Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pomozcie mi usunac plik z HDD! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pomozcie-mi-usunac-plik-hdd-32386/)

CIAPEK 11.03.2004 12:19

Cytat:

Napisany przez imola
(...) i nie trzeba go miec na kazdej partycji(...)

a czy ja mówie, że trzeba??
Mam go profilaktycznie na dwóch partycjach.

Edwardo 11.03.2004 12:17

oj nie o to chodzi... usilowalem pomoc... ale jednak przez GG malo da sie zrobic (nie obrazajac nikogo) gdy osoba ma windowsa po niemiecku i wpisuje polecenia ze znakiem cudzyslowia... fakt, to mogla byc moja wina, bo napisalem zeby robil tak jak napisze... no i napislalem: wpisz: "cd programmen" no i wpisal: "cd programmen"

imola 11.03.2004 11:13

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
dokładnie jak pisał majonez commander pod dosa, ja mam na prawie każdej partycji starego poczciwego dosowego Nortona Commandera.
Uruchamiamy komputer z dyskietki startowej, przechodzac do lini polecen (uruchom komputer bez obslugi cd-rom czy jakos tak;) ) i np. gdy mamy nortona na dysku d wpisujemy komende:
- D: (zeby byc na dysku D)
- cd nc (wchodzimy w folder commandera u mnie folder ma nazwe "NC" i tak jest w komendzie)
- nc.exe wywolujemy nortona.

i działamy w nortonie.

:) powodzenia

Ale można w autoexec na dyskietce wpisać sciezkę gdzie jest NC, (SET PATH) i nie trzeba go miec na kazdej partycji. Lub wgrac na dyskietke Volkov com... jak ktos wyżej proponował zajmuje bardzo niewiele miejsca. i wtedy tylko nc lub vc wpisujesz i nie musisz się martwić czy akurat tu masz commandera zainstalowanego.

CIAPEK 11.03.2004 10:49

dokładnie jak pisał majonez commander pod dosa, ja mam na prawie każdej partycji starego poczciwego dosowego Nortona Commandera.
Uruchamiamy komputer z dyskietki startowej, przechodzac do lini polecen (uruchom komputer bez obslugi cd-rom czy jakos tak;) ) i np. gdy mamy nortona na dysku d wpisujemy komende:
- D: (zeby byc na dysku D)
- cd nc (wchodzimy w folder commandera u mnie folder ma nazwe "NC" i tak jest w komendzie)
- nc.exe wywolujemy nortona.

i działamy w nortonie.

:) powodzenia

Majonez 11.03.2004 10:44

Ilość załączników: 1
polecam volkov commandera - dziala pod dosem - zajmuje bardzo malo miejsca - obsluga jak nortona commandera

nimal 11.03.2004 08:23

zamiast szukac znakow na klawiaturze mozna:
1. zmienic uklad klawiatury
albo 2. uzywac kodow asci gdy danego znaku brakuje (w ten sposob obchodzi sie tez dlugie nazwy katalogow, po jak wiadomo klawisz tyldy w dosi nie dziala)
pozatym wystarcza polecenia dir, cd, del
kody asci wpisujemy majac wcisniety lewy alt z klawitury numerycznej (numpada), tak gwoli przypomnienia, list kodow asci w necie jest pelno - wystarczy w googlu wpisac asci

andrzejj9 11.03.2004 06:37

Cytat:

Napisany przez Edwardo
andrzejj9: heh, niby banalne, a w rzeczywistosci tak nie jest...
xp w wersji niemieckiej, totalna nieumiejetosc polecen dosowskich robia swoje...
w dodatku jeszcze pare innych rzeczy... no nic probojemy dalej...

Hmmm , dos niemiecki to tylko inny uklad klawiatury (np. krolestwo dla tego, kto od razu znajdzie ":" ;) ). No ale moze jeszcze sa jakies inne roznice. Nalwatwiej i tak byloby odpalic Nortona i juz tam sie bawic :)

Edwardo 10.03.2004 23:21

andrzejj9: heh, niby banalne, a w rzeczywistosci tak nie jest...
xp w wersji niemieckiej, totalna nieumiejetosc polecen dosowskich robia swoje...
w dodatku jeszcze pare innych rzeczy... no nic probojemy dalej...

andrzejj9 10.03.2004 22:57

W skrocie - dyskietka startowa, uruchamiasz z niej Windowsa i po kilkudziesieciu sekundach wczytywania jestes w biosie. Wpisujesz x:, gdzie x to oznaczenie partycji, an ktorej jest ten plik, nastepnie cd .... gdzie kropki to nazwa katalogu i tak az dojdziesz do pliku. potem del i nazwa pliku. Problem mozesz miec jedynie, jesli nazwy poszczegolnych katalogow sa dluzsze niz 8 liter. Wtedy najpierw je zmien pod Windowsem.

+++LeWaP+++ 10.03.2004 22:29

ja stawiam na konsole odyzskiwania windows lub w 100% linuks (najlepiej knoppix bo się bootuje z cd)

a moze tryb awaryjny ?

Edwardo 10.03.2004 22:24

eh... zagadaj do mnie na gadulcu to moze pomoge...

ma3iek 10.03.2004 19:38

Dzieki ludziska ale niestety sobie nie poradzilem.Skan disc nic nie wykrywa,Windows Commander nie chce skasowac pliku a jak dzialac z pozycji dosa to ja pojecia nie mam.Gdyby ktos mial czas i ochote to moze przez gadu-gadu jakos bardziej lopatologicznie mi wylozy co tam z tym dosem?
moj numer:4291041

Pio 10.03.2004 18:29

Albo można użyć komendy format i litera dysku :)

marky 10.03.2004 18:24

Wyłącz podgląd miniatur. Mżesz zrobić to min. w menu 'widok' następnie odśwież obraz. U mnie w takich przypadkach zawsze działało.

Patrix 10.03.2004 17:21

można też zabootować kompa z płyty xp'ka i z konsoli wywalic,
jeśli to partycja fat16/32 to poradzi sobie też dyskietka startowa win98/me.
możesz też napisać bat'a i wciepać do rejestru aby sie wykonalo przed zaladowaniem innego softu...
ten plik może coś używać i blokować przed zapisem/odczytem/usunieciem

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:30.