sobie w ut albo q3 ![]() ![]() a ceny softu - gdyby zaproponowano mi kupno powiedzmy 98 i xp w komplecie za 500zl to kto wie, odnosnie wywalenia piratow [programy mp3 filmy] to czemu nie tylko dajcie mi cos (serwis internetowy np) z ktorego [za drobna smsowa oplata] moglbym sciagnac/posluchac troche dobrej muzy bo z tego co sie orienutje to na tych dziesiejszych platnych serwisow np wspomnianego wczesniej iron maiden nie maja ![]() mozna byc legalnym trzeba tylko chciec, bo czym sie rozni legalna gra ktora kupicie za 49zl od legalnego windowsa za xxxxzl - niczym obydwa programy sa legalne a ich user wie ze jest fair wobec ludzi ktorzy zarywali noce nad tymi programami ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
Oczywiscie moje problemy z Open Officem nie dotycza dziesiatek normalnych uzytkownikow i w ich przypadku nie dyskwalifikuja tego programu.
![]() |
![]() |
#10 | |
Komandor
Cytat:
Piszac o legalnosci, zwroc uwage ze aby ludzie wykazali wieksza wlasna inicjatywe i gotowosc legalizacji czegokolwiek, nalezy ich potraktowac batem? Komuna tak juz nas uksztaltowala ze jak ktos nam da marchewke to my ja zjemy zamiast zasadzic, trzeba zmiany pokolenia zeby to sie zmienilo. Traktowanie ludzi kijem niczego tu nie zmieni, jeszcze nigdy nikt na swiecie nie stal sie tworczy wskutek przymusu, szczegolnie przymusu ekonomicznego (no bo z przymusem politycznym to byla cala sztuka socrealizmu, marna wprawdzie ale ktos kto to tworzyl naprawde wierzyl w te bzdury). Przykro mi ze to napisze, ale Polske mozna chyba rozreklamowac jako wielkie zaglebie kretynow, prawnie rowniez, szczegolnie kiedy teraz wchodzi sie do Europy po trupach, nie liczac sie z szarym obywatelem... oby ta legalnosc za wszelka cene, nieskonczyla sie ogolnonarodowym powstaniem niezadowolenia, ktore i tak od dluszego czasu zdaje sie juz szykuje pozdrawiam Ostatnio zmieniany przez Ormianin : 17.11.2003 o godz. 15:15 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Cytat:
Poza tym jakie czarowanie? Gdzie tym masz problem w Mandrake? Przeciez to najlatwiejsza dystrybucja linuksa wystarczy poklikac i program sie zainstaluje tak jak w windows. Ewentualnie w csm wpiszesz nazwe pakietu poprosi o plytke i masz z "bani" I nie wydaje mi sie, zeby obsluga programow byla bardziej skomplikowana. szzcegolnie gadu. Bo te specjalistyczne to moze i owszem. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Team Member
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
wiekszosc rzeczy robi sie sama, wszystko jest w pakiecie a jak czegos nie ma to system uaktualnien powala i dziala tak samo jak Windows calosc jest nawet podobna PS Czy ktos instalowal wersje 9.2. Pobralem obrazy z jakies dziwnej strony i system mial problemy z zainstalowaniem sie. Dziwne bo 9.1 szedkl idealnie. Byc moze mam walniety obraz (wlasnie sciagam od nowa z FTP firmowanego przez Mandrake).
![]() |
![]() |
#13 | |
Guru
![]() |
Cytat:
btw. 9.2. jak zawsze idzie jak burza. niesmiertelny task ftp://ftp.task.gda.pl/pub/linux/Mandrake/iso/ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.12.2003
![]() |
![]()
Kupile po kilka plyty audio miesiecznie i moja kolecja ma juz spore rozmiary. Wlasciwie zaczyna mi brakowac miejsca.
Jak ci brakuje miejsca to proponuje rozdanie części zbiorów biedniejszym ludziom, których nie stać na kupno 1 płyty w miesiącu, nie mówiąc o kupnie paru płyt. Przestań pisać takie pierdoły, czekaj ciebie też dopadnie kiedyś bieda. Wtedy zobaczymy czy kupisz program za 2500 zł. Ludzie zapamietajcie jego nazwisko i nie kupujcie jego książek, jak zbiednieje to zmądrzeje narazie to mu kasa w głowie przestawiła zapadki. Musisz być nieżle powalony żeby pisząc takie pierdoły dawać jeszcze swoje zdjęcie. Jak ciebie zobaczy jakiś szalikowiec któremu Policja zabrała kompa to nie chciał bym być w twojwj skurze. Nie zycze ci źle bo na głupote narazie nie ma lekarstwa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Komandor
Cytat:
Potrzeba matka wynalazkow... Polak tez potrafi kombinowac... nie bede usprawiedliwiac piratow, ale ogol spoleczenstwa w naszych polskich warunkach zwyczajnie nie ma wyboru do uzywania pewnych kopii i to jest faktem! Natomiast kloci sie ze mna porownywanie aktu kradziezy samochodu i oprogramowania... na rowni stawia sie czyn... a wlasciwie szkodliwosc czynu... jedno jest pewne... gdybym nie posiadal alternatyw odsluchania muzyki w postaci mp3, wma, czy tez kaset itp. nie znalbym wielu gatunkow muzycznych, wykonawcow, chyba ze tylko to co prezentuje radio albo telewizja... kazdy sie z tym ze mna zgodzi... moja mentalnosc jest taka: oryginalna plyta ladniej wyglada niz piracka kopia ale brzmi tak samo ![]() Ostatnio zmieniany przez Ormianin : 04.12.2003 o godz. 14:27 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|