Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.12.2003, 00:28   #1
pepperman
Guru

Data rejestracji: 10.08.2002
pepperman zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Weron
Gdzie tym masz problem w Mandrake?
Przeciez to najlatwiejsza dystrybucja linuksa wystarczy poklikac i program sie zainstaluje tak jak w windows.
wcale nie jest tak rozowo. dlaczego? wystarczy posledzic fora np. o mandrake. ludzie maja np. problemy z ustawieniem odswiezania (bardzo popularny problem). rozwiazanie niby proste, ale czy tak powinno byc?
btw. 9.2. jak zawsze idzie jak burza. niesmiertelny task ftp://ftp.task.gda.pl/pub/linux/Mandrake/iso/
pepperman jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.12.2003, 10:11   #2
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez pepperman
wcale nie jest tak rozowo. dlaczego? wystarczy posledzic fora np. o mandrake. ludzie maja np. problemy z ustawieniem odswiezania (bardzo popularny problem). rozwiazanie niby proste, ale czy tak powinno byc?
btw. 9.2. jak zawsze idzie jak burza. niesmiertelny task ftp://ftp.task.gda.pl/pub/linux/Mandrake/iso/
No wporzadku ale zauwaz, ze ludzie z windowsem tez maja problemy jak go widza po raz pierwszy..
Co prawda filozofia linuksa nie polega na bezmyslnym klikaniu co przewaznie sprawdza sie w windows ale
mozna sie wszystkiego nauczyc i taki Mandrake po uplywie paru dni tudziez tygodni nie bedzie taki trudny.
Mi zajelo to tydzien aby juz mniej wiecej lapac o co w tym chodzi.

Jak ktos chce to zainstaluje sobie darmowego linuksa i sie nauczy, a jak nie chce to dalej bedzie siedzial na pirackiej windzie.
Zycie
Stary 03.12.2003, 13:46   #3
pepperman
Guru

Cytat:
Napisany przez Weron
No wporzadku ale zauwaz, ze ludzie z windowsem tez maja problemy jak go widza po raz pierwszy..
Co prawda filozofia linuksa nie polega na bezmyslnym klikaniu co przewaznie sprawdza sie w windows ale
mozna sie wszystkiego nauczyc i taki Mandrake po uplywie paru dni tudziez tygodni nie bedzie taki trudny.
Mi zajelo to tydzien aby juz mniej wiecej lapac o co w tym chodzi.

Jak ktos chce to zainstaluje sobie darmowego linuksa i sie nauczy, a jak nie chce to dalej bedzie siedzial na pirackiej windzie.
Zycie
w przypadku windows'a ludzie moga miec pretensje tylko do siebie czyli wlasnej bezmyslnosci. w przypadku linux'a moga swoje zale wylewac bezposrednio na oprogramowanie, bo powodow jest wiele.
nie rozumiem co masz mysli piszac "polega na bezmyslnym klikaniu"? po to sie klika, aby osiagnac cel i to jak najszybciej, dlatego nie jest to bezmyslne klikanie. jezeli moge za pomoca dwoch, trzech klikniec osiagnac cos, co w linuxie osiagne po kilkuminutowej klepaninie, to co jest bardziej bezmyslne?
w linuxie z pozozru banalne problemy np. instalacja nowego tematu, potrafia urastac do rangi gory lodowej.
inna sprawa jest to, ze nie masz odpowiednika kazdego programu z windows na platforme linux.

PS. uzywam od dosc dawna linux'a, ale prawda jest taka, ze nie jest to system desktopowy i dluzo jeszcze nie bedzie.
Stary 03.12.2003, 15:27   #4
Weron
All Eyez On Me

Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez pepperman
w przypadku windows'a ludzie moga miec pretensje tylko do siebie czyli wlasnej bezmyslnosci. w przypadku linux'a moga swoje zale wylewac bezposrednio na oprogramowanie, bo powodow jest wiele.
nie rozumiem co masz mysli piszac "polega na bezmyslnym klikaniu"? po to sie klika, aby osiagnac cel i to jak najszybciej, dlatego nie jest to bezmyslne klikanie. jezeli moge za pomoca dwoch, trzech klikniec osiagnac cos, co w linuxie osiagne po kilkuminutowej klepaninie, to co jest bardziej bezmyslne?
w linuxie z pozozru banalne problemy np. instalacja nowego tematu, potrafia urastac do rangi gory lodowej.
inna sprawa jest to, ze nie masz odpowiednika kazdego programu z windows na platforme linux.

PS. uzywam od dosc dawna linux'a, ale prawda jest taka, ze nie jest to system desktopowy i dluzo jeszcze nie bedzie.
Jesli chodzi o bezmyslne klikanie w windows to instalacja programu przebiega mniej wiecej tak:next.next.next&finish or something like that
W przypadku linuksa to czytam najpierw takie pliki jak readme & install czasami obszerna dokumentacje i kompiluje program z opcjami, ktore beda mi potrzebne. Teraz chyba wiesz co mialem na mysli piszac bezmyslne klikanie.
Oczywiscie, ze chodzi o to aby cel osiagnac jak najszybciej ale jakim kosztem? Takim, ze po instalacji program bedzie wysylal ci z twojego komputera jakies informacje o rzeczach, ktore masz na kompie?Chodzi mi o te wszystkie "spaje" Takim, ze jak go zainstalujesz to juz pozniej beda problemy z odinstalowaniem i system bedzie coraz wolniej chodzil?
A bo ja wiem czy instalacja nowego tematu moze urastac do do rangi gory lodowej?Nie sadze ale fakt, ze czasami zamiast po klikac trzeba jednak zajrzec do dokumentacji.
Zapewne niektorych programow moze brakowac ale na desktop to jeszzce sie nadaje.
Muzyki posluchasz, filmy obejrzysz, po necie mozna serfowac i porozmawiac przez komunikatory ze znajomymi.
Z grami co prawda jest tutaj gorzej ale tez jest sposob aby niektore zainstalowac.
Ja np nie gram wiec mi nie sa potrzebne(no czasami pogram, zeby nie bylo, ze w ogole )
Gorzej jesli chodzi o programy profesjonalne lub specjalistyczne tych zapewne moze brakowac.
A po co mi windows z tymi wszystkimi szpiegami, wirusami i innymi gownami?
Linux calkowicie mi wystarcza do moich potrzeb, przynajmniej w 90%
A taka IE np nie wiem czy wiesz ostatnio miala 31 bledow krytycznych a podobno ich ilosc nigdy nie schodzi ponizej 10.
Jesli juz jestesmy przy oprogramowaniu z microsoftu to niby dlaczego mam kupowac taki microsoft office za nie mala kwote pieniedzy
po to aby napisac zalozmy podanie.Swietnie to zadanie spelnia OpenOffice.
Tym bardziej, ze microsoft co chwile wydaje nowego offica a w zupelnosci wystarczylby bodajze ten z 97r
Przynajmniej do domowych zastosowan.
Podsumowujac microsoft i ten caly jego software be a linux ok
Stary 03.12.2003, 17:46   #5
pepperman
Guru

Cytat:
Napisany przez Weron
Jesli chodzi o bezmyslne klikanie w windows to instalacja programu przebiega mniej wiecej tak:next.next.next&finish or something like that
W przypadku linuksa to czytam najpierw takie pliki jak readme & install czasami obszerna dokumentacje i kompiluje program z opcjami, ktore beda mi potrzebne. Teraz chyba wiesz co mialem na mysli piszac bezmyslne klikanie.
Oczywiscie, ze chodzi o to aby cel osiagnac jak najszybciej ale jakim kosztem? Takim, ze po instalacji program bedzie wysylal ci z twojego komputera jakies informacje o rzeczach, ktore masz na kompie?Chodzi mi o te wszystkie "spaje" Takim, ze jak go zainstalujesz to juz pozniej beda problemy z odinstalowaniem i system bedzie coraz wolniej chodzil?
A bo ja wiem czy instalacja nowego tematu moze urastac do do rangi gory lodowej?Nie sadze ale fakt, ze czasami zamiast po klikac trzeba jednak zajrzec do dokumentacji.
Zapewne niektorych programow moze brakowac ale na desktop to jeszzce sie nadaje.
Muzyki posluchasz, filmy obejrzysz, po necie mozna serfowac i porozmawiac przez komunikatory ze znajomymi.
Z grami co prawda jest tutaj gorzej ale tez jest sposob aby niektore zainstalowac.
Ja np nie gram wiec mi nie sa potrzebne(no czasami pogram, zeby nie bylo, ze w ogole )
Gorzej jesli chodzi o programy profesjonalne lub specjalistyczne tych zapewne moze brakowac.
A po co mi windows z tymi wszystkimi szpiegami, wirusami i innymi gownami?
Linux calkowicie mi wystarcza do moich potrzeb, przynajmniej w 90%
A taka IE np nie wiem czy wiesz ostatnio miala 31 bledow krytycznych a podobno ich ilosc nigdy nie schodzi ponizej 10.
Jesli juz jestesmy przy oprogramowaniu z microsoftu to niby dlaczego mam kupowac taki microsoft office za nie mala kwote pieniedzy
po to aby napisac zalozmy podanie.Swietnie to zadanie spelnia OpenOffice.
Tym bardziej, ze microsoft co chwile wydaje nowego offica a w zupelnosci wystarczylby bodajze ten z 97r
Przynajmniej do domowych zastosowan.
Podsumowujac microsoft i ten caly jego software be a linux ok
strasznie uogolniles... program ma sie przede wszystkim zainstalowac. jezeli dla kogos glownym celem jest kompilowanie to jego sprawa, ale chyba nastapila tutaj zamiana glownych celow. pol biedy jak nawet wszystko pojdzie gladko. gorzej jak nie, co wcale nie jest takie rzadkie.
zapewniam Cie, ze instalowanie nowego tematu moze urosnac do rangi problemu. przesledz komentarze do tematow np. na kde-look.org. jak masz gotowa paczuszke to no problem, ale jak trzeba kompilowac, a to cholerstwo nie chce sie skompilowac to mamy problem...
szpiegi(dzy)... nie wiem o czym mowisz. moj system stoi od dosc dawna i tak szybko startujacego operacyjnego niejeden moglby mi pozazdroscic. wszystko co mialem usunac usunalem i moglem zapomniec o problemie. wystarcz dbac o rejstr.
IE? a co to jest? dawno zapomnialem.
Sid wspomnial tu o Fuerio. mnie rownie bardzo brakuje EAC'a pod Linux'em.

PS. jak ktos uzywa kde... http://kde.ground.cz/tiki-index.php?...E+Applications
Stary 03.12.2003, 18:57   #6
Weron
All Eyez On Me

Jesli chodzi akurat o antyvirusa to nie jest on potrzebny na linuksie bo tam nie ma wirusow.
Co do programow, ktore trzeba kompilowac to tylko jak ktos chce kompilowac ze zrodel (co osobiscia ja preferuje), jesli komus to nie odpowiada to moze sciagnac gotowa paczke, ktora zainstaluje sie przez klikniecie.
Jesli chodzi o to, ze nie ma niektorych programow na linuksie to tylko i wylacznie przez was bo uzywacie windows.
A wiadomo, ze oplaca sie to robic na co jest wiekszy zbyt.
Co do ludzi, ktorzy maja problemy przy instalowaniu tematow na linuksie to dlatego, ze byli wlasnie przyzwyczajeni do bezmyslnego klikania a niestety na linuksie trzeba chociaz troche pomyslec.
Opery nie mam zamiaru uzywac nie bedzie mi sie jakies cholerstwo wyswietlalo z glupi reklamami.
Tak macie ladnie, pieknie czysty rejestr bo trzeba o niego dbac. A kogo interesuje grzebanie po rejestrze i usuwanie wszystkich smieci?
Ja w kazdym razie nie mam zamiaru.Tak samo jak kogos nie interesuje kompilowanie programow, to mnie bynajmniej grzebanie po rejestrze.
I bynajmnie nie siedze teraz w "strachu" , ze przyjda i mi komputer zabiora.Nikogo nawet nie zmuszam do instalacji linuksa a nawet ostrzegam przed instalacja.Nie jest latwo z tym systemem.Mianowice lepiej isc na rynek i kupic sobie windows za pare zlotych.
Moze Sid masz legalnego w2k ale nie wszystkich na to stac.
Stary 03.12.2003, 21:00   #7
pepperman
Guru

Cytat:
Napisany przez Weron
Co do programow, ktore trzeba kompilowac to tylko jak ktos chce kompilowac ze zrodel (co osobiscia ja preferuje), jesli komus to nie odpowiada to moze sciagnac gotowa paczke, ktora zainstaluje sie przez klikniecie.
Jesli chodzi o to, ze nie ma niektorych programow na linuksie to tylko i wylacznie przez was bo uzywacie windows.
A wiadomo, ze oplaca sie to robic na co jest wiekszy zbyt.
Co do ludzi, ktorzy maja problemy przy instalowaniu tematow na linuksie to dlatego, ze byli wlasnie przyzwyczajeni do bezmyslnego klikania a niestety na linuksie trzeba chociaz troche pomyslec.
Opery nie mam zamiaru uzywac nie bedzie mi sie jakies cholerstwo wyswietlalo z glupi reklamami.
Tak macie ladnie, pieknie czysty rejestr bo trzeba o niego dbac. A kogo interesuje grzebanie po rejestrze i usuwanie wszystkich smieci?
Ja w kazdym razie nie mam zamiaru.Tak samo jak kogos nie interesuje kompilowanie programow, to mnie bynajmniej grzebanie po rejestrze.
I bynajmnie nie siedze teraz w "strachu" , ze przyjda i mi komputer zabiora.Nikogo nawet nie zmuszam do instalacji linuksa a nawet ostrzegam przed instalacja.Nie jest latwo z tym systemem.Mianowice lepiej isc na rynek i kupic sobie windows za pare zlotych.
Moze Sid masz legalnego w2k ale nie wszystkich na to stac.
hmmm... wszystko fajnie tylko, ze nie zawsze masz gotowe paczki. napisales, ze wszyscy Ci, ktorzy maja np. klopoty z zainstalowaniem nowego tematu to sa tylko bezmyslni klikacze. nieprawda. widocznie nigdy jeszcze nie trafiles na jakis programik, temacik, ktory zaszedl Ci za skore. zapewniam, ze to nic przyjemnego.
niektorych programow nie ma w wersji linuksowej, bo po prostu ich autorzy nie wykazuja zainteresowania ta platforma.
napisales, ze nie chce ci sie grzebac w rejestrze. nikt ci nie kaze. wystarcza dwa darmowe narzedzia, ktore zrobia to za Ciebie. czasami tylko wymagaja recznej interwencji.
widzisz, nawet sam napisales, ze nie jest latwo z linuksem. nie zauwazasz tu paradoksu? nie zgodze sie rowniez z Toba, ze nie jest latwo z instalacja. paradoksalnie instalacja jest dziecinnie prosta (w zaleznosci z jakiego korzysta sie instalatora) - no moze oprocz problemow z tym nieszczesnym odswiezaniem, ale to jest do naprawienia. gorzej z "glebsza" eksploatacja, bo jak ktos kliknie od czasu do czasu, aby odpalic jakis programik to nie bedzie problemu.

PS. w strachu nie jestem. dziwi mnie tylko, ze namawiasz do paserstwa
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: