Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 19.06.2005, 20:47   #46
Eliasz
Prorok na F.O.R.U.M.

Data rejestracji: 01.01.2002
Eliasz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dziękuje wszystkim za rady i dużo informacji.
Temat ten założyłem bo miałem pomóc wujkowi w wyborze laptopa.

Przy okazji dowiedziałem się dużo o laptopach i sam zaciekawiłem się nimi.

Patrząc na te ceny, szczególnie na ebay (swoją droga @andrzejj9- dzięki że podsunąłes mi pomysł żeby na nim popatrzeć ) zastanawiam się sam nad wymianą mojego blaszaka na jakiegoś Inspiriona 6000.

Gdyby ofera ta za 650$ była ważna (tzn. bardziej pewna) to odrazu dzwoniłbym do wujka żeby kupił (nawet ze 2 takie -dla mnie i dla niego), chociaż nie wiem czy zdązyłby bo już bedzie pewnie wracał za kilka dni do Polski. A cena jak dla mnie powalająca i w zasięgu ręki (troche ponad 2000zł) i to jeszcze za taki sprzęt. Heheh, nie moge przeżałować

W każdym razie, wujek pewnie pojedzie jeszcze za jakiś czas do USA więc wtedy będe już wiedział na co patrzeć, żeby w miarę szybko podjąć dobrą decyzje.

Pzdr.
Ten post NIE powstał w celu przekręcenia licznika o kolejną cyferke - copyright by nie Nimal ani nie Gallus a Eliasz
__________________________________________________ _______________
Eliasz jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.06.2005, 21:29   #47
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Myślę, że za dodatkową opłatą dałoby się laptopa dostać i w ciągu jednego - dwóch dni. Tak więc...

Ale ok, nie będę już mieszał A co do Ebay'a to wiele fajnych rzeczy po naprawdę dobrych cenach można tam znaleźć

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.06.2005, 22:03   #48
Eliasz
Prorok na F.O.R.U.M.

A jak jest z opłatami celnymi, np. gdybym zamówił laptopa (albo coś innego) gdzieś w stanach? ile przyszo by mi za niego zapłacić cła? a czy nie dało by się jakoś tego przesłać żeby nie wbijali cła? gdyby wysłali samego laptopa w jednej paczce (np. bylem u cioci w usa w odwiedziny i zostawilem/zapomnialem swojego laptopa ), a za tydzień jakby wyslali reszte?
hehe, kombinuje, ale ciekawi mnie to jak to jest i dlatego

wogole jak to wyglada? gdzie ci celnicy to sprawdzają? przy wsiadaniu do samolotu czy juz po przylocie?
Ten post NIE powstał w celu przekręcenia licznika o kolejną cyferke - copyright by nie Nimal ani nie Gallus a Eliasz
Stary 19.06.2005, 22:43   #49
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Eliasz
A jak jest z opłatami celnymi, np. gdybym zamówił laptopa (albo coś innego) gdzieś w stanach? ile przyszo by mi za niego zapłacić cła? a czy nie dało by się jakoś tego przesłać żeby nie wbijali cła? gdyby wysłali samego laptopa w jednej paczce (np. bylem u cioci w usa w odwiedziny i zostawilem/zapomnialem swojego laptopa ), a za tydzień jakby wyslali reszte?

wogole jak to wyglada? gdzie ci celnicy to sprawdzają? przy wsiadaniu do samolotu czy juz po przylocie?
Dodatkowe opłaty to 12% cło i 22 VAT.. w praktyce więc impreza robi się mało atrakcyjna. A to czy dowalą te opłaty, czy nie zależy, jak większość rzeczy w naszym kraju, od widzimisie celnika.

Stary 20.06.2005, 00:11   #50
pepperman
Guru

Data rejestracji: 10.08.2002
pepperman zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Eliasz

mnie zazwyczaj ktos cos przywozil. slyszalem, ze teraz po wejsciu Polski do UE urzedy wyjatkowo sa czujne. praktycznie na kontrole ida wszystkie wieksze paczki.
pepperman jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.06.2005, 20:26   #51
Eliasz
Prorok na F.O.R.U.M.

