![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Forumator
Data rejestracji: 11.09.2006
![]() ![]() |
Polityka Google
Zebrało mi się trochę, żeby "popsioczyć" na temat polityki Google, a właściwie Gmaila, choć jak to w przypadku tej firmy wszystko jest ze sobą powiązane.
Temat poruszany na wielu forach zagranicznych, jak widać nie tylko mnie drażniący. Chcemy sobie założyć konto na Gmailu, ja chcę sobie założyć konto na Gmailu. Oczywiście założenie owego konto graniczy z cudem, wybór odpowiedniego loginu graniczy z cudem. Jak zapewne wszystkim wiadomo, loginy raz użyte i usunięte nie wracają do puli wolnych adresów, tak sobie wymyślił Google, podobno polityka prywatności i zabezpieczeń. W tym aspekcie to chyba sami siebie oszukują i przy okazji nas, tak jest i ma być (coś jak Apple). Tak głosi firma, która inwigiluje na wszelkie sposoby. Podobno to dla naszego dobra. Tylko nie mogę zrozumieć tego, że żadna inna firma tak nie robi, czy to Yahoo, Microsoft i ich Hotmail, loginy wracają do puli wolnych adresów. Kiedyś, w czasach zaproszeń, miałem konto na Gmailu, poużywałem, nie odczułem potrzeby jego pozostawienia i usunąłem, nawet nie pamiętam loginu. Poza tym, nigdy aż tak wielkiej potrzeby nie odczułem, żeby je mieć. Do teraz. Zmieniło się to za sprawą Androida, otóż spodobał mi się system i idąc z duchem czasu chciałbym zakupić sobie telefon na tym właśnie systemie. Nie mogę tego zrobić, bo jak to z Google, wszystko jest ściśle ze sobą powiązane. Tutaj wkracza do boju Gmail. Wiadomo, system bez Gmaila będzie działał, ale właściwie nic na nim nie zrobimy. Market Place, kalendarz, kontakty, synchronizacja wymagają Gmaila. Chcę używać Androida, muszę założyć konto. Jak to zrobić? Jak już wspomniałem, gdzie wybranie sensownego loginu graniczy z cudem. Chciałbym mieć login imię.nazwisko, albo litera imienia i nazwisko, jak się okazuje, nie jest ono aż takie rzadkie. Ktoś kiedyś założył i usunął, bo konto nie istnieje, ale oczywiście ja nie mogę też go założyć, bo ktoś to zrobił wcześniej, ale zrezygnował. Piszę o tym bo skoro mam używać Androida i wszelkie kontakty, pocztę chciałbym kierować na konto, które nie brzmi jan.kowalski1256789 albo piesnababy45678. Bo skoro Android i usługi Google ściśle są ze sobą powiązane to wypadałoby, żeby używając tego systemu jakoś sensownie to wyglądało. Jestem osobą, która nie lubi mieć cyferek przy nicku/loginie, myślę, że nie tylko ja, a tym bardziej loginu z cyferkami i nazwiskiem. Gdyby tylko z tym był problem, ale Google daje nam kolejne kopniaki, Gmail nie rozróżnia kropki w loginie, czy jest czy nie, bez różnicy. Dochodzi do tego jeszcze wymagane 6 znaków w nazwie. Przecież te elementy w znaczny sposób ograniczają wybór. Żadna inna firma tego nie robi, ale Google wie lepiej. Przebolałbym te elementy jakoś, gdyby wprowadzone zostały nowe domeny do wyboru tak jak to zrobiły Yahoo i Microsoft (Hotmail), ale kolejny raz, Google wie lepiej, no bo po co? Oczywiście nie napiszemy swoich sugestii, bo kontakt z Google opiera się tylko i wyłącznie na botach. Google nie słucha, Google tylko informuje. Dochodzi jeszcze YouTube i powiązanie z Gmailem, spotka nas dokładnie to samo przy próbie założenia konta. W końcu to też jedna wielka baza użytkowników, opierająca się na tych samych zasadach. Podsumowując, nie to że nie lubię Google, wręcz przeciwnie, ich usługi na tle konkurencji są co najmniej dobre, ale przy takiej polityce i ograniczeniach w dużym stopniu bardzo irytujące. Pozostaje wybrać Windows Phone i wyszukiwarkę Bing. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja tam korzystam jedynie z wyszukiwarki Google i w tym Google jest potentatem... żaden bing czy inny mniej znany system nie ma co konkurować z Google. A to ze Ci się Android nie podoba, czy inna usługa Google to już twój problem...
![]() |
#3 | |
Forumator
![]() ![]() |
Cytat:
Czy to mój problem, może i mój, ale napisałem to, bo jak wcześniej wspomniałem, kontakt z kimś "żywym" od Google jest niemożliwy, a gdzieś chciałem przelać tę swoją irytację. Poza tym, zagraniczne fora też co jakiś czas szumią o tym, więc chyba nie tylko ja się z taką polityką nie zgadzam. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja na szczęście jak powstawał gmail to założyłem sobie wtedy oficjalną skrzynie z kropką, od niedawna używam jej dopiero
![]() Sam jednak jestem przeciwny rejestracji w innych serwisach poprzez konto google czy facebook (integracja konta czy jak tam)...
![]() |
#5 | |||||
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Bez tego zakładając konto, mógłbyś przypadkiem przejąć korespondencję nie do Ciebie kierowaną i odwrotnie: np. trafiasz do więzienia, wychodzisz po kilku latach, konto skasowało się, ale ktoś je założył i czyta listy od twojej dawnej kochanki, która Ciebie poszukuje... Scenariusze można mnożyć, nie zawsze zabawne. Zauważ, że użytkownik bezpłatnej wersji GMaila jest dla Googla mocno anonimowy, w tym sensie że umowa nie została potwierdzona żadną płatnością, formą pisemną, deklaracją danych osobowych itp Stąd, nie wnikając w ogólną ocenę Googla, tutaj nie kłamią: to jest zabezpieczenie przydatne dla użytkownika. To, że niektóre inne firmy tego nie wdrażają, jest ich minusem, a nie plusem. Zresztą pozostali giganci zapewne nie wdrożyli tego przez pewne ograniczenia techniczne, dużo by mówić jakie to ograniczenia. btw o2.pl ma takie zabezpieczenie Co ciekawe na o2.pl konto skasowane przez brak aktywności, można odzyskać zakładając je z takim samym hasłem (pojawia się jako czyste, bez maili, kontaktów, historii etc) Podejrzewam, że z gmailem jest tak samo. Technicznie to żaden problem, skoro gdzieś trzymają listę kont usuniętych, to nie problem przechowywać także w kolumnie obok hashe haseł. Cytat:
![]() Zauważ co m.in. koduje znaczek @ - oznacza on do, do kogo jasio@xxx.com znaczy wyślij pocztę na serwer xxx.com, a serwer już będzie wiedział gdzie jest jasio innymi słowy jasio jest podzbiorem xxx.com Jeśli nazywasz się Jan Kowalski, to jako Jan jesteś podzbiorem Kowalskich, stąd adres typu jan@kowalski.com jest jak najbardziej naturalny. A jeśli jest więcej Janów Kowalskich, to no problem, rozpowszechniasz mail w formacie np: jan+przydomek@kowalski.com czy jak tam chcesz. I to wszystko ten zły Google za friko daje ![]() Cytat:
![]() Problem kropek w adresach mail jest o wiele starszy niż Google. To wynika z pewnych norm i starego uniksowego softu, który był zgodnie z nimi napisany - to są jeszcze lata nawet 70. Dużo by o tym mówić, ale mniej więcej wynika to z tego że dawne adresy mail były tożsame z kontem shell na różnorakich terminalach. Potem ludzie zauważyli potrzebę kropek i powstała możliwość robienia aliasów na mail z kropką - statycznych z kropką w określonym miejscu lub dynamicznych z kropką w dowolnym miejscu. W krajach takich jak USA i Francja, przed epoką Windows były w użyciu maszyny UNIX-like i inteligencja techniczna wiedziała co oznacza kropka. Dla Googla pierwszym i najważniejszym rynkiem są te kraje i zapewne nie widział on sensu zmieniania tych przyzwyczajeń, co mogłoby prowadzić do nieporozumień j.w. Oczywiście w infrastrukturze Googla nie ma już dawnych ograniczeń technicznych, odtworzyli oni tylko dotychczasowe właściwości (i to nie od razu) Cytat:
Oprócz tego ma to pewne zalety czysto techniczne, ale dużo byłoby gadać. Tak czy siak - Gugiel bodajże jako jedyny oferuje darmowe konto w twojej domenie, więc w czym problem? Cytat:
Znowu wybacz, naprawdę nie chcę Ciebie urazić, ale czy spodziewasz się, że szef Googla zadzwoni do Ciebie, użytkownika bezpłatnych usług, aby wyjaśnić skąd się kropki w mailach wzięły? ![]() Google ma też ciekawą politykę odsiewania nieprzemyślanych zgłoszeń - niektóre kontakty czy ogłoszenia o pracę trzeba sobie wyguglać rozwiązując zagadki logiczne ![]() O i to może być problem. A nawet nie to powiązanie samo w sobie, tylko budowanie zamkniętego ekosystemu, odizolowanego od reszty Internetu. Tutaj właściwe jest porównanie Google do Facebooka czy Apple. Jest to świeży problem, jedni widzą w tym małe zagrożenie, inni potężne - ale na pewno jest o czym rozmawiać. Natomiast to o czym Ty mówisz, to nie są żadne problemy, tylko drobne właściwości których sensu nie uchwyciłeś. Podpierałeś się jakimiś innymi forami, ale wybacz po raz trzeci: gdzieś dzwoni, tylko nie wiesz w którym kościele ![]() Ostatnio zmieniany przez pali : 21.03.2011 o godz. 00:59 |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Թ
Cytat:
Sprawdź po prostu logując się, bez kropki. Jeśli nie zostaniesz zalogowany, to masz problem ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dawno nie widzialem na tym forum tak ciekawego merytorycznie tematu. Reputa dla Was obu - sledze z zaciekawieniem!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||||||||||
Forumator
![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Co do kropek, dzięki za trochę historii. Szczerze to nie mam potrzeby używania ich w loginach/nazwach, nawet wolę bez, wspomniałem tylko o nich jako o kolejnym ograniczeniu, które umniejsza bazę dostępnych nazw. Cytat:
Co do swojej domeny, tak jak napisałem trochę wyżej. Co nie zmienia faktu, że to jak najbardziej plus. Cytat:
Wcale nie oczekuję, że szef Gogle do mnie zadzwoni, po prostu dobrze czasem jest dostać odpowiedź od żywej osoby lub w ogóle z taką się skontaktować. Z Google tego nie zrobisz, nie ma absolutnie żadnego maila kontaktowego, same formularze, do których dokopiesz się jak masz szczęście, po czym nie masz co liczyć na jakąkolwiek odpowiedź. Czytałem już o tych próbach kontaktu. Cytat:
To o czym ja piszę, zgodzę się, są to właściwości takiego systemu, jednakże dla mnie kompletnie nie zrozumiałe. Nie nazwałem ich problemami, tylko ograniczeniami. Ogranicza się w ten sposób potencjalnych użytkowników określonych usług, skoro inne firmy nie mają takiego zwyczaju. Pewnie ma to jakiś sens i na pewno jest to czymś uwarunkowane, ale moim zdaniem kompletnie bez sensu. Potencjalni użytkownicy będą szukać innych rozwiązań. |
||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Cogito ergo doleo
Data rejestracji: 24.04.2005
![]() |
Krótkie wyjaśnienie sprawy kropek na gmail:
" Może się zdarzyć, że otrzymasz wiadomość wysłaną na adres wyglądający podobnie do Twojego, ale różniący się liczbą lub rozmieszczeniem kropek. Zdajemy sobie sprawę, że świadomość otrzymywania cudzej poczty na własny adres e-mail może być niepokojąca, pragniemy jednak uspokoić: oba te adresy są Twoje. Gmail nie rozpoznaje w nazwach użytkowników kropek jako znaków, można więc dodawać lub usuwać kropki z adresu Gmail bez zmiany faktycznego adresu docelowego. Wszystkie wiadomości wysyłane na te adresy dotrą do Twojej skrzynki odbiorczej i wyłącznie do niej. W skrócie: o jankowalski@gmail.com = jan.ko.w.al.s.ki@gmail.com o jankowalski@gmail.com = JANKOWALSKI@gmail.com o jankowalski@gmail.com = Jan.Kowalski@gmail.com Wszystkie te adresy należą do tej samej osoby. Możesz to sprawdzić, próbując zalogować się za pomocą swojej nazwy użytkownika z dodaną lub usuniętą kropką. Za każdym razem otwarte zostanie Twoje konto. Jeśli otrzymasz pocztę wyglądającą na przeznaczoną dla kogoś innego, prawdopodobnie nadawca pomylił się przy wpisywaniu adresu ***8211; tak samo jak czasem zdarza się wykręcić zły numer telefonu. W takim przypadku zalecamy skontaktowanie się z nadawcą lub witryną i powiadomienie o zaistniałym błędzie. Ostatnia sprawa: w usłudze Google Apps kropki są rozpoznawane. Jeśli Twoja nazwa użytkownika ma zawierać kropkę, poproś administratora domeny o dodanie preferowanej nazwy użytkownika jako pseudonimu." Ze swojej mogę dodać, że dzięki temu otrzymałem już kilka ważnych maili, które w innym wypadku na pewno by do mnie nie trafiły. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
imie.nazwisko lub imienazwisko W sumie to nawet nie wiedziałem o tym ![]() Login bez kropki to jest jakiś alias do loginu z kropką, i poczta wysłana na ten bez kropki trafi na ten z kropką ? Czemu miałbym problem gdyby mnie nie zalogowało ? Edit. Dobra dotarłem właśnie do posta @mdfire, który to wyjaśnia.
![]() |
![]() |
#11 | |
Թ
Patrix,
mówiłeś że dawno temu zakładałeś GMail, a na początku można było założyć konto foo.bar@gmail.com a potem foobar@gmail.com i były to dwa osobne konta. Ja tak zrobiłem i po zaprzestaniu logowania się na konto bez kropki, GMail mi automagicznie połączył oba konta w jedno, gdy już wprowadzili te zabezpieczenia. Teraz mogę logować się z kropką lub bez, a głównym adresem jest ten z kropką (widać go w prawym rogu webaplikacji). Trochę namieszali z tym, że od razu tego nie wprowadzili. Cytat:
Rozwiązaniem może być ustanowienie catch-all, czyli konta na które spływają wszystkie maile nie pasujące do żadnego konta/pseudonimu. Zdawać sobie trzeba jednak sprawę, że w ten sposób można niechcący podejrzeć czyjąś korespondencję, wysłaną na adres z literówką. Catch-all można też zastosować tworząc np. system maili dla niewielkiej firmy. Np. maile kontakt@foobar.pl i biuro@foobar.pl mogą trafiać do jednej skrzynki catch-all, bez robienia aliasów i dalej np. sortujemy to filtrami, przesyłamy dalej itd itp jesi, pozostanę przy swoim zdaniu co do użyteczności rozwiązań GMaila ![]() Namawiam jednak do Google Apps, naprawdę fajna sprawa. Domeny są teraz tanie, to jedyny wydatek. W razie czego mogę pomóc w konfiguracji (na forum of kors). Chociaż przyznam, że nie mam pojęcia czemu jabber z GA przestał mi się komunikować z zewnętrznymi serwerami ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
![]() Zrobiłem to impulsywnie wtedy bo w końcu to od googla, ale nie rozesłałem tego adresu do znajomych i przestałem się na nie logować. Jakoś 1,5 roku temu sobie o nim przypomniałem (nie ja sam ale papierowy notes ![]() Skoro tak piszesz, że były problemy to widać miałem trochę szczęścia bo wiem, że mam kilku imienników w Polsce.
![]() |
![]() |
#13 | |||||||
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Nie muszę chyba pisać o zagrożeniach jakie z tego wynikają... Cytat:
Cytat:
Takie konto do (20?) adresów email jest za darmo. Cytat:
Cytat:
Po pierwsze jako jeden z pierwszych portali pocztowych wprowadził dostęp via IMAP - rewelacyjna sprawa na dostęp do skrzynki. Filtr antyspamowy, brak dodawanych reklam do wiadomości(o2 chyba tutaj góruje ![]() To wszystko masz za darmo! Cytat:
Zresztą jak dla mnie powinny się upowszechnić serwisy OpenID - jeden ID i logujesz się gdzie chcesz, co prawda wiążą się z tym nowe zagrożenia ale to temat na inną dyskusję. Cytat:
![]() Podsumowując, do Googla można się przyczepić do wielu rzeczy, jednak blokowanie raz użytych loginów to moim zdaniem świetne rozwiązanie. Znacząco zmniejsza ilość loginów jednak każdy kij ma dwa końce - nie ma idealnego rozwiązania tak aby 100% osób była zadowolona.
![]() |
![]() |
#14 | ||
Forumator
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Co do GA też narazie nie skorzystam, ale dzięki, będę wiedział do kogo się zwrócić w razie problemów gdybym się zdecydował. Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Թ
Cytat:
domenę "abonujesz" na rok z opcją pierwszeństwa przy przedłużeniu (niektóre domeny na min. 2-3 lata). Przedłużenie jest zawsze płatne (chyba nie ma ani jednej domeny z jednorazową płatnością na "całe życie"). Przy egzotycznych domenach warto wczytać się w zasady, kto może przejąć domenę, jakie są reguły przedłużania itd itp - bo oprócz globalnych zasad ICANN, wiele zależy od lokalnych partnerów. Na darmowy DNS możesz delegować domenę od razu po jej uaktywnieniu przez registrara, nie musisz czekać końca umowy (chyba, że jakiś cudaczny registrar, ale tego to chyba nikt już nie blokuje....). Tutaj zdaje się pomieszałeś z możliwością zmiany registrara przy końcu umowy. Registrarzy zazwyczaj mają własne DNS, dostępne gratis dla klientów. Czy warto przenosić na free DNS czy w ogóle inny DNS, to zależy od konkretnego przypadku. Zazwyczaj warto i można jeszcze rozbić obsługę na 2-3 operatorów (np. primary NS, secondary NS + mirror). Grunt, że dobry DNS można uzyskać za darmo w dobrej jakości. 50 skrzynek pocztowych + 30 aliasów na każdą z tych skrzynek, co daje razem 1500 adresów. ![]() Jednym z nowych ficzerów (od tej aktualizacji miesiąc temu) jest możliwość wpięcia wielu domen. Stąd 1500 należy pomnożyć przez ilość domen ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Opcje związane z dyskusją | |
Tryby wyświetlania | |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Co zrobić z tematem POLITYKA? | Bartez | Propozycje, sugestie, błędy forum | 127 | 14.10.2010 08:15 |
Wieszający się komputer. Różne BSOD, Brak pomysłów | silent22 | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 18 | 17.04.2009 17:33 |
Tajne centrum serwerowe Google | MacGyver | Off topic | 13 | 25.06.2006 22:52 |
G-Drive na google | mallow | Off topic | 22 | 26.04.2006 23:39 |
Google suggest czyli sugestie wyszukiwarki :) | Air | Off topic | 5 | 14.12.2004 21:01 |