Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 23.05.2003, 22:25   #1
darsoon
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 16.08.2002
darsoon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
pozycjonowanie strony

Mam od marca tego roku forum. Forum jest zupełnie nie zwiazane z tematyką kompów. Dotyczy mieszkańców bloku w którym mieszkam. Jest juz ok. 30 uzytkowników. Udało mi sie ich "pozyskać" poprzez umieszczenie linka na innym forum, (na którym do tej pory sie porozumiewaliśmy) na gazecie wyborczej, zgodnie z życzeniem sąsiadów i potrzebą utworzenia takiego blokowego forum.
Chciałbym, żeby można je było w miarę łatwy sposób wyszukać za pomocą np. googla. Co mogę zrobić?. Skorzystałem juz z możliwości dodania strony, która jest w goolach ale to nic nie dało.
Forum jest oparte na projekcie phpbb2 i znajduje sie na darmowym serwerze Lycos-a.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.05.2003, 08:25   #2
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
zobacz tutaj http://www.searchengines.pl/
to kopalnia wiedzy na temat jaki poruszyles
BD jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.05.2003, 11:58   #3
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Co prawda nie ja pytalem, ale mi tez sie przyda - dzieki za adres

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.06.2006, 07:19   #4
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Temat znowu mnie interesuje. Wszedłem na tą stronę podaną wyżej, ale tak naprawdę nie bardzo widzę od czego zacząć. Mógłby ktoś podpowiedzieć coś więcej na temat, co należałoby zrobić (mam na myśli podstawowe rzeczy), aby strona była znajdowana w wyszukiwarkach - ewentualnie od jakiej strony tego podanego serwisu zacząć lekturę.

Patrzyłem też na ten temat w google, ale tam przy wpisaniu hasła "pozycjonowanie stron" znajduje.. W sumie warto zobaczyć co Generalnie chodzi o oferty za pieniądze i można powiedzieć, że firmy z pierwszych miejsc powinny być dość wiarygodne

Stary 19.06.2006, 09:40   #5
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Temat znowu mnie interesuje. Wszedłem na tą stronę podaną wyżej, ale tak naprawdę nie bardzo widzę od czego zacząć. Mógłby ktoś podpowiedzieć coś więcej na temat, co należałoby zrobić (mam na myśli podstawowe rzeczy), aby strona była znajdowana w wyszukiwarkach - ewentualnie od jakiej strony tego podanego serwisu zacząć lekturę.
Zerknij na http://forum.optymalizacja.com - to chyba największe i najlepsze polskojęzyczne forum na ten temat. Udzielają się tam m.in. ludzie odpowiedzialni za "kretyna".

A zacząć musisz do wielu rzeczy, ale na początek:

1. odpowiedni tytuł pozycjonowanej strony,
2. nasycenie tekstu na stronie słowami kluczowymi,
3. zdobycie dużej ilości odsyłaczy prowadzących do pozycjonowanej strony z odpowiednim opisem
Stary 19.06.2006, 11:16   #6
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez BD
Zerknij na http://forum.optymalizacja.com - to chyba największe i najlepsze polskojęzyczne forum na ten temat. Udzielają się tam m.in. ludzie odpowiedzialni za "kretyna".
Dzięki za adres

Poszukałem już tam trochę, ale znowu podstawowa rzecz - znaleźć coś na forum, gdzie jest kilkadziesiąt tysięcy postów, graniczy praktycznie z cudem.. Polecam taki eksperyment osobom, które jako pierwsze u nas 'jadą' po osobach, które 'ośmielą się' zadać pytanie, które już było przerabiane..

Tam nawet nie próbowałem, bo wiem, że skończyłoby się tak samo..

Czegoś w każdym razie się dowiedziałem - a konkretnie, że generalnie szkoda mi czasu na zabawę w to. I tak połowy z tego, co na razie przeczytałem nie rozumiem, a nie bardzo mam czas na wczytywanie się w to. Wolę skupić się na rozwoju strony i założyć, że to jej treść ma ściągnąć ludzi, a nie wysoka pozycja w wyszukiwarkach (chociaż zdaję sobie sprawę, że to też jest bardzo ważne).

Cytat:
A zacząć musisz do wielu rzeczy, ale na początek:

1. odpowiedni tytuł pozycjonowanej strony,
2. nasycenie tekstu na stronie słowami kluczowymi,
3. zdobycie dużej ilości odsyłaczy prowadzących do pozycjonowanej strony z odpowiednim opisem
Jeśli chodzi o tytuł, to nie wiem, co znaczy 'odpowiedni', ale w tym momencie dobrze opisuje on jej zawartość, więc zakładam, że o to chodzi.

Co do słów kluczowych, to jeszcze ich nie dodałem, ale zamierzam to zrobić. Z tym, że strona jest zrobiona w systemie Joomla i bezpośrednio w tekst ręcznie ich nie wsadzę, jest natomiast możliwość dodania metaznaczników. Podejrzewam więc, że tam mogę je wpisać. Na razie zadałem takie pytanie w temacie o Joomli i poczekam na odpowiedź kogoś obeznanego lepiej z systemem.

A co do odsyłaczy.. Rozumiem, że chodzi tutaj o dodanie stron do różnego rodzaju katalogów?

Jeśli tak to do tej pory dodałem do Google i Onetu i.. na razie to wszystko, bo innych nie znam. Na tym forum, do którego podałeś mi link, był adres spisu katalogów (http://www.katalogiseo.info/), ale niestety nie działa. Będę musiał poszukać innego. Wyczytałem też, że najlepiej jest dodawać do 3-5 katalogów dziennie, więc tego się będę trzymał.

Zrobię więc to, dodam te słowa kluczowe i na razie chyba wystarczy, bo tak jak napisałem wcześniej, z pozostałych instrukcji na razie niewiele rozumiem.

Stary 19.06.2006, 11:45   #7
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Poszukałem już tam trochę, ale znowu podstawowa rzecz - znaleźć coś na forum, gdzie jest kilkadziesiąt tysięcy postów, graniczy praktycznie z cudem.. Polecam taki eksperyment osobom, które jako pierwsze u nas 'jadą' po osobach, które 'ośmielą się' zadać pytanie, które już było przerabiane..

Tam nawet nie próbowałem, bo wiem, że skończyłoby się tak samo..
Wiesz na tamtym forum panuje pełna kultura... Raczej siedzą tam ludzie poważni a nie banda dzieciaków, która nie wie w jaki sposób skopiować grę.

Natomiast zgadzam się z sensem powyższej wypowiedzi. Bardzo trudno coś znaleźć gdy nie wiadomo jak tego szukać...

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Czegoś w każdym razie się dowiedziałem - a konkretnie, że generalnie szkoda mi czasu na zabawę w to. I tak połowy z tego, co na razie przeczytałem nie rozumiem, a nie bardzo mam czas na wczytywanie się w to. Wolę skupić się na rozwoju strony i założyć, że to jej treść ma ściągnąć ludzi, a nie wysoka pozycja w wyszukiwarkach (chociaż zdaję sobie sprawę, że to też jest bardzo ważne).
Fakt trzeba poświęcić sporo czasu aby się wczytać ale zapewniam, że warto.
Można się nauczyć wielu ciekawych rzeczy.

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Jeśli chodzi o tytuł, to nie wiem, co znaczy 'odpowiedni', ale w tym momencie dobrze opisuje on jej zawartość, więc zakładam, że o to chodzi.
Odpowiedni to taki, który dobrze oddaje zawartość strony i zawiera słowa kluczowe dla których pozycjonujesz.

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Co do słów kluczowych, to jeszcze ich nie dodałem, ale zamierzam to zrobić. Z tym, że strona jest zrobiona w systemie Joomla i bezpośrednio w tekst ręcznie ich nie wsadzę, jest natomiast możliwość dodania metaznaczników. Podejrzewam więc, że tam mogę je wpisać. Na razie zadałem takie pytanie w temacie o Joomli i poczekam na odpowiedź kogoś obeznanego lepiej z systemem.
Słowa kluczowe powinny być wybrane już na początku zabawy w pozycjonowanie. Musisz wiedzieć na jakie hasła chcesz być widoczny.

Słowa kluczowe powinny być dodane do:

1. kodu strony - znaczniki meta (np Google to olewa ale inny wyszukiwarki zwracają na to uwagę.
2. treści strony - innymi słowy tak musisz napisać swoje teksty by zawierały słowa kluczowe (w swoim systemie możesz edytować swoje treści).
3. odnośnikach na stronie - odsyłacze wewnętrzne, oraz odsyłaczach prowadzących do Twojej strony - odsyłacze zewnętrzne.

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
A co do odsyłaczy.. Rozumiem, że chodzi tutaj o dodanie stron do różnego rodzaju katalogów?
Nie tylko o to. Musisz zadbać o to by możliwie dużo ludzi z różnych miejsc (różne IP) miało do Ciebie odsyłacze z opisem zgodnym z pozycjonowaną stroną. Pamiętasz pewnie akcję "kretyn". W praktyce wypozycjonowano stronę Leppera (oficjalną sejmową) na hasło kretyn chodź na tej stronie nie było ani jednego słowa kretyn. Uzyskano to dzięki temu, że wielu ludzi dodało odnośniki z opisem kretyn prowadzące do tej strony.

Wniosek jest taki, że w przypadku Google można olać całą resztę jeżeli mamy do dyspozycji spore zaplecze linkowe.

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Jeśli tak to do tej pory dodałem do Google i Onetu i.. na razie to wszystko, bo innych nie znam. Na tym forum, do którego podałeś mi link, był adres spisu katalogów (http://www.katalogiseo.info/), ale niestety nie działa. Będę musiał poszukać innego. Wyczytałem też, że najlepiej jest dodawać do 3-5 katalogów dziennie, więc tego się będę trzymał.
Dodaj się do dmoz.org, poszukaj spisu katalogów na forum bo jest ich kilka. Poza tym wymieniaj się z ludźmi linkami.
Stary 19.06.2006, 23:04   #8
Matievoo
Prison break

Data rejestracji: 27.11.2004
Matievoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie chciałem zakładać nowego tematu, więc tutaj zapytam!
Jak można zrobić w dreamweaver 8 tak aby gdy się zrobi, po jakimś czasie stronę(np.filmy) i chce go dodać do tamtych stron, to musze po po koleji ustawić linki z każdych stron.
Można tak zrobić abym nie musiał ustawiać osobno na każdej stronie tej dodanej strony, tylko gdy zrobie np. strone"filmy" to dreamweaver 8 tak zrobi aby to tylko ustawić w index i tyle.
Jeśli niezrozumiale napisałem, to prosze pytać
Matievoo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.06.2006, 23:17   #9
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Az zapomnialem jak sie nazywam..
..i nie, nie mam zamiaru czytac tego posta dziesiaty raz
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.06.2006, 15:10   #10
joujoujou
Administrator
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Smartek
Az zapomnialem jak sie nazywam..
..i nie, nie mam zamiaru czytac tego posta dziesiaty raz
Dobry jeste***347;, ja po 3 razie wymi***281;k***322;em.

Nic nie kumam.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.06.2006, 15:18   #11
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
@Matievoo jest na poziomie robienia paj***281;czaka
przyk***322;adowo jest 5 stron z 5 linkami i ka***380;da strone wzajemnie do wszystkich linkuje

na pocz***261;tek zainteresuj si***281; tymi ramkami...
Stary 20.06.2006, 15:35   #12
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Patrix
na początek zainteresuj się tymi ramkami...
Skoro to wątek o pozycjonowaniu to raczej ramki są złym pomysłem. Życzę powodzenia w wypozycjonowaniu takiej strony...
Stary 20.06.2006, 20:12   #13
Matievoo
Prison break

Data rejestracji: 27.11.2004
Matievoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Skoro tak naprawde nie wiecie o co chodzi to ja mog***281; wam napisa***263; jeszcze raz,
tylko bez g***322;upich uwag
@Patrix widze za***322;apa***322; o co mi chodzi***322;o, tyle ***380;e nie umia***322; odpowiedzie***263; tak jak cz***322;owiek
@Patrix, ***380;e ty wiesz jak to zrobi***263; to nie znaczy, ***380;e ka***380;dy wie, po to ten temat by***322; za***322;o***380;ony ***380;eby gdzie***347; po***347;wi***281;ci***263; uwag***281;, czas na pozycjonowaniu strony itd.
A tak wog***243;le thanks za odpowied***378;!
@BD jeszcze mam pytanko, dlaczego uwa***380;asz ***380;e ***378;le bedzie si***281; pozycjonowa***322;o moj***261; stron***281; ?
Matievoo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.06.2006, 20:43   #14
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Matievoo
@BD jeszcze mam pytanko, dlaczego uważasz że źle bedzie się pozycjonowało moją stronę ?
Przyczyna jest sposób w jaki robione są ramki. Załóżmy, że dzielisz swoją stronę na dwie kolumny. Aby uzyskać taki efekt musisz mieć 3 pliki.

1. plik definiujący podział na ramki - np niech to będzie index.html.
2. plik z zawartością lewej ramki - np. lewa.html
3. plik z zawartością prawej ramki - np. prawa.html

Robot przeglądarki który wejdzie na Twoją stronę zobaczy tylko index.html, który nie zawiera treści a jedynie informacje o podziale okna na dwie kolumny. Niestety robot przeglądarki nie obsługuje podziału na ramki a co za tym idzie utknie na głównej stronie na pliku index.html i nie zindeksuje zawartości lewy.html i prawy.html.

Skoro strony nie zostaną zindeksowane to wyszukiwarka nie będzie wiedzieć co jest na takiej stronie i nie będzie takiej sytuacji gdy np po wpisaniu jakieś frazy trafisz na podstronę.

Jedyne co możesz zrobić w takim przypadku to starać się wypozycjonować index.html. Można to zrobić używając znaczników noframes i dodając alternatywny tekst (niepotrzebna dodatkowa robota) lub wymusić pozycję strony głównej (czyli pliku index.html) za pomocą dużej ilości odnośników z innych stron o treści odpowiadającej pozycjonowanej frazie.

O wypozycjonowaniu strony jako całości możesz zapomnieć.

Najlepszym rozwiązaniem Twojego problemu jest skorzystanie z dynamicznie generowanych stron w oparciu o php. Robisz szablon do którego dynamicznie podstawiasz dane z bazy lub innego pliku w zależności od użytego parametru. Taka strona indeksuje się prawidłowo i jest dużo lepsza niż rozwiązanie z ramkami.
Stary 20.06.2006, 15:34   #15
loki7777
Guru

Data rejestracji: 05.11.2004
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
dobre, tak czytalem i tez nie wiem o co chodzi, ale jak autor wie, to juz jest super
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: