Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pomysł jak sobie radzić z nowymi (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pomysl-jak-sobie-radzic-nowymi-20200/)

ThanatoS 22.04.2003 00:28

Cytat:

CrazyLucas napisa***322;(a)
pomysl dobry - popieram

dac zamkniety dzial archiwum a przeniesc posty tylko np zaktualizowane w ciagu ostatnich 10 dni

Hmm, juz byla dyskusja o dzialach forum. Ma byc tak jak jest, bez takich udziwnien. Fakt forum infojamy jest za bardzo rozdrobnione.

CrazyLucas 21.04.2003 23:57

Cytat:

pali napisa***322;(a)
3. Jeśli coś zmieniać - to może podzielić forum na jeszcze więcej działów (np. overburning, firmware, itd, coś na na podobieństwo forum cdrinfo.com ). Łatwiej szukać...
pomysl dobry - popieram

Cytat:

Oczywiście głównym problemem byłoby co zrobić z archiwum - nie wyobrażam sobie człowieka, który z własnej woli :) to posegruje. [/B]
dac zamkniety dzial archiwum a przeniesc posty tylko np zaktualizowane w ciagu ostatnich 10 dni

Y@nkee_PL 21.04.2003 23:55

Cytat:

ThanatoS napisa***322;(a)
Za duzo dzialow to tez niedobrze. Takie rozbicie forum tlumi jego potencjal i zycie na nim. W pewnym momencie nie wiadomo gdzie co zamieszczac....
AMEN :cisza:
jak zobaczylem forum infojamy to... :o :o
czlowiek czuje sie tam jak na kompletnym odludziu :blee:
do tego czasami zanim dostaniesz odpowiedz to juz dawno moze byc po klopocie :P

ThanatoS 21.04.2003 23:40

Cytat:

pali napisa***322;(a)
[...]
3. Jeśli coś zmieniać - to może podzielić forum na jeszcze więcej działów (np. overburning, firmware, itd, coś na na podobieństwo forum cdrinfo.com ). Łatwiej szukać...
Oczywiście głównym problemem byłoby co zrobić z archiwum - nie wyobrażam sobie człowieka, który z własnej woli :) to posegruje. [...]

Za duzo dzialow to tez niedobrze. Takie rozbicie forum tlumi jego potencjal i zycie na nim. W pewnym momencie nie wiadomo gdzie co zamieszczac.

A wogole to przenosze na off topic bo tam jego miejsce.

Laser 21.04.2003 23:40

Cytat:

puch napisa***322;(a)
A no właśnie - nie chce się! Wszystko ma być na tacy, i jeszcze całkowicie za darmo (w szerokim tego słowa znaczeniu - tzn. zarówno bez własnego wysiłku, jak i kosztów)!
Witam !

Tak zgadza sie ale jest jeszcze inna mozliwosc.

Kolega X kupuje nagrywarke, łaczy sie przez modem - nie wspomne ze ma kompa od tygodnia i nie ma wogóle swiadomosci ze istnieje cos takiego jak netykieta / tak wiem - zdrowy rozsadek nakazuje najpierw poszukac ale ... / no i taki delikwent wchodzi na forum Y - jest tutaj po raz pierwszy, nie zna zasad - jakims cudem odnajduje przycisk nowy post / hmm o teleporcie nie wspominajac powinien byc w bardziej widocznym miejscu / no i pisze posta - zazwyczaj chaotycznie i nie podaje szczegółow bo telekomuna mu impulsy nabija ....

Wiem ze sytuacja z ksiezyca ale wierzcie mi TACY tez są.

Wiem ze jak pojawia sie na forum kolejny raz z rzedu pytanie "jak wypalic 800mb etc" mimo tego ze 10 postow nizej jest ideno pytanie - to az cholera bierze ale otwieram topic czytam pytanie patrze ze gosc czuje sie niepewnie - przechodzi mi i cierpliwie odpowiadam - BO PAMIETAM jak sam kiedys zaczynałem swoja przygode z komputerem, o internecie i nagrywarce nie wspomne - staram sie byc wyrozumialy i znajduje link do stosownego posta i poprostu go podaje - zaznaczajac zeby nastepnym razem kolega X troche sie rozejrzał;)

Trzeba ludzi naprowadzic - jestem za tym zeby przy rejestracji dodac jakas gigantyczna plansze na jakims jak to sie mówi oczo***nym kolorku - "ZANIM ZAPYTASZ WPISZ SWPJE PYTANIE TUTAJ" i link do maszynki wyszukujacej;)

Co innego jak widze ze kolega Y po raz kolejny popełnia ten sam blad mimo tego ze dzien wczsniej mowilem mu jaka jest procedura ...

No to narazie tyle ....

Pozdrawiam;)

Aha pomyslcie jak sie czuje ktos kto jest tutsaj pierwszy raz i na odpowiedz na swojego posta dostaje text w stulu - "temat juz tyle razy walkowany":blee: ..... troche wyrozumiałosci;)

ThanatoS 21.04.2003 23:36

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
komuna...??? przecież większość ludzi na tym forum to młodzi ludzie którzy nie zaznało tych czasów ,,, Ja myślę ,że to wygodne lenistwo ...:chytry:

...................;)

Ludzie mlodzi to fakt, ale w szkole maja wszystko na tacy podane (np. ksiazki i strony ktore maja przeczytac). W USA roznych rzeczy szukaja po bibliotekach. Dostaja temat i masz zrobic, a u nas szkoda gadac.

puch 21.04.2003 23:36

Chyba nie wszystko można tak po prostu zwalać na komunę - na zachodnich forach trafiają się zupełnie "niekomunistyczni" użytkownicy z podobnym podejściem, które ja nazwałbym lenistwem, wygodnictwem, a czasem i cwaniactwem: po co zadawać sobie trud czytania instrukcji obsługi, przeszukiwania Pomocy, przeszukiwania forów, FAQs, itd. (a jeszcze trzeba by się było przy tym, o zgrozo, nauczyć jakiego obcego języka?!), czytania pism komputerowych (i wydawania na nie pieniędzy), i tracenia na to wszystko czasu? - lepiej poświęcić jeden impuls telefoniczny na zadanie pytania, a za 24 godziny drugi na przeczytanie odpowiedzi, a w międzyczasie znajdzie się gdzieś taki jeleń, który zada sobie trud przeszukania własnej pamięci, materiałów, forum, itd., i udzieli wielostronicowej odpowiedzi. Proste?

Na szczęście ciągle takich ludzi jest niewielu, i na wszelki wypadek zakładam zawsze, że to nie ma miejsca.

Przeglądając zagraniczne fora zauważyłem, że przeważnie osobie, która zadaje tzw. oczywiste pytanie, udzielana jest zwykle krótka, ale uprzejma odpowiedź, ze wskazówką, żeby zapoznała się z tym, co już było. Dopiero arogancka i roszczeniowa postawa takiej osoby prowadzi do udzielenia jej bardziej ostrych odpowiedzi czy usunięcia tematu przez moderatora.

pali 21.04.2003 23:33

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
komuna...??? przecież większość ludzi na tym forum to młodzi ludzie którzy nie zaznało tych czasów
To się przenosi nie tylko przez osobiste doświadczenie, są inne kanały. Antropologia kultury to udowodniła :)

Maciej 21.04.2003 23:28

Cytat:

ThanatoS napisa***322;(a)
No coz komuna tak ludzi nauczyla. Potrzeba jeszcze ze 4 pokolenia zeby sie to zmienilo.
komuna...??? przecież większość ludzi na tym forum to młodzi ludzie którzy nie zaznało tych czasów ,,, Ja myślę ,że to wygodne lenistwo ...:chytry:

...................;)

pali 21.04.2003 23:26

Nie będę się zbytnio mądrzył, bo od niedawna tu jestem, ale trzy sprawy:

1. Wydaje mi się, że przypięty "leksykon" rzeczy podstawowych nie wyjdzie - bo to nie jest natura żywego forum. Może niech więc "wyjadacze" z premedytacją nie odpowiadają na banalne i stokroć omawiane zapytania - zrozumiałe, że to jest nudne a i jak "wyjadacz" żargonem odpowie, skrótowo, to i tak podejrzewam, że niejeden pytający nie zrozumie odpowiedzi. Odpowiedzi na proste pytania niech udzielają Ci , którzy zechcą - może początkujący, dla których podzielenie się świeżo nabytą wiedzą nie jest nudne. I jakość będzie inna (screeny, obszerne wyjaśnienia, itd). "Leksykon" powstanie sam.

2. Wyszukiwarka... Niekiedy trudno coś znaleźć poprzez słowa kluczowe. Zwracajmy uwagę na tematy postów tworzących wątek - jak wyszukiwarka wyrzuci 10 pozycji, to powinno byc widać od razu, o co chodzi.

Oczywiście głównym problemem byłoby co zrobić z archiwum - nie wyobrażam sobie człowieka, który z własnej woli :) to posegreguje.

ThanatoS 21.04.2003 23:09

Cytat:

puch napisa***322;(a)
A no właśnie - nie chce się! Wszystko ma być na tacy, i jeszcze całkowicie za darmo (w szerokim tego słowa znaczeniu - tzn. zarówno bez własnego wysiłku, jak i kosztów)!
No coz komuna tak ludzi nauczyla. Potrzeba jeszcze ze 4 pokolenia zeby sie to zmienilo.

puch 21.04.2003 23:00

ThanatoS 21.04.2003 22:54

Cytat:

puch napisa***322;(a)
I kto się do tego stosuje?

Serio mówiąc, wydaje mi się, że przy próbie zamieszczenia nowego tematu powninien powinien pojawiać się jakiś wyraźny przypominacz, sugerujący użycie wyszukiwarki forum zanim zada się pytanie, albo duży link do FAQ?

Moze to zniechecac do zadawania pytan. Zreszta niektorych rzeczy nie da sie ominac. Niektorym niechce sie przeszukiwac forum.

ThanatoS 21.04.2003 22:51

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
artykuł już taki jest ...:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...threadid=14488
a oto wycinek z niego:
"@ Pytaj gdy masz wątpliwości. Ale zanim zaczniesz zadawać pytania, sprawdź na grupach dyskusyjnych, stronach WWW lub w plikach FAQ, czy ktoś wcześniej nie zadawał podobnych pytań. Może odpowiedź już tam jest, a Ty niepotrzebnie będziesz komuś zabierać czas."

................;)

Ja nie mowie o NET ETYKIECIE, tylko o opisach szczegolowych programow. Co jak skonfigurowac itp.

puch 21.04.2003 22:47

I kto się do tego stosuje?

Serio mówiąc, wydaje mi się, że przy próbie zamieszczenia nowego tematu powninien powinien pojawiać się jakiś wyraźny przypominacz, sugerujący użycie wyszukiwarki forum zanim zada się pytanie, albo duży link do FAQ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:53.