![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 19.02.2006
![]() |
![]()
Witam,
potrzebuje pomocy przy wyborze telewizora.Walka pomiedzy plazmą a LCD... zakres portfela ok. 7000zł. celuje tak w 42". Chodzi mi o konkretne modele bo już zgłupiałem.Czytam o tym od kilku dni i w sumie wychodzi na plazme bo lepiej odwzorowuje kolory, nie ma takich załamań światła jak LCD gdy sie patrzy pod kątem i nie smuży przy szybkich zmianach obrazów.Ale znowu plazma ma mniejszą żywotność , ciągnie więcej prądu i przy patrzeniu z odległości mniejszej niz 3,5m męczy oczy. Zgłupiałem ... Prosił bym o wskazanie czy PDP czy LCD i konkretne modele które są warte uwagi. Pozdrawiam... |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 16.01.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |||
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Niewiele gorsza od LCDkow zapewne..
Cytat:
Cytat:
Ogladam nawet z 1,5m i oczy mi sie nie mecza.. ;-) Cytat:
Hitachi, Pioneer, Panasonic - w takiej kolejnosci rozgladaj sie za modelami :-). |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
ClassicGOD
Data rejestracji: 24.02.2004
![]() |
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 27.12.2002
![]() |
W plaźmie najszybciej wypala się kolor niebieski. Żywotność tego koloru wynosi około 10 lat przy włączonym telewizorze 7 godz/dzień.
Plazma rzeczywiście ma większy pobór mocy. Przy przekątnej 42" jest to około 50 Watów więcej od LCD o takiej samej przekątnej. Wybrałbym plazmę. Ma bardzo dobre odwzorowanie kolorów i bardzo dobra jakość obrazu. Co do modelu to skupiłbym się na markowych produktach tj. Sony, LG, Pioneer, Samsung... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
@ark_fx - http://plazma-lcd-fakty.pl/ .
@Mr. Manson - kto w dzisiaj ma telewizor dluzej niz 10 lat? ;-> |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ja mam
![]() A co do plamy czy LCD okolo 42 cali i powyzej to faktycznie biora szmat pradu, szczegolnie jest to odczuwalne jesli gra to caly czas... ja tam jestem tradycjonalista i nadal kultywuje CRT, nie mam telewizji HDTV wiec tymczasem jakosc CRT mnie zadowala
---------- pozdrawiam Ostatnio zmieniany przez Ormianin : 19.02.2007 o godz. 13:08 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
@Ormianin - nie o to mi chodzilo (tak myslalem, ze zaraz ktos napisze, ze ma TV z 80. roku ;-) ).
Chodzi mi o to kto aktualnie planuje kupic telewizor i miec go dluzej niz 10 lat gdzie co raz to nowsze technologie sie pojawiaja? :-) |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
ClassicGOD
Data rejestracji: 24.02.2004
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Moze to dla ciebie bedzie dziwne, ale zwykly wyjadacz chleba kupi TV na conajmniej 10 lat lub wiecej, nawet w krajach zachodnich, przecietni nie zmieniaja tak czesto sprzetu RTV i AGD. Nawet ja kupujac dzis np. pralke, chcialbym aby posluzyla ona minimum 10 lat, wydaje mi sie ze nie bede mial telewizorowi za zle jak i pogra 10 lat, jak i wiecej... tak poza tym jak czlowiek zaczyna miec troche innych obowiazkow na glowie, wazniejsze cele... to przestaje sie interesowac wymienianiem RTV, Audio i ma juz dosc małooplacalnego komputerowego szalenstwa... jak bylem studentem i nastala modna era komputerow klasy PC to w koncu lat 90-tych nie bylo miesiaca abym nei wymienial w swoim pececie jakiegos podzespolu, bardzo mnie to rajcowalo, ale z dzisiejszego punktu widzenia nie mialo sensu i szkoda bylo na to wszytsko tylko kasy. Dlatego dzis jak kupie nowy TV (nie wazne czy plazma czy LCD czy CRT) to bedzie to napewno inwestycja na dobre pare lat i wiecej.
![]() |
#11 |
Bywalec
Data rejestracji: 19.02.2006
![]() |
Czyli wszystko wskazuje na plazme.Modele LG,Panasonic, Pioneer.Ale patrząc na porównanie które sobie porobiłem
PLAZMA + Natychmiastowy czas reakcji + Wysoki kontrast i jakość kolorów pod każdym kątem patrzenia - Wypalanie się ekranu ( patrzeć na systemy oszczędzające ekran ) LCD -Wolny czas reakcji ( smużenie przy szybkich scenach nawet przy szybkich czasach) - Utrata kontrastu i jakości kolorów pod kątem większym niż 45° + Nie wypala się ekran ...może ktoś podać modele których szukac w sklepie.Moze ktoś ma w domu i może coś więcej powiedzieć ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
@ark_fx - w LCDkach tez wypala sie ekran.. (piksele).
Ba! Nawet w CRTkach cos tam sie "wypala". |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zdezorientowany
Zlotowicz
Data rejestracji: 08.05.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
1. ***380;ycie tv. Smartek, ja w***322;a***347;nie kupi***322;em tv jaki***347; czas temu i nie zamierzam kupowa***263; nowego do momentu ***347;mierci technicznej obecnego, kupi***322;em go tylko i wy***322;***261;cznie dlatego, ***380;e poprzedni umar***322; po kilkunastu latach s***322;u***380;by. kopmutera te***380; bym nie zmienia***322; gdyby nie M$ i jego kolejne systemy. szkoda tylko, ***380;e ostatnio mam wra***380;enie, ***380;e producenci elektroniki gratisowo dodaj***261; "ficzer" autodestrukcji po up***322;ywie gwarancji.
2. wypalanie plazmy. wszystko si***281; "wypala" i plazma te***380; si***281; "wypala", ale kiedy si***281; wypali ? za 10 lat, 15 ? 20 ? to ma jakie***347; znaczenie ? 3. plazma vs lcd, wystarczy i***347;***263; do du***380;ego sklepu, zobaczy***263; stoj***261;ce obok siebie, z puszczonym na nie tym samym sygna***322;em i odpowied***378; jest oczywista. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ja mam na dzia***322;ce telewizor KOLOROWY, JVC 20" z ~1977 roku i tylko raz mu si***281; przeka***378;nik zepsu***322; (nic wi***281;cej) - nie da si***281; teraz z pilota wy***322;***261;czy***263;, bo jest na kr***243;tko. a pilot oryginalny
![]() to japo***324;ce sprz***281;ty wtedy robili, ale to historia. end of OT ![]() Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 19.02.2007 o godz. 20:21 |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
srutu tutu majtki z drutu
przejedz do mnie do wojewodztwa londynskiego, pokaze ci, ze wiekszosc to prawda, nie jestem w stanie zaprezentowac tylko testow dlugoterminowych
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|