Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.06.2005, 11:57   #1
Eliasz
Prorok na F.O.R.U.M.

Data rejestracji: 01.01.2002
Eliasz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A macie tam w Irlandii coś taniego co by się opłacało sprowadzić do Polski?? hahahah
niewykluczone by to było bo wujek jeździ co jakiś czas do Londynu bo ma tam mieszkanie, więc ...

A co do płyty Windowsa to z tego co czytałem w wątku rozpoczętym przez @ndrzejj9 gdy on kupował laptopa, to Dell faktycznie podobno nie daje płyt z Windowsem, ale na dysku w Dellach znajduje się partycja (ukryta w biosie, nie widoczna spod Windowsa) na której znajdują się wszystkie pliki potrzebne do odtworzenia systemu.
Odtworzenie=reinstalacja po formacie?? ale skoro ta partycja ma nawet ok. 10GB to chyba znajduje się tam wszystko potrzebne do instalaci windowsa po formacie
Ten post NIE powstał w celu przekręcenia licznika o kolejną cyferke - copyright by nie Nimal ani nie Gallus a Eliasz
__________________________________________________ _______________
Eliasz jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.06.2005, 15:26   #2
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez Eliasz
A co do płyty Windowsa to z tego co czytałem w wątku rozpoczętym przez @ndrzejj9 gdy on kupował laptopa, to Dell faktycznie podobno nie daje płyt z Windowsem, ale na dysku w Dellach znajduje się partycja (ukryta w biosie, nie widoczna spod Windowsa) na której znajdują się wszystkie pliki potrzebne do odtworzenia systemu.
Odtworzenie=reinstalacja po formacie?? ale skoro ta partycja ma nawet ok. 10GB to chyba znajduje się tam wszystko potrzebne do instalaci windowsa po formacie
Wiekszosc duzych firm produkujacych laptopy, a nawet stacjonarki, robi podobnie.
Na dysku jest ukryta partycja, zarzadzalna, dostepna po wcisnieciu klawiszy, ktora automatyczne instaluje nowy, czysty system ze wszystkimi sterownikami i programami firmowymi.
Nawet nie trwa to dlugo.
Oczywiscie wszystkie dane zostaja utracone.
Obecnie dosc powszechna praktyka.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.06.2005, 22:10   #3
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez yahol
Wiekszosc duzych firm produkujacych laptopy, a nawet stacjonarki, robi podobnie.
Na dysku jest ukryta partycja, zarzadzalna, dostepna po wcisnieciu klawiszy, ktora automatyczne instaluje nowy, czysty system ze wszystkimi sterownikami i programami firmowymi.
Nawet nie trwa to dlugo.
Oczywiscie wszystkie dane zostaja utracone.
Obecnie dosc powszechna praktyka.
Witam !
A ja akurat z czymś takim się jeszcze nie spotkałem - i jest to dla mnie zupełna nowość.
Z tym, że z Laptopami, a także ze sprzętem "markowym" nie miałem jeszcze do czynienia (na większą skalę).
A pomysł może i dobry - ale jak już wspomniano - płytka wypalona musi być, bo dysk zawsze może ulec awarii.
Pozdrawiam
ro29
ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.06.2005, 22:33   #4
Eliasz
Prorok na F.O.R.U.M.

