![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Koordynator
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 03.03.2003
![]() |
Pomocy z IRDA potrzebuje ...
mam podlaczona irde, lampka miga, odbior ir aktywny w telefonie no i wlaczam MobiMB i nic, wlaczam OPM2 i tez nic. Tak jakby jej nie widzial. Przerwania sa ok, urzadzenie dziala poprawnie, w biosie wlaczone
![]() ![]() gg: #3775754
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
a w BIOSie poustawiales co trzeba? pamietaj ze diody nadawczo-odbiorcze w urzadzeniach musza sie widziec
Jak zadziala to Windows pokaze Ci ze wykryto nowy komputer, Nokia xxxx ![]()
![]() |
#3 |
Koordynator
CDRinfo VIP
![]() |
no w biosie ustwailem wszystko, bo inaczej diodti by nie dzialaly, ustawilem irrx/irtx ...
![]() |
#4 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ustawienia BIOSu:
Wejdz do BIOSu i do menu Integrated Peripherals W miejscu UART Mode Select z Normal zmień na IrDA Teraz poniżej rozwiną Ci się miejsca wyboru Duplex Mode i Tx, Rx active Ja jako Duplex Mode ustawiłem half (lub full duplex)i nie było żadnych problemów. TX ustawia się zawsze na stan niski aby w czasie spoczynku dioda nadawcza nie paliła się na próżno i nie nagrzewała układu Instalacja w Windows: Windows 98: Po ustawieniu w BIOS-ie Windows instaluje sterowniki automatycznie, pojawia się okno z napisem Port podczerwieni PNP a na pasku zadań obok zegara pojawia się ikona. Po naciśnięciu powinien pojawić monitor podczerwieni W zakładce Stan powinien przy ikonce IrDA pojawić się komunikat Komunikacja w podczerwieni została wyłączona Przechodzimy do zakładki Opcje i tam zaznaczamy opcję Włącz komunikację w podczerwieni i klikamy Zastosuj Wtedy w zakładce Stan obok ikonki IrDA powinien się pojawić komunikacik Brak urządzeń podczerwieni w zasięgu Urządzenie co 2,3 sekundy powinno migać diodą nadawczą podczerwieni (dobrze widać w ciemności). Po przyłożeniu urządzenia powinna się pojawić nazwa urządzenia a komputer zacznie szukać sterowników dla niego. Nie mająć komórki można sprawdzić odbiór za pomocą PilotaTV przytrzymując przycisk na 6s, wtedy powinna się zmienić ikonka i napis że jakieś urządzenie zakłóca nadawanie Oprócz tego w Mój komputer powinna się pojawić ikonka Adresat podczerwieni Windows XP: Po ustawieniu w BIOS-ie Windows XP nie pokazuje tak jak Windows 98 że zainstalował port podczerwieni, należy zobaczyć w Menadżer urządzeń - Urządzenie portu podczerwieni. Jeżeli nie ma ponownie sprawdzić ustawienia w BIOS-ie. Jeżeli jest wchodzimy w Panel sterowania i naciskamy ikonę Łącze bezprzewodowe W zakładce Transfer plików powinny być zaznaczone wszystkie opcję a w zakładce Sprzęt w miejscu Urządzenia powinno być Wbudowane urządzenie portu podczerwieni Windows XP nie posiada monitora podczerwieni jednak po naciśnieciu OK podłączone urządzenie co 2,3 sekundy powinno migać diodą nadawczą podczerwieni (dobrze widać w ciemności) To nie moje, to cudze ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użyszkodnik
Data rejestracji: 29.03.2001
![]() |
@mallow, to jeszcze zależeć może od telefonu. Ja miałem tak samo z Nokią 6610, już myślałem że Irda zwalona, ale nie. Okazało się bowiem, że do Nokii trzeba zainstalować w systemie specjalny modem-sterownik (plik INF ze strony Nokii dla danego modelu) i dopiero wtedy wykryło telefon. Jak jest z innymi markami telefonów, to nie wiem.
Poprzedni opis: Był i się zmył. Teraz jestem tu: monter.techlog.pl CHCIAŁĘ BYŚ MODERATORĘ ale sresyknofałę... Bedę PREZYDĘTĘ !!! "Głupota, którą widzimy u drugich, na ogół podnosi nas na duchu" ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Koordynator
CDRinfo VIP
![]() |
Ale gdzie ten pliczek skopiowac dokladnie?
![]() |
#7 | |
Użyszkodnik
![]() |
Cytat:
- wybierz model, pokaże się strona z kolejnymi wyborami dla danego modelu - szukaj tam "Software / Modem drivers" - po kliknięciu na nowej stronie pokażą się pozycje: "Nokia_xxxx_Infrared_Winxx.inf" a poniżej "Nokia_xxxx_Winxx_Manual_modem_inf_installation.pd f" - to ostatnie jest helpem - instrukcją instalacji owego modelu).
Poprzedni opis: Był i się zmył. Teraz jestem tu: monter.techlog.pl CHCIAŁĘ BYŚ MODERATORĘ ale sresyknofałę... Bedę PREZYDĘTĘ !!! "Głupota, którą widzimy u drugich, na ogół podnosi nas na duchu" ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W manualu do plyty glownej, popatrz jak sa ustawione nozki (piny) Irdy!
To jest istotne. Sa 3 rozne ustawienia pinow w Irdzie zaleznie od typu plyty glownej. Ps: a zeby bylo ciekawiej, w kazdym ustawieniu nozek, menager wykrywa podlaczony port podczerwieni. (prawdopodobnie chodzi o mase, czarny kabelek) Ostatnio zmieniany przez yahol : 13.03.2004 o godz. 19:26 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Koordynator
CDRinfo VIP
![]() |
800% jest dobrze podłączone zgodnie z instrukcją płyty
![]() |
#10 |
Koordynator
CDRinfo VIP
![]() |
wskoczyl mi jakis modem 8210 ... i co dalej ?? mam polaczenie IR i modem8210
![]()
![]() |
#11 |
Użyszkodnik
![]() |
O ile pobrałeś właściwy plik i dobrze dodałeś do systemu, to po wejściu w ustawienia OPM2 i wył/wł połączenia dla IrDA i zatwierdzeniu OK, powinien znaleźć telefon. Oczywiście w telefonie musisz uaktywnić na ten czas port IrDA, inaczej nici z komunikacji.
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Guru
Data rejestracji: 14.06.2002
![]() |
Też miałem to samo, z nokia 6510, i IrDA na USB. Wykrywało telefon i zrywało połączenie i tak w kółko. Z nokia 8210 działało dobrze. Okazało się, że wystarczy zmienić w sterowniku typ urządzenia i działało.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Koordynator
CDRinfo VIP
![]() |
Witam! mam nowa wiadomosc. wsadzialem ta irde do innego kompa i o dziwo dziala wysmienicie, wszyztko jest ok. Co to mozze byc, i na tamtym i na tym kompie jest XP ... tyle ze ja mam MSI KT4V a nie wiem jaka tamta yla, ale jakas malo znana firma pod P4 ... co wy na to ??
![]() |
#14 |
d[-.-]b
Data rejestracji: 12.08.2003
![]() |
mallow Z 8210 nie bedzie dzialal mobimb, z tym telefonem to bedzie dzialac logomanager... nie trzeba instalowac modemu jak nie bedziesz z niego kozystac, od razu po wybraniu w telefonie polaczenie IR przybliz telefon do IrDY i wlancz logomanager'a.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
..::Blue Machine::..
Data rejestracji: 12.11.2003
![]() |
ja tez nie moge IRDA uruchomic u siebie...
tym bardziej ze ten uklad dziala na innej plycie poprawnie, u mnie nie laczy sie z zadnym urzadzeniem... mam plyte Abit NF7 SL v2.0 wie ktos co poradzic? |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|