No i już chyba wszystko wiadomo o tej aukcji za 650$

Popatrzcie sobie dziś na profil użytkonika który sprzedawał te laptopy http://www.ebay.pl/fdbkProfile?UserI...Zatwierd%C5%BA

Pisze:
Cytat:
Użytkownik nie jest już zarejestrowany
Chyba przekręt byl jakiś z tą ofertą
Stary 20.06.2005, 22:01   #52
pepperman
Guru

Cytat:
Napisany przez Eliasz

Popatrzcie sobie dziś na profil użytkonika który sprzedawał te laptopy http://www.ebay.pl/fdbkProfile?UserI...Zatwierd%C5%BA

Pisze:

moze Cie oswieci http://e-platnosci.23.pl/bezpieczenstwo.htm
Stary 20.06.2005, 23:00   #53
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Eliasz

Pisze:

W sumie może i tak chociaż nie pamiętam, czy on sprzedawał jedną sztukę, czy kilka? Bo jeśli jedną, to raczej oszuści w ten sposób nie działają. W końcu co to za zarobek 600 dolców... Szkoda ryzykować dla takiej sumy...

Ale oferta i tak od początku wydawała się trochę podejrzana...

Stary 25.06.2005, 00:53   #54
tequila sunrise
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.06.2005
tequila sunrise w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Jeszcze dwa słowa na temat mojego notebooka, jako że ten, nad którym się zastanawiasz, jest bardzo podobny (jeśli chodzi o konfigurację). Generalnie sprawuje się naprawdę świetnie, nie ma żadnych problemów, nieprzewidzianych zwisów systemu czy czegoś takiego. Na początku naturalnie musiałem go przystosować do swoich potrzeb czyli wyrzucić na oko jakieś 90% oprogramowania zaproponowanego mi przez producenta. Zostawiłem niezbędne minimum, co momentalnie zdecydowanie przyspieszyło działanie kompuera (na początku był momentami bardzo ospały). Co prawda czasami jeszcze zdarzają się wolniejsze reakcje na niektóre czynności (na przykład otworzenie jakiegoś katalogu) niż na moim wolniejszym komputerze stacjonarnym, ale jest to już zdecydowanie w akceptowalnej granicy, więc na razie nie bawię się bardziej systemem. Może jeszcze kiedyś.

Procesor jest więc bardzo wydajny, 512MB pamięci wystarcza w zupełności, 60GB dysku nie zapełniłem nawet w 10% (a Ty masz 80), nagrywarka dobrze się sprawuje (ja mam COMBO bez DVD-RW). Ekranik to również świetna sprawa, a rozdzielczość 1280 na 800 naprawdę często się przydaje - nawet do pracy w Wordzie (o oglądaniu filmików już wspomniałem Nie ma to jak po ciężkim dniu walnąć się na łóżko, laptopa postawić na biurku i wrzucić jakiś film.. Jeszcze słuchawki na uszy, bo tak, jak karcie muzycznej nic nie brakuje, tak głośniczki z oczywistych przyczyn mają bardzo ograniczone parametry, i ... poezja ).

Poza tym jeśli chodzi już konkretnie o DELL-a to generalnie jest to maszynka bardzo dobrze zrobiona. Wygodna i dobrej jakości klawiatura, dobrze przemyślany touch pad z dodatkowymi "suwakami" na dole i z prawej strony działającymi jak pokrętło myszy (na to proponuję zwrócić szczególną uwagę, bo ja bez tego nie mógłbym żyć..), z przodu kontroler głośności i np. odtwarzacza muzyki (play, next, previous itp. ). Co prawda nie udało mi się go jeszcze zintegrować z Winampem, ale np. z Windows Media Player działa wyśmienicie.

Porty wszystkie potrzebne, 4 USB, z czego i tak korzystam tylko z jednego jak podłączam mysz (touch pad jak mówiłem jest bardzo wygodny, jednak przy dłuższej pracy biurowej obsługa myszką zaoszczędza po prostu sporo czasu), możliwość podłączenia do telewizora (z czym jak na razie miałem problemy ze względu na tą nietypową rozdzielczość i nie udało mi się poprawnie klonować obrazu, ale też nie bawiłem się tym jeszcze tam na poważnie) itp. Generalnie maszyna bardzo praktyczna i dobrze przemyślana (na przykład skróty klawiaturowe..).

To tyle takich ogólnych informacji, jeśli miałbym jeszcze jakieś konkretne pytania, to nie wahaj się pytać. Będę tym razem już ręcznie sprawdzał, czy są jakieś odpowiedzi na topic, żeby w razie czego reagować szybciej

ps: Jeszcze taka uwaga, bo właśnie mi się coś przypomniało. Mimo zintegrowanej karty laptop całkiem dobrze radzi sobie z grami. Nie interesuje mnie to szczególnie, ale na początku, żeby mniej więcej określić jego wydajność (nie miałem wcześniej do czynienia z technologią Centrino) poinstalowałem kilka rzeczy i porobiłem kilka testów. Nie pamiętam już teraz szczegółów, ale chyba w 3D Marku 2001 SE w najwyższej rozdzielczości i ustawieniach wynik oscylowal w okolicy 4 - 5 tys, natomiast z najnowszych gier poszła i tak produkcja twórcy Allice (akurat wyleciała mi z głowy nazwa gry), która jeśli chodzi o grafikę stoi na naprawdę wysokim poziomie, więc zintegrowana karta nie jest wcale taka zła, jak można by się tego obawiać. .

Panie Andrzeju, nie wiem czy dostal pan moja informacje na gg, ale to dla mnie bardzo wazna sprawa, wiec pozwole sobie powtorzyc to tutaj:

otoz do jutra musze cos wybrac z oferty laptopow w Stanach
i widze ze najlepsze konfiguracje sa u DELLA i HP
z tym ze HP znam bo mialem juz do czynienia i wiem czego sie spodziewac
a o Dellu slyszalem duzo dobrego jednak chcialbym uslyszec cos od uzytkownika
i tutaj spada mi pan z nieba

1. jaka konfiguracje pan wybral i jaksie sprawuje ? oraz co by pan w niej teraz zamienil

2. jak to jest z ta gwarancja, czy podstawowa 1roczna jest tez respektowana w Polsce ? bo slyszalem ze nie

3. jak ocenia pan materialy, jakosc, trwalosc i ogolnie wykonanie i design

4. bardzo wazne - jak z glosnoscia podczas pracy ? czy wiatrak czesto pracuje, czy mocno sie grzeje.

Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc, bo jestem do niego bardziej przekonany niz do HP, ale wolalbym miec info z pewnego zródla.

pozdrawiam!
tequila sunrise jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.06.2005, 01:08   #55
Eliasz
Prorok na F.O.R.U.M.

http://www.notebookforums.com/forumdisplay.php?f=74 tu ciekawa stronka - wlasciwie to forum o laptopach - link do dzialu ze zdjeciami dell'i

Ja to raczej doswiadczenia wiekszego nie mam (osobiscie dla siebie nic jeszcze nie sprowadzilem, choc ostatnio pomagalem w wyborze) ale czekam az ktos ze znajomych pojedzie do usa, bo juz mam na oku DELLa (od sprzedawcy u którego kupował @andrzejj9), jeszcze tylko dolozyc do tej aukcji 89$ za nagrywarke dvd i sprobowac umówic sie o odbior osobisty (wtedy nie bylo by kosztow przesylki ). Ogolnie sprzet juz wiem jaki, kase tez juz praktycznie mam teraz tylko czekam az ktos pojedzie do usa

A tu link do tej aukcji http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...sPageName=WDVW
Stary 25.06.2005, 01:14   #56
pepperman
Guru

Cytat:
Napisany przez Eliasz
... i sprobowac umówic sie o odbior osobisty (wtedy nie bylo by kosztow przesylki ). Ogolnie sprzet juz wiem jaki, kase tez juz praktycznie mam teraz tylko czekam az ktos pojedzie do usa
koszty przesylki na terenie USA to grosze. problem to sprowadzic to do Polski, bo jak ktos nie moze sobie przywiezc to zabuli VAT.
Stary 25.06.2005, 02:00   #57
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez tequila sunrise
Panie Andrzeju, nie wiem czy dostal pan moja informacje na gg, ale to dla mnie bardzo wazna sprawa, wiec pozwole sobie powtorzyc to tutaj:

otoz do jutra musze cos wybrac z oferty laptopow w Stanach
i widze ze najlepsze konfiguracje sa u DELLA i HP
z tym ze HP znam bo mialem juz do czynienia i wiem czego sie spodziewac
a o Dellu slyszalem duzo dobrego jednak chcialbym uslyszec cos od uzytkownika
i tutaj spada mi pan z nieba

1. jaka konfiguracje pan wybral i jaksie sprawuje ? oraz co by pan w niej teraz zamienil

2. jak to jest z ta gwarancja, czy podstawowa 1roczna jest tez respektowana w Polsce ? bo slyszalem ze nie

3. jak ocenia pan materialy, jakosc, trwalosc i ogolnie wykonanie i design

4. bardzo wazne - jak z glosnoscia podczas pracy ? czy wiatrak czesto pracuje, czy mocno sie grzeje.

Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc, bo jestem do niego bardziej przekonany niz do HP, ale wolalbym miec info z pewnego zródla.

pozdrawiam!
Witam,

Niestety nie dostałem żadnej wiadomości gg i na pewno zaraz bym na taką odpowiedział. Ale to kolejny przykład, że wiadomości tak wysłane, albo dochodzą, albo nie, co mnie osobiście bardzo martwi, bo nie mogę przecież za każdym razem oczekiwać od kogoś potwierdzenia.. Ale to tak na marginesie.

Co do laptopa.

1) Konfiguracja:

Pentium Centrino 1,6GHz
Pamięć 512MB
Dysk 60GB
Napęd Combo
Grafika... nie pamiętam w tym momencie modelu, ale coś Intela ze 128MB ramu, ale zintegrowana
Ekranik 15,4 cala

Dokładniejsza konfiguracja na linku podanym w poście wyżej.

Co do ewentualnej wymiany jakiś podzespołów, to do tej pory nie mam żadnych negatywnych odczuć odnośnie tego sprzętu i nie czuję potrzeby wymiany czegokolwiek.

2) Z gwarancją jeszcze się nie dowiadywałem, chociaż wydaje mi się, że nie powinno być problemu z jej akceptacją. Najlepiej jednak będzie po prostu zadzwonić do DELL-a w Polsce i się zapytać.

3) Ogólne wykonanie i wykończenie notebooka oceniam bardzo dobrze. Widać, że DELL nie żałuje na jakości materiałów. Wszystko jest solidnie wykonane, skrupulatnie wykończone i generalnie bardzo estetyczne i przemyślane. To duży plus, zwłaszcza biorąc pod uwagę oferty innych producentów, które miałem okazję przeglądać.

4) Co do głośności... Jedyna odczuwalnie głośna rzecz w komputerze to napęd. Nie jest to hałas bardzo uciążliwy, niemniej jednak słyszalny. Wiatraki natomiast nie są praktycznie w ogóle słyszalne i tylko dokładnie się przysłuchując można stwierdzić, kiedy pracują. a kiedy nie.

To takie krótkie odpowiedzi na postawione pytania. Gdyby miał Pan jeszcze jakieś pytania, proszę się nie wahać, ale na wszelki wypadek napisać je i tu i na gg. Rano (ok. 7) jutro sprawdzać pewnie będę pocztę, więc mogę coś jeszcze dopowiedzieć.

Jeszcze taka jedna uwaga końcowa. Z mojego opisu powyżej można wnioskować, że laptop, którego kupiłem, jest bez wad. Tak naturalnie na pewno nie jest, ale akurat bardzo dobrze trafił on w moje potrzeby i nie mam powodów, żeby na cokolwiek narzekać. Oprócz jednej rzeczy, z której jednak od początku zdawałem sobie sprawę - wagi. Nie wiem, ile dokładnie laptop waży, o ile dobrze pamiętam specyfikacje to coś około 3,5 kilo, jednak jest to zdecydowanie odczuwalna waga. Mi to aż tak nie przeszkadza, jednak dla słabszej osoby noszenie go przez cały dzień może okazać się dość uciążliwe. Jeśli więc jeden z ważniejszych parametrów to mobilność, to może warto rozważyć kupno komputera z mniejszym ekranikiem (12'') i zdecydowanie lżejszego.

Stary 25.06.2005, 02:02   #58
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez pepperman
koszty przesylki na terenie USA to grosze. problem to sprowadzic to do Polski, bo jak ktos nie moze sobie przywiezc to zabuli VAT.
Nie takie grosze niestety. Ja musiałem za nie dodatkowo zapłacić prawie 70 dolarów, a to w końcu jest ponad 200 złotych.

Przesyłka do Polski natomiast to już zupełnie inna sprawa..

Stary 25.06.2005, 03:58   #59
darek_dade
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.06.2005
darek_dade w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Przeczytaj ten artykuł http://www.pccentre.pl/Article1947.htm Może spodoba Ci się laptop
darek_dade jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.06.2005, 09:06   #60
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez darek_dade
Przeczytaj ten artykuł http://www.pccentre.pl/Article1947.htm Może spodoba Ci się laptop
Na cenę nie patrzyłem, ale konfiguracja jest raczej słaba..

Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: