Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.11.2003, 14:23   #31
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Pawel_k
czy chocby przez chwile niezalowales tych 2500zl w koncu moglbys uzywac Open Office'a a ta kase przeznaczyc na jakies inne dobro [niekoniecznie soft]
Nie zalowalem poza tym nie mialem wyjscia - sa pewne standardy ktorych nie mozna zastapic Open Officem.

Oczywiscie moje problemy z Open Officem nie dotycza dziesiatek normalnych uzytkownikow i w ich przypadku nie dyskwalifikuja tego programu.
BD jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.11.2003, 15:13   #32
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez BD
Nie zalowalem poza tym nie mialem wyjscia - sa pewne standardy ktorych nie mozna zastapic Open Officem.

Oczywiscie moje problemy z Open Officem nie dotycza dziesiatek normalnych uzytkownikow i w ich przypadku nie dyskwalifikuja tego programu.
BD co to bylby za swiat gdyby tak wszystko krecilo sie na karuzeli legalnosci?

Piszac o legalnosci, zwroc uwage ze aby ludzie wykazali wieksza wlasna inicjatywe i gotowosc legalizacji czegokolwiek, nalezy ich potraktowac batem? Komuna tak juz nas uksztaltowala ze jak ktos nam da marchewke to my ja zjemy zamiast zasadzic, trzeba zmiany pokolenia zeby to sie zmienilo. Traktowanie ludzi kijem niczego tu nie zmieni, jeszcze nigdy nikt na swiecie nie stal sie tworczy wskutek przymusu, szczegolnie przymusu ekonomicznego (no bo z przymusem politycznym to byla cala sztuka socrealizmu, marna wprawdzie ale ktos kto to tworzyl naprawde wierzyl w te bzdury).

Przykro mi ze to napisze, ale Polske mozna chyba rozreklamowac jako wielkie zaglebie kretynow, prawnie rowniez, szczegolnie kiedy teraz wchodzi sie do Europy po trupach, nie liczac sie z szarym obywatelem...

oby ta legalnosc za wszelka cene, nieskonczyla sie ogolnonarodowym powstaniem niezadowolenia, ktore i tak od dluszego czasu zdaje sie juz szykuje

pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez Ormianin : 17.11.2003 o godz. 15:15
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.11.2003, 16:03   #33
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Ormianin
Przykro mi ze to napisze, ale Polske mozna chyba rozreklamowac jako wielkie zaglebie kretynow, prawnie rowniez, szczegolnie kiedy teraz wchodzi sie do Europy po trupach, nie liczac sie z szarym obywatelem...
Wlasnie nie trzeba daleko szukac i wystarczy wejsc np na Onet i poczytac co tam ludzie wypisuja.
Poza tym kto to widzial by Leppera wybierac na prezydenta i jak Kwasniewska nie wystartuje to pozostaje sie pakowac i wynosic do normalnego kraju.
Stary 17.11.2003, 17:42   #34
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
"Nie zalowalem poza tym nie mialem wyjscia - sa pewne standardy ktorych nie mozna zastapic Open Officem."
Bartku zauważ jednak, że gdyby dokładnie pilnowano przestrzegania prawa autorskiego w naszym kraje, to ten "standard" nigdy nie miałby prawa ni możliwości stać się standardem.

"Oczywiscie nie dorasta on do piet produktowi MS"
Chyba troszkę Cię poniosła wyobraźnia . Oczywiście posiada błędy i niedogodności, podobnie jak programy firmy M$.
"Poza tym jest nawet zgodny z czescia dokumentow Office."
Zwłaszcz że sam M$ Office nie jest zgodny sam ze sobą - wystarczy przenieść niektóre dokumenty z jednego komputera na drugi i całe eleganckie formatowanie (o ile w Wordzie można w ogóle o tym mówić) się rozjeżdża.

"W cywilizowanym swiecie jest cos takiego jak wersja edykacyjna. Chcesz sie pouczyc kup wersje edykacyjna. Wyobraz sobie, ze u nas rowniez cos takiego jest dostepne. Office koszuje np 300 zl "
Niestety nie prawda - nie jest dostępne - chciałem kupić, nie mogłem bo nie jestem uczniem/studentem/nauczycielem. Ba, kupiłby nawet chętnie starsze wersje (np. taki word97 lub 6.0), ale ich się nie oferuje.

Oczywiście nie czeszy mnie posiadanie nielegalnej kopii programu ale proszę to powiedzieć parcodawcy, który stawia wymagania co do posiadania pewnego rodzaju narzędzi pracy, a z drugiej strony nie daje możliwości na ich normalen zdobycie. Tobie się udało i masz czym się cieszyć, ale pamiętaj - należysz do nielicznej grupy ludzi w tym kraju. Te 2500 zł, które Ty wysłałeś do Stanów dla innych stanowią kwotę nawet pięciomiesięcznych wpływów.

Czasem tego typu tematy mnie denerwują, zwłaszcza że wnoszą nic nowego zwolennicy pozostaną zwolennikami, przeciwnicy - przeciwnikami.

Zaraz zaczynam instalację systemu i oprogramowania (będzie tego max 7CD) - wszystko legalne, kosztowało 37 zł.

Wszystkim życzę miłego dnia
Fantomas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.11.2003, 18:54   #35
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Pawel_k
odnosnie darmowych alternatyw dla windowsa:
wg. mnie linux przez to iz nie jest jeszcze systemem typu "odpal i zapomnij" jest dosyc kiepska alternatywa dla windowsa
przyklad: glupie gg,
w windowsie wlaczamy samo sie instaluje
w linuxie jak juz dojdziemy do jakiegos programu ktory da sie uruchomic bez czarowania (Gaim) to trzeba wybrac odpowiednia wtyczke, jak juz nam ruszy to sie okazuje ze niemozna zaimportowac kontaktow z serwera a obsluga programu jest o niebo bardziej skomplikowana
poza tym te inne programy pod linuxa, obsluga sprzetu, brak zwyczajnego dostepu do partycji fat.... itp itd naprawde zeby polubic pingwina trzeba miec mocne samozaparcie i anielska cierpliwosc
a chyba nie na tym ma polegac zabawa z komputerem, zwykly user chce bez najmniejszego problemu pograc sobie w ut albo q3 i malo go obchodzi jakies dzielenie zasobow, rott albo inne niemoznosci odpalenia bla bla bla
Masz za darmo i jeszzce narzekasz.
Poza tym jakie czarowanie?
Gdzie tym masz problem w Mandrake?
Przeciez to najlatwiejsza dystrybucja linuksa wystarczy poklikac i program sie zainstaluje tak jak w windows.
Ewentualnie w csm wpiszesz nazwe pakietu poprosi o plytke i masz z "bani"
I nie wydaje mi sie, zeby obsluga programow byla bardziej skomplikowana. szzcegolnie gadu.
Bo te specjalistyczne to moze i owszem.
Stary 17.11.2003, 19:13   #36
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Fantomas
Zwłaszcz że sam M$ Office nie jest zgodny sam ze sobą - wystarczy przenieść niektóre dokumenty z jednego komputera na drugi i całe eleganckie formatowanie (o ile w Wordzie można w ogóle o tym mówić) się rozjeżdża.
hm widzisz tak sie sklada, ze na uzywaniu i zastosowaniach worda zjadlem zeby

I zadziwie cie jak ci powiem, ze moje wydawnictwo sklada ksiazki w Wordzie. Wynika to z wielu przyczyn i byl to wybor wlasciwy. Skladacze opanowali Worda w stopniu o jakim nie sni sie wielu uzytkownikom uwazajacym sie za specow. W odpowiednio przygotowanym dokumencie nic sie nie rozjezdza.

Cytat:
Niestety nie prawda - nie jest dostępne - chciałem kupić, nie mogłem bo nie jestem uczniem/studentem/nauczycielem. Ba, kupiłby nawet chętnie starsze wersje (np. taki word97 lub 6.0), ale ich się nie oferuje.
Wersja edykacyjna dla ucznia/studenta czy nauczyciela to wymysl naszego kraju. Z racji mojego zajecia spotkalem sie z takimi ksiazkami (np w USA) gdzie odpowiedni soft jest dolaczony do ksiazki w wersji edykacyjnej. Malo tego zakup takiej ksiazki daje ci prawo do kupna dodatkowej licencji pozwalajacej na przeksztalcenie wersji edukacyjnej do pelnej wersji komercyjnej. Calosc jest tak wyceniona ze stanowi to bardzo ciekawa alternatywe.

Poza tym warto popatrzec na polityke innych Panstw (Azja) gdzie jada ostro z Billem i jego paczka. Ci sila rzeczy przeceniaja swoj soft tak, ze stac na niego wielu ludzi. Niestety do tego trzeba normalnosci a nie polskiego bagna.

Cytat:
Zaraz zaczynam instalację systemu i oprogramowania (będzie tego max 7CD) - wszystko legalne, kosztowało 37 zł.
o widzisz - mozna uzywac legalnego softu
Stary 17.11.2003, 19:16   #37
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Weron
Masz za darmo i jeszzce narzekasz.
Poza tym jakie czarowanie?
Gdzie tym masz problem w Mandrake?
Przeciez to najlatwiejsza dystrybucja linuksa wystarczy poklikac i program sie zainstaluje tak jak w windows.
Ewentualnie w csm wpiszesz nazwe pakietu poprosi o plytke i masz z "bani"
I nie wydaje mi sie, zeby obsluga programow byla bardziej skomplikowana. szzcegolnie gadu.
Bo te specjalistyczne to moze i owszem.
zgadzam sie Mandrake to banal dla srednio rozgarnietego usera komputera
wiekszosc rzeczy robi sie sama, wszystko jest w pakiecie a jak czegos nie ma to system uaktualnien powala i dziala tak samo jak Windows

calosc jest nawet podobna

PS
Czy ktos instalowal wersje 9.2. Pobralem obrazy z jakies dziwnej strony i system mial problemy z zainstalowaniem sie. Dziwne bo 9.1 szedkl idealnie. Byc moze mam walniety obraz (wlasnie sciagam od nowa z FTP firmowanego przez Mandrake).
Stary 17.11.2003, 20:10   #38
Fantomas
=F=

"W odpowiednio przygotowanym dokumencie nic sie nie rozjezdza." - być może nie umiem do końca dobrze przygotować dokumentu worda, choć czasem mi się udaje. Dla mnie dobrze przygotowany dokument (poprawny od strony typograficznej) ma rozszerzenie .tex (ewentualnie .dvi) a nie .doc
Musiałem się zająć czymś innym, ale na dziś zaplanowałem instalację mdk9.2. Ja mam wersję z L+Extra - zobaczę jak będzie szło, to dam znać.
Miłego wieczoru
PS. Ach w tle leci La Stravaganza - 12 koncertów Vivaldiego. Wykonawcy - Arte dei Suonatori oczywiście.

Ostatnio zmieniany przez Fantomas : 17.11.2003 o godz. 21:13
Stary 17.11.2003, 20:24   #39
Y@nkee_PL
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 18.11.2002
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
no dobra mamy darmowe odpowiedniki
no to teraz tylko zmusic szkoly, pracodawcow... aby uzywali wlasnie ich

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.11.2003, 20:37   #40
eloise
Dobry Człowiek

Data rejestracji: 30.07.2002
eloise niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
a mnie zastanawia to co wyczytałem na infojama.pl:

"...prosty przykład. Mam kilka kaset magnetofonowych - oryginały, hologramy i wszystkie inne duperele są. teraz wyszły reedycje owych nagrań na CD i ja chcę sobie to kupić na CD bo jest nowe ładne - prawa już mam (bo kupiłem kasety) więc chcę tylko zapłacić za sam koszt wytworzenia - około 2 zł i dystrybucji około 4 zł. Niestety nie mogę ZAIKS każe mi kupować od nowa prawa do słuchania muzyki - to jest niezrozumiałe..."
Stary 17.11.2003, 20:39   #41
tomall0
karpiarz:)

Data rejestracji: 25.09.2002
tomall0 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez BD
zgadzam sie Mandrake to banal dla srednio rozgarnietego usera komputera
wiekszosc rzeczy robi sie sama, wszystko jest w pakiecie a jak czegos nie ma to system uaktualnien powala i dziala tak samo jak Windows

calosc jest nawet podobna

PS
Czy ktos instalowal wersje 9.2. Pobralem obrazy z jakies dziwnej strony i system mial problemy z zainstalowaniem sie. Dziwne bo 9.1 szedkl idealnie. Byc moze mam walniety obraz (wlasnie sciagam od nowa z FTP firmowanego przez Mandrake).
Właśnie z kąd można zassać Mandrake 9.1, i ile ma MB?
Stary 17.11.2003, 20:41   #42
Fantomas
=F=

Eloise - w sprawie upgade musisz zgłosić się do ZAIKSu ze starymi nośnikami, po dokonaniu wpłaty dostaniesz nowszą wersję na CD. Bo inaczej to skąd oni mają wiedzieć, że już jedną wersję masz?
Stary 17.11.2003, 20:45   #43
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
to prawda czy ponury sarkazm? bo sam mam pare takich kaset ktore bym zamienil...

ps. tez sie chetnie dowiem skad mozna zassac pewna wersje md 9.2 (lub .1) - dostal mi sie w prezencie dysk 10gb - czas na eXPeryment
Stary 17.11.2003, 20:48   #44
Fantomas
=F=

Dla zainteresowanych poprzednią wersją mdk. Znalazłem tu:
ftp://sus.univ.szczecin.pl/pub/LINUX/Mandrake/9.1/
bo na sunsite.icm.edu.pl już nie widzę
Stary 17.11.2003, 21:02   #45
raptor123
Wymiatacz

Data rejestracji: 27.08.2002
raptor123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ftp://ftp.dolsat.pl/pub/MandrakeLinux/9.1/ jeszcze jedno miejsce składowania MDK 9.1
user : anonymous
password: anonymous

raptor123 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: