Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.03.2011, 21:29   #1
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez jesi
Chcemy sobie założyć konto na Gmailu, ja chcę sobie założyć konto na Gmailu. Oczywiście założenie owego konto graniczy z cudem, wybór odpowiedniego loginu graniczy z cudem. Jak zapewne wszystkim wiadomo, loginy raz użyte i usunięte nie wracają do puli wolnych adresów, tak sobie wymyślił Google, podobno polityka prywatności i zabezpieczeń. W tym aspekcie to chyba sami siebie oszukują i przy okazji nas, tak jest i ma być (coś jak Apple). Tak głosi firma, która inwigiluje na wszelkie sposoby. Podobno to dla naszego dobra. Tylko nie mogę zrozumieć tego, że żadna inna firma tak nie robi, czy to Yahoo, Microsoft i ich Hotmail, loginy wracają do puli wolnych adresów.
Akurat w tym popieram posunięcie Google. Email dzisiaj jest narzędziem bardzo ważnym, rejestrując się w serwisach podajemy adres email, służy on potem do resetu hasła czy odbierania notyfikacji w obserwowanych tematach.
Nie muszę chyba pisać o zagrożeniach jakie z tego wynikają...

Cytat:
Nie mogę tego zrobić, bo jak to z Google, wszystko jest ściśle ze sobą powiązane.
To jest jeden z największych minusów Androida - powiązanie z firmą na G...

Cytat:
Chcę używać Androida, muszę założyć konto. Jak to zrobić? Jak już wspomniałem, gdzie wybranie sensownego loginu graniczy z cudem.
Chciałbym mieć login imię.nazwisko, albo litera imienia i nazwisko, jak się okazuje, nie jest ono aż takie rzadkie. Ktoś kiedyś założył i usunął, bo konto nie istnieje, ale oczywiście ja nie mogę też go założyć, bo ktoś to zrobił wcześniej, ale zrezygnował.
Cóż w tym momencie muszę przyznać paliemu rację. Jeżeli nie ma wolnego loginu @gmail.com, wykup domenę i przenieś na darmowy DNS jak zacznie ci się kończyć umowa. Zapłacisz raz i będziesz miał pocztę w swojej domenie. Rozwiązanie jest świetne(używam), oprócz poczty można podpiąć inne usługi jak kalendarz, zdjęcia, czytnik, dokumenty czy grupy dyskusyjne.
Takie konto do (20?) adresów email jest za darmo.

Cytat:
Gdyby tylko z tym był problem, ale Google daje nam kolejne kopniaki, Gmail nie rozróżnia kropki w loginie, czy jest czy nie, bez różnicy. Dochodzi do tego jeszcze wymagane 6 znaków w nazwie. Przecież te elementy w znaczny sposób ograniczają wybór.
Mnie to akurat ani nie razi, ani nie zachęca. Wszędzie podaję swój login z @gmail z kropką - jakoś tak ładniej wygląda.
Cytat:
Żadna inna firma tego nie robi, ale Google wie lepiej.
Zauważ tylko jedno - skrzynke masz za darmo! Nic nie płacisz! Jak dla mnie GMail mimo innych swoich wad (np. wycinanie załączników zawierających pliki exe lub exe spakowane do zip'a) prezentuje się o wiele lepiej od konkurencji.
Po pierwsze jako jeden z pierwszych portali pocztowych wprowadził dostęp via IMAP - rewelacyjna sprawa na dostęp do skrzynki.
Filtr antyspamowy, brak dodawanych reklam do wiadomości(o2 chyba tutaj góruje ), bezpieczeństwo - niedługo będzie można używać dwuskładnikowej autoryzacji!
To wszystko masz za darmo!

Cytat:
Dochodzi jeszcze YouTube i powiązanie z Gmailem, spotka nas dokładnie to samo przy próbie założenia konta. W końcu to też jedna wielka baza użytkowników, opierająca się na tych samych zasadach.
YouTube to przecież produkt GMaila więc czemu się dziwisz?

Zresztą jak dla mnie powinny się upowszechnić serwisy OpenID - jeden ID i logujesz się gdzie chcesz, co prawda wiążą się z tym nowe zagrożenia ale to temat na inną dyskusję.

Cytat:
Podsumowując, nie to że nie lubię Google, wręcz przeciwnie, ich usługi na tle konkurencji są co najmniej dobre, ale przy takiej polityce i ograniczeniach w dużym stopniu bardzo irytujące.

Pozostaje wybrać Windows Phone i wyszukiwarkę Bing.
Googla nie lubię za to że coraz bardziej się od niego uzależniam Poczta (GMail i Google Apps, GoogleReader(rewelka!), Kalendarz... itd.). Teraz co by się stało jak nagle Google wybucha?

Podsumowując, do Googla można się przyczepić do wielu rzeczy, jednak blokowanie raz użytych loginów to moim zdaniem świetne rozwiązanie. Znacząco zmniejsza ilość loginów jednak każdy kij ma dwa końce - nie ma idealnego rozwiązania tak aby 100% osób była zadowolona.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.03.2011, 22:35   #2
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości

Cóż w tym momencie muszę przyznać paliemu rację. Jeżeli nie ma wolnego loginu @gmail.com, wykup domenę i przenieś na darmowy DNS jak zacznie ci się kończyć umowa. Zapłacisz raz i będziesz miał pocztę w swojej domenie. (...)
Sprecyzuję:
domenę "abonujesz" na rok z opcją pierwszeństwa przy przedłużeniu (niektóre domeny na min. 2-3 lata). Przedłużenie jest zawsze płatne (chyba nie ma ani jednej domeny z jednorazową płatnością na "całe życie"). Przy egzotycznych domenach warto wczytać się w zasady, kto może przejąć domenę, jakie są reguły przedłużania itd itp - bo oprócz globalnych zasad ICANN, wiele zależy od lokalnych partnerów.

Na darmowy DNS możesz delegować domenę od razu po jej uaktywnieniu przez registrara, nie musisz czekać końca umowy (chyba, że jakiś cudaczny registrar, ale tego to chyba nikt już nie blokuje....). Tutaj zdaje się pomieszałeś z możliwością zmiany registrara przy końcu umowy.

Registrarzy zazwyczaj mają własne DNS, dostępne gratis dla klientów. Czy warto przenosić na free DNS czy w ogóle inny DNS, to zależy od konkretnego przypadku. Zazwyczaj warto i można jeszcze rozbić obsługę na 2-3 operatorów (np. primary NS, secondary NS + mirror). Grunt, że dobry DNS można uzyskać za darmo w dobrej jakości.

Cytat:
50 skrzynek pocztowych + 30 aliasów na każdą z tych skrzynek, co daje razem 1500 adresów.

Jednym z nowych ficzerów (od tej aktualizacji miesiąc temu) jest możliwość wpięcia wielu domen. Stąd 1500 należy pomnożyć przez ilość domen (nie wiem jaka jest maksymalna ilość domen, być może no limit)
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.03.2011, 23:36   #3
jesi
Forumator

Data rejestracji: 11.09.2006
jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Jeszcze odniosę się do kilku stwierdzeń z twojej strony andy.

Cytat:
Akurat w tym popieram posunięcie Google. Email dzisiaj jest narzędziem bardzo ważnym, rejestrując się w serwisach podajemy adres email, służy on potem do resetu hasła czy odbierania notyfikacji w obserwowanych tematach.
Nie muszę chyba pisać o zagrożeniach jakie z tego wynikają...
Nie popadajmy w paranoję. Jeżeli rejestrujemy się w różnych serwisach to przecież mamy od tego opcję "zmiana adresu e-mail". Jeżeli zmienię adres to zmieniam go wszędzie, dla mnie to jasne. Jeżeli nadal chcę notyfikować odpowiedzi na zarejestrowanym forum to rzecz jasna ten e-mail zmieniam. Jeżeli tego nie zrobię to znaczy, że mi na tym dostępie nie zależy i po paru latach zapomnisz nawet, że kiedyś się tam rejestrowałeś.
Jak jakiegoś serwisu nie używasz to na bank kiedyś zapomnisz hasła do niego.
Skoro usunąłeś lub porzucasz adres e-mail to dla mnie jest niezrozumiałe, żeby blokować ten login. Nawet gdybyś po iluś tam miesiącach chciał mieć dostęp do czegoś gdzie się rejestrowałeś, a tego maila nie używałeś to i tak nie będziesz miał do niego dostępu. Każdy z serwisów mailowych usuwa konto po iluś tam miesiącach, nawet Google (9 m-cy bez logowania i żegnasz się z kontem).

Cytat:
Cóż w tym momencie muszę przyznać paliemu rację. Jeżeli nie ma wolnego loginu @gmail.com, wykup domenę i przenieś na darmowy DNS jak zacznie ci się kończyć umowa. Zapłacisz raz i będziesz miał pocztę w swojej domenie. Rozwiązanie jest świetne(używam), oprócz poczty można podpiąć inne usługi jak kalendarz, zdjęcia, czytnik, dokumenty czy grupy dyskusyjne.
Napisałem wcześniej, że narazie nie chcę korzystać z tej opcji, poza tym, bardziej mi chodziło w tym temacie o Gmaila, a nie GA.

Cytat:
Mnie to akurat ani nie razi, ani nie zachęca. Wszędzie podaję swój login z @gmail z kropką - jakoś tak ładniej wygląda.
Zauważ tylko jedno - skrzynke masz za darmo! Nic nie płacisz! Jak dla mnie GMail mimo innych swoich wad (np. wycinanie załączników zawierających pliki exe lub exe spakowane do zip'a) prezentuje się o wiele lepiej od konkurencji.
Po pierwsze jako jeden z pierwszych portali pocztowych wprowadził dostęp via IMAP - rewelacyjna sprawa na dostęp do skrzynki.
Filtr antyspamowy, brak dodawanych reklam do wiadomości(o2 chyba tutaj góruje ), bezpieczeństwo - niedługo będzie można używać dwuskładnikowej autoryzacji!
To wszystko masz za darmo!
Mnie kropki też nie przeszkadzają, wspomniałem o tym jako o kolejnym ograniczeniu dostępnych kombinacji nazw użytkowników.
Wiem, że jest oferowane za darmo, ale razi mnie ta ignorancja Google wobec właśnie tych darmowych użytkowników. Tak ma być i już. To ich złota zasada.

Cytat:
YouTube to przecież produkt GMaila więc czemu się dziwisz?
Nie dziwni mnie to, po prostu wspomniałem o tej samej zasadzie.

Cytat:
Zresztą jak dla mnie powinny się upowszechnić serwisy OpenID - jeden ID i logujesz się gdzie chcesz, co prawda wiążą się z tym nowe zagrożenia ale to temat na inną dyskusję.
Nie powiem, takie rozwiązanie by mi się też spodobało.

Cytat:
Googla nie lubię za to że coraz bardziej się od niego uzależniam Poczta (GMail i Google Apps, GoogleReader(rewelka!), Kalendarz... itd.). Teraz co by się stało jak nagle Google wybucha?
No właśnie, nie tylko ty się uzależniasz. Ich usługi są na prawdę dobre. Przez to właśnie jest to denerwujące. Brak kolejnych domen i brak przywracania loginów zniechęca potencjalnych użytkowników.
Nie piszę tutaj o natychmiastowym przywróceniu nieużywanych loginów, może to być po 2-3 latach, ale po prostu żeby była taka możliwość.
jesi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: