![]() |
Cytat:
Mam go profilaktycznie na dwóch partycjach. |
oj nie o to chodzi... usilowalem pomoc... ale jednak przez GG malo da sie zrobic (nie obrazajac nikogo) gdy osoba ma windowsa po niemiecku i wpisuje polecenia ze znakiem cudzyslowia... fakt, to mogla byc moja wina, bo napisalem zeby robil tak jak napisze... no i napislalem: wpisz: "cd programmen" no i wpisal: "cd programmen"
|
Cytat:
|
dokładnie jak pisał majonez commander pod dosa, ja mam na prawie każdej partycji starego poczciwego dosowego Nortona Commandera.
Uruchamiamy komputer z dyskietki startowej, przechodzac do lini polecen (uruchom komputer bez obslugi cd-rom czy jakos tak;) ) i np. gdy mamy nortona na dysku d wpisujemy komende: - D: (zeby byc na dysku D) - cd nc (wchodzimy w folder commandera u mnie folder ma nazwe "NC" i tak jest w komendzie) - nc.exe wywolujemy nortona. i działamy w nortonie. :) powodzenia |
Ilość załączników: 1
polecam volkov commandera - dziala pod dosem - zajmuje bardzo malo miejsca - obsluga jak nortona commandera
|
zamiast szukac znakow na klawiaturze mozna:
1. zmienic uklad klawiatury albo 2. uzywac kodow asci gdy danego znaku brakuje (w ten sposob obchodzi sie tez dlugie nazwy katalogow, po jak wiadomo klawisz tyldy w dosi nie dziala) pozatym wystarcza polecenia dir, cd, del kody asci wpisujemy majac wcisniety lewy alt z klawitury numerycznej (numpada), tak gwoli przypomnienia, list kodow asci w necie jest pelno - wystarczy w googlu wpisac asci |
Cytat:
|
andrzejj9: heh, niby banalne, a w rzeczywistosci tak nie jest...
xp w wersji niemieckiej, totalna nieumiejetosc polecen dosowskich robia swoje... w dodatku jeszcze pare innych rzeczy... no nic probojemy dalej... |
W skrocie - dyskietka startowa, uruchamiasz z niej Windowsa i po kilkudziesieciu sekundach wczytywania jestes w biosie. Wpisujesz x:, gdzie x to oznaczenie partycji, an ktorej jest ten plik, nastepnie cd .... gdzie kropki to nazwa katalogu i tak az dojdziesz do pliku. potem del i nazwa pliku. Problem mozesz miec jedynie, jesli nazwy poszczegolnych katalogow sa dluzsze niz 8 liter. Wtedy najpierw je zmien pod Windowsem.
|
ja stawiam na konsole odyzskiwania windows lub w 100% linuks (najlepiej knoppix bo się bootuje z cd)
a moze tryb awaryjny ? |
eh... zagadaj do mnie na gadulcu to moze pomoge...
|
Dzieki ludziska ale niestety sobie nie poradzilem.Skan disc nic nie wykrywa,Windows Commander nie chce skasowac pliku a jak dzialac z pozycji dosa to ja pojecia nie mam.Gdyby ktos mial czas i ochote to moze przez gadu-gadu jakos bardziej lopatologicznie mi wylozy co tam z tym dosem?
moj numer:4291041 |
Albo można użyć komendy format i litera dysku :)
|
Wyłącz podgląd miniatur. Mżesz zrobić to min. w menu 'widok' następnie odśwież obraz. U mnie w takich przypadkach zawsze działało.
|
można też zabootować kompa z płyty xp'ka i z konsoli wywalic,
jeśli to partycja fat16/32 to poradzi sobie też dyskietka startowa win98/me. możesz też napisać bat'a i wciepać do rejestru aby sie wykonalo przed zaladowaniem innego softu... ten plik może coś używać i blokować przed zapisem/odczytem/usunieciem |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:30. |