@Andrzejj9 - jakbyś mógł to skrobnij jakiś tekścik

Co sądzicie o takim Sony Vaio za 1299$
Cytat:
Product Specifications

VAIO FS640 CENT PM 1.6G 80GB 512MB XPH 15.4WXGA XB DVD+R/DL WL-G

Processor Brand: Intel
Processor Class: Pentium M Processor
Processor Number: 730
Processor Speed: 1.6 GHz
Bus Speed: 533 MHz
Mobile Technology: Centrino
L2 Cache Size: 2 MB
Memory Speed: PC2700 (333MHz)
Memory Technology: DDR-SDRAM
Installed Memory: 512 MB
Maximum Memory: 1 GB
Hard Drive Capacity: 80 GB
Drive Controllers: IDE (Ultra ATA/DMA)
Rotational Speed: 4200 RPM
Additional Drives: DL DVD+/-RW
Sound Support: Digital Audio (16-bit)
Video Chipset: Intel Graphics Media Accelerator (GMA)
Shared Video RAM: 128 MB
Resolution: 1280 x 800
Display Size: 15.4 in
Display Type: Active Matrix LCD (TFT)
Port Connectors:
Audio Interface: Monaural mini microphone jack, Headphone jack
Graphics Interface: VGA out with Smart Display Sensor
i.LINKŽ connector (IEEE 1394) (4 pin)
3 USB 2.0 ports
Port replicator connector
Card Slots: Memory Stick
Memory Stick Duo
Memory Stick Pro
Type I CardBus
Type II CardBus
Network Support: Ethernet (10/100 Mbps)
Wireless Protocol: 802.11b
802.11g
Modem Speed: 56 Kbps
Input Devices: Keyboard
Touchpad
Battery Life (average): 2.5 - 5.5 Hours
Number of Batteries: 1
Installed Operating System: MicrosoftŽ WindowsŽ XP Home Edition
Wujek teraz ma Sony Vaio i nie narzeka, więc brać?? tymbardziej wujek chętny by był go wziąść bo jest dostępny w sklepie od ręki, nie trzeba czekać, tylko wchodzi, płaci i już ma.
Ten post NIE powstał w celu przekręcenia licznika o kolejną cyferke - copyright by nie Nimal ani nie Gallus a Eliasz
Stary 16.06.2005, 22:46   #5
ro29
Guru

Cytat:
Napisany przez Eliasz
....

Co sądzicie o takim Sony Vaio za 1299$

Wujek teraz ma Sony Vaio i nie narzeka, więc brać?? tymbardziej wujek chętny by był go wziąść bo jest dostępny w sklepie od ręki, nie trzeba czekać, tylko wchodzi, płaci i już ma.
Witam !
Ja sądze, patrząc na parametry, że nie za bardzo jest się do czego doczepić - może przydało by się więcej USB - choć 3 też wystarczą
A co do reszty - nieźle - matryca 15,4" - mogła by być większa, ale z drugiej strony zwiększa to nie tylko cenę, ale też wymiary i wagę.
Z tym, że nie wiem, ile w Polsce podobny sprzęt by kosztował - mam wrażenie że chyba więcej, ale nie sprawdzałem.
A tak z ciekawości - jak to jest z gwarancją jak kupisz to w USA i przywieziesz do Polski ? Standartowo taka gwarancja nie obowiązuje, ale przy tych znanych firmach, jest może inaczej ?
Pozdrawiam
ro29
Stary 16.06.2005, 23:05   #6
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez ro29
Witam !
A ja akurat z czymś takim się jeszcze nie spotkałem - i jest to dla mnie zupełna nowość.
Powszechnie stosowane np. przez IBM w stacjonarkach i laptopach, wyjatkiem sa serwery IBM.
Toshiba, Acer (dodaje plyte ghosta, z systemem i sterownikami i programami serwisowymi i uzytkami), podobnie robi HP (po przejeciu Della).
Paktyka jest powszechna. I bardzo wygodna, a problem zepsutego dysku nie istnieje w praktyce, bo na gwarancji wymieniaja ci na nowy z juz wgranym obrazem systemu na ukrytej partycji. W najgorszym razie tracisz tylko dane.

I moja opinja:
-nie oplaca sie kupowac w USA markowego sprzetu!!!!
Powod: gwarancja, serwis, oplaty celne. To powoduje tak duzy koszt, ze kupno kompa - jakiegokolwiek staje sie zakupem jednorazowym.
Po wejsciu do Unii nawet zakup softwaru amerykanskiego jest ryzykowne, upgrady amerykanskie na rynek europejski sa o 100% drozsze od tamtejszych!!!!!
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.06.2005, 23:19   #7
ro29
Guru

Cytat:
Napisany przez yahol
..... W najgorszym razie tracisz tylko dane.
Witam !
To stwierdzenie podoba mi się najbardziej .....
A tak w ogóle to dzięki za pozostałe wyjaśnienia
ro29
Stary 17.06.2005, 16:31   #8
Eliasz
Prorok na F.O.R.U.M.

A co myślicie o tym Dellu, tym ostatnim Inspirionie 9300 za 1,514$http://www1.us.dell.com/content/prod...=19&l=en&s=dhs

@Andrzejj9- mógłbyś coś napisać? jak to jest z tymi Dellami? z tego co czytałem to ty kuipowałeś na ebayu, dlaczego?? taniej niż na stronie Della??

Ostatnio zmieniany przez Eliasz : 17.06.2005 o godz. 16:34
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: